Ryżowa zapiekanka z indykiem i warzywami
-
Kaloryczność83.93 kcal4.2%
-
Białko7.30 g14.6%
-
Węglowod.8.62 g3.19%
-
Tłuszcze2.82 g4.03%
-
Błonnik1.37 g5.48%
-
GDA4.2 %
- Ryż biały surowy - 150g
- Mięso z piersi indyka, bez skóry - 500g
- Papryka czerwona - 200g (sztuka)
- Papryka żółta - 120g (sztuka)
- Por - 260g (sztuka)
- Pieczarki - 400g (20 sztuk)
- Kukurydza, konserwowa - 105g (7 łyżek stołowych)
- Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
- Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu - 180g
- Ser Feta - 100g (2 porcje)
- Ser Gouda, tarty - 40g (4 łyżki stołowe)
- Szparagi - 300g (⅔ garści)
- Sól biała - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
- Papryka słodka, wędzona - 4g (2 szczypty)
- Papryka ostra mielona - 3g (łyżeczka)
- Zioła prowansalskie - 3g (łyżeczka)
- Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Mięso z indyka dokładnie umyj, osusz i pokrój w kostkę. Przypraw solą, pieprzem, ostrą papryką i ziołami prowansalskimi. Na rozgrzany na patelni olej wrzuć pokrojnego indyka i smaż przez ok. 10 minut.
KROK 2: Pieczarki, papryki i pora dokładnie umyj i pokrój. Szparagi umyj, odłam drewniałe końce i rownież pokrój. Do miseczki przełóż usmażonego indyka, a na patelnię wrzuć warzywa. Smaż przez ok. 15 minut, aż cała woda z pieczarek odparuje. Następnie dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę, usmażonego wcześniej indyka i ryż. Wszystko dokładnie wymieszaj i ściągnij z ognia.
KROK 3: Fetę pokrój w kostkę. Do miski wbij dwa jajka, wlej mleko, dodaj sól, pieprz, wędzoną i ostrą paprykę oraz zioła prowansalskie. Sos dokładnie wymieszaj.
KROK 4: Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą. Przełóż do niego przygotowaną mieszankę i zalej sosem. Na sam wierzch połóż pokrojoną fetę. Naczynie przykryj, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut.
KROK 5: Ser żółty zetrzyj na tarce. Po upływie 30 minut wyjmij zapiekankę z piekarnika i posyp serem. Następnie wstaw ponownie do piekarnika i piecz jeszcze bez przykrycia przez 15 minut.
Smacznego!