• Home
  • Strefa wiedzy
    • Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień
    • Amarantus – skarb Inków na wyciągnięcie ręki
    • Bulgur – Bliski Wschód w Twojej kuchni
    • Kasza gryczana – ponadczasowa i niezwykle wartościowa
    • Kasza jaglana – niekwestionowana „królowa kasz”
    • Kasza jęczmienna – uniwersalny składnik doceniany od stuleci
    • Komosa ryżowa – wielka moc w niewielkich ziarenkach
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak przechowywać produkty spożywcze
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak nie marnować kaszy
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak kupować kaszę w duchu zero/ less waste
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak przechowywać kasze
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak jeść na mieście, by nie marnować żywności?
  • Gotuję z:
    • kaszy jaglanej
    • kaszy gryczanej
    • komosy ryżowej
    • kaszy jęczmiennej
    • amarantusa
    • innej kaszy
  • Chcę zjeść:
    • Śniadanie
    • Obiad
    • Przekąskę
    • Sałatkę
    • Pierogi & placki
    • Deser
  • Kaszowe lunchboxy
    • Komosowy lunchbox 2
    • Jęczmienno-gryczany lunchbox
    • Gryczany lunchbox 3
    • Gryczany lunchbox 2
    • Gryczany lunchbox
    • Komosowy lunchbox
    • Jaglany lunchbox
    • Jaglany lunchbox 2
  • O nas
  • Kontakt
  • Diety
    • Śródziemnomorska
    • Bezglutenowa
    • Cukrzycowa
    • Hashimoto
    • Wegetariańska
    • MIND
    • DASH
    • Dla aktywnych
    • Na masę
    • Wysokobiałkowa
  • Home
  • Strefa wiedzy
    • Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień
    • Amarantus – skarb Inków na wyciągnięcie ręki
    • Bulgur – Bliski Wschód w Twojej kuchni
    • Kasza gryczana – ponadczasowa i niezwykle wartościowa
    • Kasza jaglana – niekwestionowana „królowa kasz”
    • Kasza jęczmienna – uniwersalny składnik doceniany od stuleci
    • Komosa ryżowa – wielka moc w niewielkich ziarenkach
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak przechowywać produkty spożywcze
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak nie marnować kaszy
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak kupować kaszę w duchu zero/ less waste
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak przechowywać kasze
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak jeść na mieście, by nie marnować żywności?
  • Gotuję z:
    • kaszy jaglanej
    • kaszy gryczanej
    • komosy ryżowej
    • kaszy jęczmiennej
    • amarantusa
    • innej kaszy
  • Chcę zjeść:
    • Śniadanie
    • Obiad
    • Przekąskę
    • Sałatkę
    • Pierogi & placki
    • Deser
  • Kaszowe lunchboxy
    • Komosowy lunchbox 2
    • Jęczmienno-gryczany lunchbox
    • Gryczany lunchbox 3
    • Gryczany lunchbox 2
    • Gryczany lunchbox
    • Komosowy lunchbox
    • Jaglany lunchbox
    • Jaglany lunchbox 2
  • O nas
  • Kontakt
  • Diety
    • Śródziemnomorska
    • Bezglutenowa
    • Cukrzycowa
    • Hashimoto
    • Wegetariańska
    • MIND
    • DASH
    • Dla aktywnych
    • Na masę
    • Wysokobiałkowa
  • Strona domowa
  • DIETY
  • HASHIMOTO

HASHIMOTO

Posted on lip 30th, 2017
by Ewelina
Kategorie:
  • DIETY

Hashimoto zaliczane jest do chorób autoimmunologicznych. Doprowadza do niewydolności gruczołu tarczowego, a co za tym idzie niedostatecznego wydzielania hormonów. Dieta w tej jednostce chorobowej ma za zadanie poprawiać przyswajalność przyjmowanych leków, zmniejszać stan zapalny i niekorzystne objawy choroby oraz kontrolować masę ciała. Pokrycie zapotrzebowania organizmu na wszystkie makro- i mikroelementy zapewnia prawidłowy przebieg przemiany hormonów produkowanych przez ten gruczoł. 

