(16)
dodaj własny przepis
50 minut
1-2 osoby
średni
Wartości odżywcze
267 kcal / 1 porcję (205 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność130.41 kcal6.52%
-
Białko7.62 g15.24%
-
Węglowod.14.43 g5.34%
-
Tłuszcze5.56 g7.94%
-
Błonnik2.11 g8.44%
-
GDA6.52 %
Składniki
- Kasza gryczana sucha - 50g
- Ser twarogowy chudy - 40g (2 łyżki stołowe)
- Cebula - 40g (½ sztuki)
- Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
- Zarodki pszenne - 10g
- Otręby pszenne - 4g (łyżka stołowa)
- Zioła prowansalskie - 1g (⅓ łyżeczki)
- Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Zacznij od nagrzania piekarnika do temp. 180oC.
KROK 2: Kaszę gryczaną ugotuj w małej ilości wody.
KROK 3: Cebulę drobno posiekaj.
KROK 4: Rozgrzej patelnię teflonową, dodaj połowę oliwy z oliwek, zeszklij cebulę.
KROK 5: W misce połącz ugotowaną kaszę z twarogiem, cebulą, jajkiem i przyprawami. Składniki dokładnie wymieszaj i uformuj kotlecik (lub dwa mniejsze). Obtocz go w otrębach i zarodkach.
KROK 6: Kotlecik ułóż w naczyniu żaroodpornym, skrop pozostałą oliwą z oliwek. Piecz około 30 minut.
*Kotlety serwuj z dodatkiem surowych warzyw.
Smacznego!
Zobacz także