Zimowe burgery z kaszą jaglaną i jarmużem

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

90g Kasza jaglana, sucha
360ml Woda ciepła 1,5 szklanki
1g Sól himalajska, różowa 1 szczypta
120g Dynia
9g Czosnek, mały 3 ząbki
30g Siemię lniane 3 łyżki stołowe
10g Jarmuż 2 liście
2g Pieprz czarny 2 szczypty
3g Zioła prowansalskie 1 łyżeczka
3g Papryka ostra, mielona 1 łyżeczka

Wart. odżywcza / 100g

134
Energia
4,5g
Białko
22g
Węgl.
4g
Tłuszcze
4g
Błonnik

Zimowe burgery z kaszą jaglaną i jarmużem

Kuchnia:

    Pyszne, sezonowe burgery. Dlaczego zimowe? Połączenie jarmużu i dyni bardzo kojarzy mi się z chłodem, ciepłymi, ostrymi przyprawami i aromatem ziół dookoła. Wszystko to zawarte w jednym, małym kotleciku. Po prostu pycha!

    • 40 minut
    • Porcje 4
    • Łatwy

    Sposób przygotowania:

    KROK 1: Kaszę jaglana podpraż w rondelku przez 5 minut, do momentu, aż zacznie się wydzielać orzechowy zapach. Następnie dolej wodę i gotuj od zagotowania przez 15 minut na wolnym ogniu. Następnie ostudź pod ściereczką.

    KROK 2: Obraną dynię pokrój w kawałki. Następnie podsmaż ją na dwóch łyżkach oliwy z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku, do momentu, aż dynia będzie na tyle miękka, by można ją było rozgnieść widelcem (około 10-15 minut).

    KROK 3: Nagrzej piekarnik do 200 st. C. Do dużej miski przełóż dynię, ugotowaną kaszę jaglaną, siemię lniane, jarmuż i przyprawy; wszystko wymieszaj. Podczas mieszania postaraj się rozgnieść dynię na miazgę.

    KROK 4: Za pomocą dłoni formuj z powstałej masy małe kotleciki. Uważaj, żeby nie były zbyt cienkie. Odkładaj burgery na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

    KROK 5: Piecz przygotowane burgery przez około 10-15 minut. Podawaj od razu.

    Smacznego!

    (Odwiedzony 2 608 razy, 1 wizyt dzisiaj)
    poprzedni
    Regenerujące smoothie z kaszą jaglaną i malinami
    następny
    Sałatka kuskus z burakiem i fetą

    Dodaj Komentarz