Główne zasady 

Dieta Hashimoto powinna bazować na zaleceniach żywienia człowieka zdrowego z uwzględnieniem kilku zmiennych: 

  • zwiększona podaż białka – udział tego makroskładnika w diecie powinien stanowić około 25% całkowitego zapotrzebowania energetycznego. Do zalecanych źródeł białka zaliczamy przede wszystkim chude mięso drobiowe, jajka czy nasiona roślin strączkowych. Warto zwrócić uwagę na produkty bogate w tyrozynę (np. produkty mleczne, groch, soczewica, wieprzowina, wołowina, tuńczyk, pestki dyni, zarodki pszenne, len) – aminokwas, który bierze udział w syntezie hormonów tarczycy. 
  • niski indeks glikemiczny produktów – chorobie Hashimoto często towarzyszą zaburzenia gospodarki węglowodanowej, takie jak np. cukrzyca typu 2, insulinooporność czy hiperinsulinemia. Z tego względu istotnym elementem jest dieta oparta na niskim lub średnim indeksie glikemicznym (IG).  Wskaźnik ten określa w jakim stopniu wzrośnie stężenie glukozy we krwi po spożyciu danego produktu. Należy wybierać m.in.: pełnoziarniste produkty zbożowe (kasza gryczana, pęczak, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, komosa ryżowa), mało słodkie owoce (zwłaszcza jagodowe – truskawki, borówki, porzeczki, maliny, jagody) oraz warzywa.  
  • błonnik pokarmowy – ze względu na spowolnienie perystaltyki jelit w tej grupie chorych niezmiernie ważna jest odpowiednia zawartość tego składnika w diecie. Wpływa on na regulację pracy przewodu pokarmowego, a także odżywia mikroflorę jelitową, która oddziałuje na stan układu odpornościowego. Dlatego należy sięgać po pieczywo pełnoziarniste, warzywa, owoce, pestki oraz nasiona. Cennym źródłem błonnika będą również grube kasze np. gryczana czy pęczak. Warto włączyć je do swojej diety, również ze względu na bogactwo składników mineralnych i witamin z grupy B. 
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe – w szczególności te z rodziny omega 3 i omega 6, które wykazują działanie przeciwzapalne i spowalniają niszczenie gruczołu tarczowego. Niezbędne jest dostarczenie ich wraz z żywnością. W tym celu do diety należy włączyć ryby (minimum 2 porcje w tygodniu, np.: łosoś, śledź, dorsz, halibut, sardynki, makrela, sandacz), oleje roślinne (np. rzepakowy, słonecznikowy, lniany, oliwę z oliwek), orzechy oraz nasiona.  
  • antyoksydanty – wpływają na zmniejszenie stanu zapalnego, a także mogą spowalniać proces włóknienia tkanki tarczycowej. Do najważniejszych antyoksydantów zaliczamy witaminy A, C, E oraz substancje bioaktywne, takie jak polifenole czy katechiny. Występują one głównie w warzywach i owocach, a im bardziej intensywny kolor skórki i miąższu, tym większa ich zawartość.  
  • składniki mineralne: cynk, selen, żelazo, jod – wspierają między innymi pracę układu odpornościowego. Budują hormony tarczycy oraz są składowymi enzymów biorących udział w prawidłowych przemianach i wykorzystaniu ich przez organizm. Pokrycie zapotrzebowania na te składniki zapewni zbilansowana, różnorodna dieta, bogata w kasze, orzechy, nasiona, pestki czy kakao, a także owoce morza, ryby, jaja i mięso. Szczególne miejsce zajmuje tu kasza gryczana, która jest zbożem naturalnie bezglutenowym i bogatym w cynk, żelazo oraz selen. 
  • ograniczanie produktów zawierających substancje antyodżywcze – goitrogeny, izoflawony, tioglikozydy, inhibitory trypsyny i chymotrypsyny – te wszystkie obcobrzmiące nazwy związków antyodżywczych mogą wpływać negatywnie na wchłanianie witamin i składników mineralnych, a także pracę tarczycy. Znajdują się głównie w soi, warzywach kapustnych, nasionach roślin strączkowych i niektórych zbożach. Nie oznacza to jednak, że osoby z niedoczynnością tarczycy powinny eliminować wyżej wymienione produkty z diety. Prawidłowa obróbka kulinarna obniża zawartość tych substancji.  

By mieć pewność, że nasza dieta jest dobrze zbilansowana, warto skorzystać z profesjonalnego wsparcia. Na rynku dostępna jest m.in. dieta Hashimoto od Peatera (https://www.peater.net/pl/plany-zywieniowe/hashimoto/). To propozycja dla tych, którzy chcą wspomagać i chronić tarczycę w trakcie przebiegu chorób z grupy niedoczynności tego narządu. Pomaga schudnąć, poprawia samopoczucie i wygląd, a także skutecznie rozprawia się z objawami Hashimoto. 

