• Home
  • Strefa wiedzy
    • Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień
    • Amarantus – skarb Inków na wyciągnięcie ręki
    • Bulgur – Bliski Wschód w Twojej kuchni
    • Kasza gryczana – ponadczasowa i niezwykle wartościowa
    • Kasza jaglana – niekwestionowana „królowa kasz”
    • Kasza jęczmienna – uniwersalny składnik doceniany od stuleci
    • Komosa ryżowa – wielka moc w niewielkich ziarenkach
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak przechowywać produkty spożywcze
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak nie marnować kaszy
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak kupować kaszę w duchu zero/ less waste
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak przechowywać kasze
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak jeść na mieście, by nie marnować żywności?
  • Gotuję z:
    • kaszy jaglanej
    • kaszy gryczanej
    • komosy ryżowej
    • kaszy jęczmiennej
    • amarantusa
    • innej kaszy
  • Chcę zjeść:
    • Śniadanie
    • Obiad
    • Przekąskę
    • Sałatkę
    • Pierogi & placki
    • Deser
  • Kaszowe lunchboxy
    • Komosowy lunchbox 2
    • Jęczmienno-gryczany lunchbox
    • Gryczany lunchbox 3
    • Gryczany lunchbox 2
    • Gryczany lunchbox
    • Komosowy lunchbox
    • Jaglany lunchbox
    • Jaglany lunchbox 2
  • O nas
  • Kontakt
  • Diety
    • Śródziemnomorska
    • Bezglutenowa
    • Cukrzycowa
    • Hashimoto
    • Wegetariańska
    • MIND
    • DASH
    • Dla aktywnych
    • Na masę
    • Wysokobiałkowa
  • Home
  • Strefa wiedzy
    • Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień
    • Amarantus – skarb Inków na wyciągnięcie ręki
    • Bulgur – Bliski Wschód w Twojej kuchni
    • Kasza gryczana – ponadczasowa i niezwykle wartościowa
    • Kasza jaglana – niekwestionowana „królowa kasz”
    • Kasza jęczmienna – uniwersalny składnik doceniany od stuleci
    • Komosa ryżowa – wielka moc w niewielkich ziarenkach
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak przechowywać produkty spożywcze
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak nie marnować kaszy
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak kupować kaszę w duchu zero/ less waste
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak przechowywać kasze
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak jeść na mieście, by nie marnować żywności?
  • Gotuję z:
    • kaszy jaglanej
    • kaszy gryczanej
    • komosy ryżowej
    • kaszy jęczmiennej
    • amarantusa
    • innej kaszy
  • Chcę zjeść:
    • Śniadanie
    • Obiad
    • Przekąskę
    • Sałatkę
    • Pierogi & placki
    • Deser
  • Kaszowe lunchboxy
    • Komosowy lunchbox 2
    • Jęczmienno-gryczany lunchbox
    • Gryczany lunchbox 3
    • Gryczany lunchbox 2
    • Gryczany lunchbox
    • Komosowy lunchbox
    • Jaglany lunchbox
    • Jaglany lunchbox 2
  • O nas
  • Kontakt
  • Diety
    • Śródziemnomorska
    • Bezglutenowa
    • Cukrzycowa
    • Hashimoto
    • Wegetariańska
    • MIND
    • DASH
    • Dla aktywnych
    • Na masę
    • Wysokobiałkowa
  • Strona domowa
  • KASZOPEDIA
  • Kasza gryczana – ponadczasowa i niezwykle wartościowa

Kasza gryczana – ponadczasowa i niezwykle wartościowa

Posted on mar 31st, 2016
by Karina
Kategorie:
  • KASZOPEDIA
  • Strefa wiedzy

Gryka uprawiana była już 4 tysiące lat temu na terenach dzisiejszych Indii. Stamtąd dotarła do Chin i Japonii, gdzie do dziś wykorzystywana jest głównie do dań w postaci makaronu soba.  Do Polski trafiła w XIII wieku dzięki Tatarom, stąd też w niektórych regionach kraju nazywana jest tatarkom. Od tamtego momentu stanowi bazę wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Coraz częściej jej walory smakowe, jak i odżywcze, wykorzystywane są w nowoczesnych adaptacjach regionalnych przepisów kulinarnych.

Zboże gryki należy do rodziny rdestowatych, podobnie jak szczaw czy rabarbar. Z obłuskanych jego ziaren otrzymujemy kaszę gryczaną. W Polsce, uprawiane są najczęściej jej dwie odmiany: gryka zwyczajna i tatarak, jednakże głównie w przetwórstwie spożywczym i zielarskim, a także w pszczelnictwie wykorzystuje się tą pierwszą. W zależności od sposobu produkcji oraz stopnia prażenia, kasza ta ma zróżnicowany kształt i kolor. Wyróżnić można dwa główne jej rodzaje: kaszę gryczaną nieprażoną – inaczej zwaną białą lub zwykłą (całą, łamaną i kaszę krakowską) oraz kaszę gryczaną paloną (całą i łamaną).

