Zapiekanka z kaszą jęczmienną i warzywami

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

100g Kasza jęczmienna, perłowa, sucha 2/3 szklanki
10g Olej rzepakowy uniwersalny 1 łyżka stołowa
80g Cebula 1 średnia sztuka
200g Papryka czerwona 1 sztuka
60g Koncentrat pomidorowy, 30% 2 łyżki stołowe
50g Oliwki czarne, marynowane około 20 sztuk
200g Bataty 1 sztuka
400g Cukinia
50g Soczewica czerwona, nasiona suche
300g Pomidor 2 średnie sztuki
24g Natka pietruszki 4 łyżeczki
4g Bazylia suszona 1 łyżeczka
2g Oregano 1/2 łyżeczki
2g Papryka ostra, mielona 1/2 łyżeczki
2g Papryka słodka, mielona 1/2 łyżeczki
2g Pieprz czarny 2 szczypty

Wart. odżywcza / 100g

88
Energia
3,2g
Białko
16,4g
Węgl.
2g
Tłuszcze
2,6g
Błonnik

Zapiekanka z kaszą jęczmienną i warzywami

Kuchnia:

    Zapiekanka idealna dla osób unikających mięsa w diecie. Pełnowartościowy posiłek bogaty w sezonowe warzywa oraz produkty łatwo dostępne w osiedlowym sklepiku. Błyskawiczna propozycja dla osób zabieganych, ceniących sobie wolny czas bez obowiązku mozolnego przygotowywania posiłku.

    • 60 minut
    • Porcje 2
    • Łatwy

    Sposób przygotowania:

    KROK 1: Kaszę jęczmienną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

    KROK 2: Na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojoną w piórka cebulę.

    KROK 3: Dodaj pół szklanki wody, koncentrat pomidorowy, pokrojoną paprykę i bataty i duś wszystko kilka pod przykryciem.

    KROK 4: Dodaj czerwoną soczewicę, pokrojoną w krążki cukinię, oliwki czarne, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy i duś przez następne 10 – 15 minut.

    KROK 5: Tak przygotowane warzywa wymieszaj z ugotowaną kaszą jęczmienną i wyłóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Na wierzch połóż pokrojone w krążki pomidory i posyp zmielonymi orzechami arachidowymi.

    KROK 6: Piekarnik nagrzej do 180 stopni i piecz zapiekankę przez 30 minut.

    Smacznego!

    (Odwiedzony 5 449 razy, 3 wizyt dzisiaj)

    Ania Kowalczyk

    Pomysłodawca i twórca Naszej Kaszy. Więcej informacji znajdziesz w zakładce "o mnie" :)

    poprzedni
    Tarta jaglana ze śliwkami
    następny
    Jaglane naleśniki z bazyliowo-miętowym serkiem

    8 Comments Ukryj Komentarze

    Zrobiłam wczoraj, tyle, że bez papryki(bo nie mogę jej jeść) i bez czarnych oliwek (bo w sklepie nie było akurat 🙂 ), za to z zielonymi (bo miałam trochę w domu) :D. wyszło przepyszne i bardzo sycące :D!!! Dziękuję za inspirację i przepis :D!!!

    Jasne, jednak wcześniej proponowałabym Ci takie rozwiązanie, wrzuć je na patelnie, aż się rozmrożą i odparuje nadmiar wody. Dopiero takich użyj do zapiekanki 😉

    Iza, jasne, że tak. Świetnie sprawdzi się kasza jaglana oraz kasza orkiszowa. Jednak każda, dowolnie wybrana kasza będzie dobra:) Przepis ten jest dość uniwersalny. Pozdrawiam!

    Dodaj Komentarz