Podsumowanie 

Cierpisz na niedoczynność tarczycy? Pamiętaj, by: 

  • sięgać po warzywa i owoce oraz produkty będące źródłem pełnowartościowego białka 
  • wypijać odpowiednią ilość wody  
  • wybierać tłuszcze, które są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych 
  • sięgać po żywność bogatą w antyoksydanty, zmniejszające proces zapalny 
(Odwiedzony 641 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj Komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Kamila

Kamila

Jestem dietetykiem i prawdziwym kaszomaniakiem. Chcę pokazać Ci, jak jeść zdrowo i smacznie, nie spędzając przy tym długich godzin w kuchni :) Na blogu dzielę się także moimi trikami na kaszowe „resztki”, przygotowane w duchu zero waste.

Ewelina

Ewelina

Dietetyka to nie tylko mój zawód, ale i prawdziwa pasja. Z natury jestem bardzo dociekliwa, dlatego z przyjemnością przeczesuję wszelkie możliwe źródła w poszukiwaniu kaszowych ciekawostek. Wszystkimi wartymi uwagi dzielę się z Tobą właśnie tutaj :)

Karina

Karina

Moją pasją jest gotowanie i odchudzanie – nie tylko ludzi, ale także potraw, a kasze nadają się do tego wprost idealnie. Na blogu dzielę się z Tobą moimi pomysłami na te mniej, ale i bardzo znane dania w nowej, lżejszej odsłonie.

Tomasz

Tomasz

Uwielbiam gotować i fotografować, co robię zawodowo od wielu lat. Zamiast dobrego meczu wolę obejrzeć kolejny odcinek "Chef's Table". W Internecie zamiast nowych ciuchów, butów czy aut, szukam ciekawych talerzy, noży lub inspiracji kulinarnych. Nurtują Cię pytania dotyczące przepisów na blogu? Pisz śmiało! Chętnie udzielę też odpowiedzi dotyczących naszych kadrów. :)

Nasza Kasza w Social Mediach

Tagi przepisów

bezglutenowe bez jajek bezmleczne bez orzechów koktajle i smoothies lunchbox na słodko szybkie wegańskie wegetariańskie wytrawne z mięsem z rybą łatwe
dietmap-zdrowa dieta

Kaszowy Facebook

Kaszowy Instagram


Zainspirowani amerykańskimi słodyczami stworzyli
Zainspirowani amerykańskimi słodyczami stworzyliśmy łakocie a'la Reese's!🧡🍫 Ich słodko-słone wnętrze z pewnością przypadnie Ci do gustu 🤗 Link do przepisu w bio ⬆️
.
.
.
#kaszajglana #masloorzechowe #reeses #fitdeser #zdroweslodycze #cosslodkiego #czekolada #slodycze #cospysznego #fitsweets #fitdessert #healthysweets #omnomnom #yummy #naszakasza

Cześć w piąteczek 😘 Idziemy o zakład, że W
Cześć w piąteczek 😘 Idziemy o zakład, że Wy też macie czasem mega ochotę na coś słodkiego 🙈 Dlatego dziś podrzucamy pomysł na kaszowy SERNIK OREO. Jest przepyszny, ale jednocześnie zdrowy 💛 Kto spróbuje? 
Link w bio ⬆️ 
.
.
.
#sernik #deser #zdroweslodycze #fitslodycze #cosslodkiego #fitdeser #kasza #kaszajaglana #dieta #wiemcojem #oreosernik #kakao #przepisyfit #healthysweets #omnomnom #dessertlover #eater #tarta #naszakasza

Kto z nas nie próbuje zaoszczędzić trochę czas
Kto z nas nie próbuje zaoszczędzić trochę czasu o poranku 😉? Wszystkim, którzy uwielbiają poranny przycisk "drzemka", ale też tym którzy chcą zjeść pożywne śniadanie, ale nie mają czasu na godziny w kuchni - spieszymy na ratunek 🤪 Tą pyszną i zdrową gryczankę zrobisz w kilkanaście minut 💪 Kto spróbuje? Link do przepisu w bio ⬆️ 
.
.
.
#kaszagryczana #gryczanka #banan #borówki #pomyslnasniadanie #zdrowesniadanie #fitprzepis #prosteprzepisy #śniadaniemistrzów #dieta #yummybreakfast #todaybreakfast #naszakasza


Obserwuj nas na Insta!


This error message is only visible to WordPress admins

There has been a problem with your Instagram Feed.

  • Peater.net – personalizowane diety
  • Kontakt

Naszakasza.pl | WSZELKIE PRAWA ZASTRZEŻONE | © 2019