Pod względem tego podziału, również środowisko żywieniowców i dietetyków oraz samych konsumentów rozdzieliło się na obozy zwolenników kaszy palonej i jej niepalonego odpowiednika. Nie da się ukryć, iż proces prażenia kaszy, poprzez działanie wysokiej temperatury może znacznie zubażać wartość odżywczą kaszy palonej, głównie w witaminy z grupy B o bardzo termolabilnych właściwościach. Ponadto kasza gryczana biała jest bogatsza w kwasy fenolowe i potas. Z uwagi na obecność inhibitorów trypsyny i tanin strawność białej gryki jest niższa. Natomiast gryka palona charakteryzuje się większą zawartością białka, wapnia, magnezu oraz mniejszą sodu, co świadczy o tym, że może być ona bezpiecznie spożywana przez osoby zmagające się z nadciśnieniem. Sposób prażenia nie wpływa natomiast na zawartość tłuszczu.

Właściwości zdrowotne kaszy gryczanej

Kasza gryczana pod względem wartości odżywczych stanowi prawdziwy rodzimy „Superfood”. Jest to bardzo dobre źródło łatwo przyswajalnego białka o dużej wartości biologicznej. W przeciwieństwie do innych produktów zbożowych, kasza gryczana stanowi dobre źródło lizyny – aminokwasu, który nie jest wytwarzany w naszym organizmie i musi zostać dostarczony wraz z dietą. Gryka naturalnie nie zawiera glutenu, z tego też powodu może być spożywana przez osoby będące na diecie bezglutenowej.

Kasza gryczana w dużej mierze składa się ze skrobi, a w szczególności z jej opornej na trawienie frakcji dzięki czemu cechuje się średnim indeksem glikemicznym wynoszącym 54. Po jej spożyciu stężenie glukozy we krwi nie wzrasta gwałtownie. Dodatkowo jest to źródło błonnika pokarmowego, głównie tego nierozpuszczalnego. Działa on pobudzająco na przewód pokarmowy, przyspiesza pasaż jelitowy, a także wiąże wodę oraz kwasy żółciowe, co może mieć działanie zapobiegające rozwojowi choroby nowotworowej.

Gryka jest także w czołówce kasz pod względem zawartości poszczególnych składników mineralnych takich jak: wapń, magnez, fosfor, potas czy miedź, a także witamin: B1, B2 oraz PP.  Dodatkowo zboże to zawiera D-chiro-inozytol, odpowiedzialny za zwiększenie wrażliwości komórek na insulinę, dlatego szczególnie rekomendowane jest osobom z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

Kasza gryczana to dobre źródło związków fenolowych takich jak: 3-flawonole, rutyna, katechina i kwasy fenolowe. Rutyna zapobiega nadmiernej przepuszczalności naczyń krwionośnych, dlatego też ma zastosowanie w profilaktyce chorób układu krążenia (np. miażdżycy czy nadciśnienia), a także uszczelnia drobne naczynia krwionośne. Poza tym wszystkie związki z grupy fenoli wykazują dużą aktywność przeciwutleniającą, co chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami i opóźniania procesy starzenia.

Kasza gryczana w diecie odchudzającej

Z uwagi na niski indeks glikemiczny, sporą zawartość błonnika pokarmowego, który daje uczucie sytości oraz bogactwo składników mineralnych kasza gryczana może być sprzymierzeńcem diet odchudzających. Powinniśmy jedynie bardziej zwracać uwagę na dodatki, z którymi podajemy grykę, ponieważ to one mają największy wpływ na wartość energetyczną gotowego dania. Kasza w towarzystwie tłustych i ciężkich sosów lub smażonych mięs niekoniecznie będzie daniem mile widzianym w okresie redukcji masy ciała. Jednak połączenie jej z warzywami, owocami, chudym nabiałem, rybami, drobiem czy strączkami może sprawić, że powstanie w pełni zbilansowany i lekki posiłek.

