50 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
195 kcal / 1 porcję (394 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność49.58 kcal2.48%
-
Białko3.28 g6.56%
-
Węglowod.6.91 g2.56%
-
Tłuszcze1.62 g2.31%
-
Błonnik0.78 g3.12%
-
GDA2.48 %
Składniki
- Wywar warzywny - 720g (3 szklanki)
- Wieprzowina, schab surowy bez kości - 150g
- Ziemniaki - 150g (2 sztuki)
- Marchew - 150g
- Ogórek kwaszony - 300g (5 sztuk)
- Koperek siekany - 24g (3 łyżki stołowe)
- Kasza jaglana sucha - 80g
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Kaszę przepłucz zimną wodą, a następnie wrzątkiem, odsącz - w ten sposób pozbędziesz się goryczki. Przełóż kaszę do garnka, zalej szklanką wody i gotuj na małym ogniu, aż wchłonie cały płyn. Kasza powinna być ugotowana na sypko.
KROK 2: Przygotuj bulion warzywny robiąc wywar z obranej włoszczyzny. Następnie dodaj do niego mięso i gotuj 10 minut.
KROK 3: Ziemniaki pokrój w kostkę, a marchew w paseczki, dodaj do wywaru z mięsem, gotuj do miękkości warzyw. Trzy ogórki pokrój w paseczki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jednego ogórka pokrój w plasterki. Dodaj do zupy, gotuj kolejne 10 minut.
KROK 4: Mięso wyjmij z wywaru i pokrój w kostkę.
KROK 5: Zupę rozlej do bulionówek. Dodaj kaszę i mięso. Posyp całe danie koperkiem.
Smacznego!
Zobacz także