Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

100g Kasza jęczmienna, pęczak
100g Pieczarki
80g Podgrzybki, mrożone
50g Marchew
50g Ziemniaki
30g Seler, korzeń
20g Por, obrany
20g Cebula
10g Czosnek duży 2 ząbki
1 łyżka Śmietana 18%
50g Natka pietruszki
1 gałązka Rozmaryn, świeży 1 łyżka stołowa
1 łyżeczka Sól biała
szczypta Pieprz czarny, grubomielony
4 łyżki Olej rzepakowy uniwersalny
1 łyżeczka Ziele angielskie
5 szt Liść laurowy
Zupa grzybowa z pęczakiem i pesto rozmarynowo – pietruszkowym

Zupa grzybowa z pęczakiem i pesto rozmarynowo – pietruszkowym

Pogoda nas znów nie rozpieszcza więc przygotowaliśmy dla was danie na chłodne dni. Ciepła i sycąca zupa to jest chyba to, o czym każdy marzy po powrocie do domu. Wyciągnijcie więc zapasy grzybów z jesiennych zbiorów i do dzieła!

  • 60 min
  • Porcje 4
  • Średni

Sposób przygotowania:

KROK 1. Ugotuj pęczak wg wytycznych na opakowaniu. Obierz warzywa, pokrój w kostkę, pokrój pieczarki w plasterki i podsmaż na maśle z cebulą i czosnkiem.

KROK 2. Postaw na palniku wodę na wywar, dodaj warzywa, liście, ziele, pieczarki, podgrzybki, gotuj do miękkości. Na końcu dodaj zahartowaną śmietanę i pęczak, podgotuj jeszcze kilka minut.

KROK 3. Do kielicha blendera włóż listki pietruszki, obrane z gałązki igiełki rozmarynu, ząbek czosnku, sól, pieprz. Wlej olej i blenduj do uzyskania konsystencji pesto, jeśli będzie zbyt rzadkie, możesz dorzucić i zblendować płatki migdałów lub inne orzechy

(Odwiedzony 1 009 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Tomasz Antoniszyn

Z zamiłowania kucharz i fotograf kulinarny. Jestem wręcz kulinarnym freakiem, który łączy ze sobą nietypowe i nieoczywiste smaki. Więcej w zakładce "o nas".

poprzedni
Puszysty omlet z wiórkami kokosowymi, kaszą jaglaną i musem truskawkowym
następny
Sałatka z jarmużem, pęczakiem, ciecierzycą i serem pleśniowym

Dodaj Komentarz