• Home
  • Strefa wiedzy
    • Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień
    • Amarantus – skarb Inków na wyciągnięcie ręki
    • Bulgur – Bliski Wschód w Twojej kuchni
    • Kasza gryczana – ponadczasowa i niezwykle wartościowa
    • Kasza jaglana – niekwestionowana „królowa kasz”
    • Kasza jęczmienna – uniwersalny składnik doceniany od stuleci
    • Komosa ryżowa – wielka moc w niewielkich ziarenkach
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak przechowywać produkty spożywcze
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak nie marnować kaszy
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak kupować kaszę w duchu zero/ less waste
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak przechowywać kasze
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak jeść na mieście, by nie marnować żywności?
  • Gotuję z:
    • kaszy jaglanej
    • kaszy gryczanej
    • komosy ryżowej
    • kaszy jęczmiennej
    • amarantusa
    • innej kaszy
  • Chcę zjeść:
    • Śniadanie
    • Obiad
    • Przekąskę
    • Sałatkę
    • Pierogi & placki
    • Deser
  • Kaszowe lunchboxy
    • Komosowy lunchbox 2
    • Jęczmienno-gryczany lunchbox
    • Gryczany lunchbox 3
    • Gryczany lunchbox 2
    • Gryczany lunchbox
    • Komosowy lunchbox
    • Jaglany lunchbox
    • Jaglany lunchbox 2
  • O nas
  • Kontakt
  • Diety
    • Śródziemnomorska
    • Bezglutenowa
    • Cukrzycowa
    • Hashimoto
    • Wegetariańska
    • MIND
    • DASH
    • Dla aktywnych
    • Na masę
    • Wysokobiałkowa
  • Home
  • Strefa wiedzy
    • Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień
    • Amarantus – skarb Inków na wyciągnięcie ręki
    • Bulgur – Bliski Wschód w Twojej kuchni
    • Kasza gryczana – ponadczasowa i niezwykle wartościowa
    • Kasza jaglana – niekwestionowana „królowa kasz”
    • Kasza jęczmienna – uniwersalny składnik doceniany od stuleci
    • Komosa ryżowa – wielka moc w niewielkich ziarenkach
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak przechowywać produkty spożywcze
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak nie marnować kaszy
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak kupować kaszę w duchu zero/ less waste
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak przechowywać kasze
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak jeść na mieście, by nie marnować żywności?
  • Gotuję z:
    • kaszy jaglanej
    • kaszy gryczanej
    • komosy ryżowej
    • kaszy jęczmiennej
    • amarantusa
    • innej kaszy
  • Chcę zjeść:
    • Śniadanie
    • Obiad
    • Przekąskę
    • Sałatkę
    • Pierogi & placki
    • Deser
  • Kaszowe lunchboxy
    • Komosowy lunchbox 2
    • Jęczmienno-gryczany lunchbox
    • Gryczany lunchbox 3
    • Gryczany lunchbox 2
    • Gryczany lunchbox
    • Komosowy lunchbox
    • Jaglany lunchbox
    • Jaglany lunchbox 2
  • O nas
  • Kontakt
  • Diety
    • Śródziemnomorska
    • Bezglutenowa
    • Cukrzycowa
    • Hashimoto
    • Wegetariańska
    • MIND
    • DASH
    • Dla aktywnych
    • Na masę
    • Wysokobiałkowa
  • Strona domowa
  • #ZEROWYRZUTOW
  • #ZEROWYRZUTOW – Jak przechowywać produkty spożywcze

#ZEROWYRZUTOW – Jak przechowywać produkty spożywcze

Posted on wrz 17th, 2019
by Kamila
Kategorie:
  • #ZEROWYRZUTOW
  • Strefa wiedzy

Przechowywanie produktów spożywczych ma ogromny wpływ nie tylko na ich jakość, ale także na czas przydatności do spożycia. Mało kto wie, że podając datę minimalnej trwałości, producent gwarantuje świeżość produktu w tym okresie tylko i wyłącznie wtedy, kiedy jest on przechowywany zgodnie z wytycznymi podanymi na opakowaniu. Właśnie dlatego poniżej zebraliśmy wszystkie podpowiedzi, jak zorganizować swoją kuchnię i wypracować w sobie kilka dobrych nawyków, by nie marnować jedzenia. 

