Zapiekanka z jarmużem, fasolą i batatami

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Wart. odżywcza / 100g

133,11
Energia
5,14g
Białko
20,79g
Węgl.
3,78g
Tłuszcze
2,65g
Błonnik

Zapiekanka z jarmużem, fasolą i batatami

Cechy:
    Kuchnia:

      Najciekawsze jest to, że zapiekanki najlepiej smakują na drugi dzień, dlatego radzę Wam przygotować podwójną porcję!

      • 40 minut
      • Porcje 4
      • Średni

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Bataty obierz, pokrój w kostkę i przenieś do naczynia żaroodpornego. Skrop oliwą, dodaj sól i pieprz. Piecz ok. 25 minut do miękkości.

      KROK 2: Kaszę gryczaną ugotuj według przepisu na opakowaniu. Kromki chleba rozdrobnij palcami na mniejsze kawałki.

      KROK 3: Przygotuj beszamel: W garnku rozpuść masło, następnie dodaj mąkę, wymieszaj i podsmaż. Dodaj mleko i całość energicznie wymieszaj trzepaczką, gotuj ok. 4 minuty, do powstania gęstego sosu. Na koniec przyprawiaj pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą soli.

      KROK 4: Do naczynia z upieczonymi batatami przełóż ugotowaną kaszę, jarmuż i czerwoną fasolę. Wymieszaj całość, polej sosem beszamelowym i posyp kawałkami chleba. Zapiekaj ok. 10 minut.

      Smacznego!

      1 porcja to ok. 313g

      (Odwiedzony 2 310 razy, 1 wizyt dzisiaj)

      Ania Kowalczyk

      Pomysłodawca i twórca Naszej Kaszy. Więcej informacji znajdziesz w zakładce "o mnie" :)

      poprzedni
      Domowe batoniki z komosą ryżową
      następny
      Batoniki jaglane z bakaliami

      2 Comments Ukryj Komentarze

      Dodaj Komentarz