Zupa krem z buraków, kaszy jaglanej na mleczku kokosowym

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

800g Burak 8 średnich
90g Kasza jaglana, ugotowana 1/2 szklanki
150g Jabłko średnie 1 sztuka
200g Mleczko kokosowe 1/2 puszki
90g Cebula 1 sztuka
10g Czosnek duży 2 ząbki
5g Imbir, korzeń 2 cm kłącza
1,5g Curry 1/2 łyżeczki
1g Kurkuma 1/2 łyżeczki
3g Pieprz czarny 3 szczypty
3g Majeranek 1 łyżeczka
10g Olej rzepakowy uniwersalny 1 łyżka
3g Sól morska 1/2 łyżeczki

Wart. odżywcza / 100g

254
Energia
6g
Białko
36g
Węgl.
12g
Tłuszcze
6g
Błonnik

Zupa krem z buraków, kaszy jaglanej na mleczku kokosowym

Cechy:
    Kuchnia:

      W tym daniu połączony został tradycyjny smak z orientalną nutą. Buraki to niezwykle wdzięczne warzywa. Nie dość, że są bardzo tanie i łatwo dostępne, to dodatkowo korzystnie oddziałują na nasz organizm. Smacznego :)

      • 55 minut
      • Porcje 4
      • Łatwy

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Umyj dokładnie buraki, następnie zawiń je w folię aluminiową i piecz przez około 40-50 minut. Po tym czasie buraki wyjmij, wystudź i obierz ze skórki, a następnie pokrój w małą kosteczkę.

      KROK 2: W oddzielnym garnku rozgrzej olej rzepakowym i przesmaż na nim pokrojoną w piórka cebulę, posiekany drobniutko czosnek oraz starty imbir. Następnie wsyp wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj.

      KROK 3: Do garnka dodaj buraki, jabłko pokrojone w kostkę i całość zalej wodą do wysokości 3/4 warzyw. Dalej gotuj.

      KROK 4: Po upływie około 10-12 minut dodaj do garnka mleczko kokosowe i ugotowaną kaszę jaglaną. Całość gotuj jeszcze przez 6-8 minut, a następnie ręcznym blenderem zmiksuj wszystko na gładki krem. Dopraw do smaku solą, pieprzem lub innymi ulubionymi przyprawami.

      *Podawaj z kleksem mleczka kokosowego.

      Smacznego!

      (Odwiedzony 1 613 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Zapiekane kwiaty cukinii z kaszą jaglaną i ricottą
      następny
      Kurczak po marokańsku z kaszą kuskus

      6 Comments Ukryj Komentarze

      Dodaj Komentarz