Kulinarne zastosowanie kaszy gryczanej

Pierwsza myśl jaka przychodzi do głowy, mówiąc o daniach z kaszy gryczanej, są bitki wołowe, kaszanka czy bliny gryczane. Jednakże istnieje szereg smacznych przepisów i pomysłów na wykorzystanie tego zboża. Kasza ta bardzo dobrze komponuje się nie tylko w daniach mięsnych, ale także świetnie sprawdzi się jako farsz do pierogów i naleśników czy baza do wszelkiego rodzaju placków, zapiekanek i wegetariańskich kotletów. Obecnie można spotkać coraz więcej receptur z kaszą gryczaną podaną na słodko w formie ciasteczek, ciast, porannych gryczanek, budyniów, jak również dodatków do koktajli. Na naszym blogu znajdziesz mnóstwo przepisów na dania z kaszą gryczaną, mam nadzieje, że z nami na nowo odkryjesz smak gryki.

(Odwiedzony 2 490 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj Komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Kamila

Kamila

Jestem dietetykiem i prawdziwym kaszomaniakiem. Chcę pokazać Ci, jak jeść zdrowo i smacznie, nie spędzając przy tym długich godzin w kuchni :) Na blogu dzielę się także moimi trikami na kaszowe „resztki”, przygotowane w duchu zero waste.

Ewelina

Ewelina

Dietetyka to nie tylko mój zawód, ale i prawdziwa pasja. Z natury jestem bardzo dociekliwa, dlatego z przyjemnością przeczesuję wszelkie możliwe źródła w poszukiwaniu kaszowych ciekawostek. Wszystkimi wartymi uwagi dzielę się z Tobą właśnie tutaj :)

Karina

Karina

Moją pasją jest gotowanie i odchudzanie – nie tylko ludzi, ale także potraw, a kasze nadają się do tego wprost idealnie. Na blogu dzielę się z Tobą moimi pomysłami na te mniej, ale i bardzo znane dania w nowej, lżejszej odsłonie.

Tomasz

Tomasz

Uwielbiam gotować i fotografować, co robię zawodowo od wielu lat. Zamiast dobrego meczu wolę obejrzeć kolejny odcinek "Chef's Table". W Internecie zamiast nowych ciuchów, butów czy aut, szukam ciekawych talerzy, noży lub inspiracji kulinarnych. Nurtują Cię pytania dotyczące przepisów na blogu? Pisz śmiało! Chętnie udzielę też odpowiedzi dotyczących naszych kadrów. :)

Nasza Kasza w Social Mediach

Tagi przepisów

bezglutenowe bez jajek bezmleczne bez orzechów koktajle i smoothies lunchbox na słodko szybkie wegańskie wegetariańskie wytrawne z mięsem z rybą łatwe
dietmap-zdrowa dieta

Kaszowy Facebook

Kaszowy Instagram


Zainspirowani amerykańskimi słodyczami stworzyli
Zainspirowani amerykańskimi słodyczami stworzyliśmy łakocie a'la Reese's!🧡🍫 Ich słodko-słone wnętrze z pewnością przypadnie Ci do gustu 🤗 Link do przepisu w bio ⬆️
.
.
.
#kaszajglana #masloorzechowe #reeses #fitdeser #zdroweslodycze #cosslodkiego #czekolada #slodycze #cospysznego #fitsweets #fitdessert #healthysweets #omnomnom #yummy #naszakasza

Cześć w piąteczek 😘 Idziemy o zakład, że W
Cześć w piąteczek 😘 Idziemy o zakład, że Wy też macie czasem mega ochotę na coś słodkiego 🙈 Dlatego dziś podrzucamy pomysł na kaszowy SERNIK OREO. Jest przepyszny, ale jednocześnie zdrowy 💛 Kto spróbuje? 
Link w bio ⬆️ 
.
.
.
#sernik #deser #zdroweslodycze #fitslodycze #cosslodkiego #fitdeser #kasza #kaszajaglana #dieta #wiemcojem #oreosernik #kakao #przepisyfit #healthysweets #omnomnom #dessertlover #eater #tarta #naszakasza

Kto z nas nie próbuje zaoszczędzić trochę czas
Kto z nas nie próbuje zaoszczędzić trochę czasu o poranku 😉? Wszystkim, którzy uwielbiają poranny przycisk "drzemka", ale też tym którzy chcą zjeść pożywne śniadanie, ale nie mają czasu na godziny w kuchni - spieszymy na ratunek 🤪 Tą pyszną i zdrową gryczankę zrobisz w kilkanaście minut 💪 Kto spróbuje? Link do przepisu w bio ⬆️ 
.
.
.
#kaszagryczana #gryczanka #banan #borówki #pomyslnasniadanie #zdrowesniadanie #fitprzepis #prosteprzepisy #śniadaniemistrzów #dieta #yummybreakfast #todaybreakfast #naszakasza


Obserwuj nas na Insta!


This error message is only visible to WordPress admins

There has been a problem with your Instagram Feed.

  • Peater.net – personalizowane diety
  • Kontakt

Naszakasza.pl | WSZELKIE PRAWA ZASTRZEŻONE | © 2019