Zupa warzywna z kurczakiem i kaszą gryczaną

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

2 łyżki Olej rzepakowy uniwersalny
1 sztuka Cebula
50g Seler
2 ząbki Czosnek
2 średnie sztuki Bataty
ok. 4 liście Kapusta pekińska
1/3 szklanki Kasza gryczana, sucha
4 szklanki Bulion warzywny
1 Liść laurowy
1 łyżeczka tymianek
1 średnie Udko z kurczaka, ze skórą

Wart. odżywcza / 100g

240,2
Energia
12g
Białko
28g
Węgl.
12,3g
Tłuszcze
4,5g
Błonnik

Zupa warzywna z kurczakiem i kaszą gryczaną

Cechy:
    Kuchnia:

      Pewnie zdążyliście już zauważyć, że bardzo lubię warzywne zupy z dodatkiem kaszy. Aby nieco wzbogacić jej wartość odżywczą tym razem dodałam udko z kurczaka i pełnowartościowy ciepły posiłek gotowy!

      • 50 minut
      • Porcje 4
      • Łatwy

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: W dużym garnku rozgrzej olej. Dodaj pokrojoną cebulę, czosnek i selera. Lekko podsmaż do miękkości warzyw, ewentualnie w trakcie dodaj odrobinę wody.

      KROK 2: Kiedy warzywa są już miękkie dodaj pokrojone w kostkę bataty, posiekaną kapustę, suchą kaszę gryczaną, liść laurowy i tymianek. Przemieszaj, włóż udko z kurczaka i całość zalej wodą. Zupę doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj ok. 15 minut do momentu, aż warzywa i mięso będą miękkie. Dopraw całość według uznania solą i pieprzem.

      KROK 3: Gotową zupę rozlewaj na talerze i podawaj z kawałkami kurczaka i świeżą natką pietruszki.

      Smacznego!

      (Odwiedzony 3 524 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Pieczone warzywa z kuskusem
      następny
      Muffinki marchewkowe z orzechami

      Dodaj Komentarz