Sałatka z jabłkiem, orzechami pekan i serem gorgonzola
(49)
15 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
400 kcal / 1 porcję (290 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność138.05 kcal6.9%
-
Białko1.66 g3.32%
-
Węglowod.15.64 g5.79%
-
Tłuszcze8.64 g12.34%
-
Błonnik2.19 g8.76%
-
GDA6.9 %
Składniki
- Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
- Miód pszczeli - 6g (½ łyżeczki)
- Ocet jabłkowy - 3g (łyżeczka)
- Sok z cytryny - 6g (2 łyżeczki)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 1g (szczypta)
- Mix sałat - 40g (porcja)
- Jabłko - 180g
- Orzechy pekan - 15g (5 sztuk)
- Żurawina suszona - 18g (1 ½ łyżki stołowej)
- Ser gorgonzola - 10g (⅓ plastra)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Przygotuj sos. Do miseczki wlej oliwę, ocet jabłkowy, sok z cytryny, miód i dopraw solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
KROK 2: Jabłko umyj, obierz, pokrój w cienkie półksiężyce i skrop sokiem z cytryny.
KROK 3: Sałatę dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz na ręczniku papierowym. Przełóż ją na talerz, połóż pokrojne jabłko, orzechy pekan, żurawinę i pokruszony ser gorgonzola.
KROK 4: Gotową sałatkę polej wcześniej przygotowanym sosem.
Smacznego!