LODÓWKA – w instrukcji obsługi swojej lodówki znajdziesz parę cennych informacji odnośnie prawidłowego przechowywania żywności. Pamiętaj o podstawowej zasadzie: nie umieszczaj produktów zbyt ciasno, by nie przylegały do ścianek i nie zasłaniały wentylatora.  

  • górna półka – temperatura tu panująca wynosi zazwyczaj około 8 stopni. To idealne miejsce na jogurty, kefiry, maślanki, sery twarogowe.  
  • półki środkowe – im niższa półka tym chłodniej. Druga półka, na której panuje temperatura około 4-5 stopni, to miejsce przeznaczona na wędliny, dania gotowe i pozostałe sery. 
  • dolna półka – tutaj temperatura panująca w lodówce jest najniższa i wynosi około 2 stopnie. Dlatego powinno się tutaj znaleźć surowe mięso oraz ryby. Pamiętaj, aby nie kłaść ich obok produktów, które przed spożyciem nie zostaną poddane obróbce termicznej np. warzywa czy owoce. Zwiększa to szansę na zatrucie pokarmowe.  
  • szuflada – przeznaczona jest do przechowywania warzyw i owoców, ale uwaga: nie wszystkie produkty z tej kategorii powinny być trzymane w temperaturze chłodniczej. Mowa tu np. o pomidorach, które w lodówce stracą smak lub o owocach egzotycznych, takich jak banany, mango, ananas, melon czy papaja.  
  • półki na drzwiach – to świetne miejsce na jaja, mleko, napoje, sosy w butelkach czy otwarte przetwory, np. dżemy, warzywa marynowane, ketchup, musztarda. 

Uwaga! Otwartą konserwę należy przełożyć do szklanego pojemnika i szczelnie zamknąć. W ten sposób unikniesz metalowego posmaku w produkcie, a także zapobiegniesz uwolnieniu glinu z opakowania, którego nadmiar może uszkadzać struktury mózgu. To samo dotyczy także produktów mlecznych, które zamykane są aluminiowym wieczkiem.  

ZAMRAŻARKA – mrożenie produktów zarówno przed, jak i po obróbce jest świetnym sposobem na przedłużenie ich trwałości. Tak przygotowana żywność może być przechowywana od 3 do 12 miesięcy.  

Pamiętaj! Po rozmrożeniu nie zamrażaj produktów ponownie. Szczególnie dotyczy to mięsa, ryb i owoców morza – koniecznie sprawdź na etykiecie czy nie były już poddane procesowi mrożenia. 

SZAFKA – w tym miejscu najczęściej przechowujemy produkty sypkie, w tym: mąki, kasze, makarony, cukier, orzechy, suche nasiona roślin strączkowych czy przyprawy. Wszystkie artykuły tego typu, by nie uległy zepsuciu, powinny być chronione przed nadmierną wilgocią (uwaga na szafki nad czajnikiem, tam o wysoką wilgotność naprawdę nietrudno ;)). Żeby łatwiej było Ci kontrolować stan umieszczonych w szafkach produktów, warto przechowywać je w szklanych, bambusowych czy aluminiowych pojemnikach. 

BLAT – nie jest najlepszym miejscem do trzymania żywności, zwłaszcza gdy nasza kuchnia jest nasłoneczniona. Promienie mogą bowiem przyspieszać utlenianie kwasów tłuszczowych, powodując ich jełczenie. W konsekwencji dochodzi do zmiany smaku, a przede wszystkim zmniejszenia wartości odżywczej produktów. Dlatego oleje, oliwa i masło powinny być schowane do szafki czy lodówki. Natomiast produkty sypkie trzymane w opakowaniach, które chronią przed promieniami UV. Pieczywo może być co prawda przechowywane na blacie, ale unikaj trzymania chleba i bułek w foliowych torebkach, nie tylko ze względów ekologicznych, ale także z uwagi na jego szybsze psucie. Pamiętaj, że nadmiar pieczywa zawsze możesz także zamrozić. Proces ten nie wpłynie na jego strukturę czy wartość odżywczą. 

SPIŻARNIA – szczęściarzami są ci, którzy mają spiżarnie! Nadaje się ona do przechowywania wszelakich produktów sypkich, a także większości warzyw i owoców. Temperatura, która tam panuje jest zazwyczaj nieco niższa od tej pokojowej, dzięki czemu można tam trzymać także domowe przetwory. 

