-
Kaloryczność125.47 kcal6.27%
-
Białko3.98 g7.96%
-
Węglowod.27.97 g10.36%
-
Tłuszcze1.22 g1.74%
-
Błonnik2.85 g11.4%
-
GDA6.27 %
- Kasza gryczana sucha - 300g
- Ksylitol - 28g (4 łyżeczki)
- Proszek do pieczenia - 8g (2 łyżeczki)
- Soda oczyszczona - 3g (szczypta)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Cynamon mielony - 8g (2 łyżeczki)
- Kardamon mielony - 2g (łyżeczka)
- imbir suszony - 2g
- Gałka muszkatołowa mielona - 0.5g (szczypta)
- Sok jabłkowy - 240g
- Mleko migdałowe - 230g (szklanka)
- Laska wanilii - 1.5g (sztuka)
- Marchew - 230g
- Sok z cytryny - 9g (3 łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Dno okrągłej tortownicy o średnicy 17 cm wyłóż papierem do pieczenia.
KROK 2: Kaszę gryczaną zmiel w młynku do kawy na mąkę. Możesz też poratować się gotowym produktem.
KROK 3: W średniej misce wymieszaj ze sobą zmieloną kaszę gryczaną, ksylitol, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, a także sól, cynamon, kardamon, imbir suszony i gałkę muszkatołową.
KROK 4: W dużej misce wymieszaj sok jabłkowy (100%), mleko migdałowe i pestki z laski wanilii. Następnie dodaj do nich suche składniki i wymieszaj je ze sobą bardzo dokładnie.
KROK 5: Na tarce o małych oczkach zetrzyj obraną marchew. Wymieszaj ją z sokiem z cytryny, następnie odsącz nadmiar soku. Marchewkę dodaj do reszty ciasta i wymieszaj.
KROK 6: Przenieś ciasto do formy, wyrównaj powierzchnię. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 35 minut lub do tzw. "suchego patyczka".
*Ciasto po upieczeniu możesz delikatnie polać syropem klonowym i udekorować gęstym jogutem greckim.
Smacznego!