(Odwiedzony 883 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj Komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Kamila

Kamila

Jestem dietetykiem i prawdziwym kaszomaniakiem. Chcę pokazać Ci, jak jeść zdrowo i smacznie, nie spędzając przy tym długich godzin w kuchni :) Na blogu dzielę się także moimi trikami na kaszowe „resztki”, przygotowane w duchu zero waste.

Ewelina

Ewelina

Dietetyka to nie tylko mój zawód, ale i prawdziwa pasja. Z natury jestem bardzo dociekliwa, dlatego z przyjemnością przeczesuję wszelkie możliwe źródła w poszukiwaniu kaszowych ciekawostek. Wszystkimi wartymi uwagi dzielę się z Tobą właśnie tutaj :)

Karina

Karina

Moją pasją jest gotowanie i odchudzanie – nie tylko ludzi, ale także potraw, a kasze nadają się do tego wprost idealnie. Na blogu dzielę się z Tobą moimi pomysłami na te mniej, ale i bardzo znane dania w nowej, lżejszej odsłonie.

Tomasz

Tomasz

Uwielbiam gotować i fotografować, co robię zawodowo od wielu lat. Zamiast dobrego meczu wolę obejrzeć kolejny odcinek "Chef's Table". W Internecie zamiast nowych ciuchów, butów czy aut, szukam ciekawych talerzy, noży lub inspiracji kulinarnych. Nurtują Cię pytania dotyczące przepisów na blogu? Pisz śmiało! Chętnie udzielę też odpowiedzi dotyczących naszych kadrów. :)

Nasza Kasza w Social Mediach

Tagi przepisów

bezglutenowe bez jajek bezmleczne bez orzechów koktajle i smoothies lunchbox na słodko szybkie wegańskie wegetariańskie wytrawne z mięsem z rybą łatwe
dietmap-zdrowa dieta

Kaszowy Facebook

Kaszowy Instagram


Zainspirowani amerykańskimi słodyczami stworzyli
Zainspirowani amerykańskimi słodyczami stworzyliśmy łakocie a'la Reese's!🧡🍫 Ich słodko-słone wnętrze z pewnością przypadnie Ci do gustu 🤗 Link do przepisu w bio ⬆️
.
.
.
#kaszajglana #masloorzechowe #reeses #fitdeser #zdroweslodycze #cosslodkiego #czekolada #slodycze #cospysznego #fitsweets #fitdessert #healthysweets #omnomnom #yummy #naszakasza

Cześć w piąteczek 😘 Idziemy o zakład, że W
Cześć w piąteczek 😘 Idziemy o zakład, że Wy też macie czasem mega ochotę na coś słodkiego 🙈 Dlatego dziś podrzucamy pomysł na kaszowy SERNIK OREO. Jest przepyszny, ale jednocześnie zdrowy 💛 Kto spróbuje? 
Link w bio ⬆️ 
.
.
.
#sernik #deser #zdroweslodycze #fitslodycze #cosslodkiego #fitdeser #kasza #kaszajaglana #dieta #wiemcojem #oreosernik #kakao #przepisyfit #healthysweets #omnomnom #dessertlover #eater #tarta #naszakasza

Kto z nas nie próbuje zaoszczędzić trochę czas
Kto z nas nie próbuje zaoszczędzić trochę czasu o poranku 😉? Wszystkim, którzy uwielbiają poranny przycisk "drzemka", ale też tym którzy chcą zjeść pożywne śniadanie, ale nie mają czasu na godziny w kuchni - spieszymy na ratunek 🤪 Tą pyszną i zdrową gryczankę zrobisz w kilkanaście minut 💪 Kto spróbuje? Link do przepisu w bio ⬆️ 
.
.
.
#kaszagryczana #gryczanka #banan #borówki #pomyslnasniadanie #zdrowesniadanie #fitprzepis #prosteprzepisy #śniadaniemistrzów #dieta #yummybreakfast #todaybreakfast #naszakasza


Obserwuj nas na Insta!


  • Peater.net – personalizowane diety
  • Kontakt

Naszakasza.pl | WSZELKIE PRAWA ZASTRZEŻONE | © 2019