• Home
  • Strefa wiedzy
    • Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień
    • Amarantus – skarb Inków na wyciągnięcie ręki
    • Bulgur – Bliski Wschód w Twojej kuchni
    • Kasza gryczana – ponadczasowa i niezwykle wartościowa
    • Kasza jaglana – niekwestionowana „królowa kasz”
    • Kasza jęczmienna – uniwersalny składnik doceniany od stuleci
    • Komosa ryżowa – wielka moc w niewielkich ziarenkach
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak przechowywać produkty spożywcze
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak nie marnować kaszy
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak kupować kaszę w duchu zero/ less waste
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak przechowywać kasze
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak jeść na mieście, by nie marnować żywności?
  • Gotuję z:
    • kaszy jaglanej
    • kaszy gryczanej
    • komosy ryżowej
    • kaszy jęczmiennej
    • amarantusa
    • innej kaszy
  • Chcę zjeść:
    • Śniadanie
    • Obiad
    • Przekąskę
    • Sałatkę
    • Pierogi & placki
    • Deser
  • Kaszowe lunchboxy
    • Komosowy lunchbox 2
    • Jęczmienno-gryczany lunchbox
    • Gryczany lunchbox 3
    • Gryczany lunchbox 2
    • Gryczany lunchbox
    • Komosowy lunchbox
    • Jaglany lunchbox
    • Jaglany lunchbox 2
  • O nas
  • Kontakt
  • Diety
    • Śródziemnomorska
    • Bezglutenowa
    • Cukrzycowa
    • Hashimoto
    • Wegetariańska
    • MIND
    • DASH
    • Dla aktywnych
    • Na masę
    • Wysokobiałkowa
  • Home
  • Strefa wiedzy
    • Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień
    • Amarantus – skarb Inków na wyciągnięcie ręki
    • Bulgur – Bliski Wschód w Twojej kuchni
    • Kasza gryczana – ponadczasowa i niezwykle wartościowa
    • Kasza jaglana – niekwestionowana „królowa kasz”
    • Kasza jęczmienna – uniwersalny składnik doceniany od stuleci
    • Komosa ryżowa – wielka moc w niewielkich ziarenkach
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak przechowywać produkty spożywcze
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak nie marnować kaszy
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak kupować kaszę w duchu zero/ less waste
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak przechowywać kasze
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak jeść na mieście, by nie marnować żywności?
  • Gotuję z:
    • kaszy jaglanej
    • kaszy gryczanej
    • komosy ryżowej
    • kaszy jęczmiennej
    • amarantusa
    • innej kaszy
  • Chcę zjeść:
    • Śniadanie
    • Obiad
    • Przekąskę
    • Sałatkę
    • Pierogi & placki
    • Deser
  • Kaszowe lunchboxy
    • Komosowy lunchbox 2
    • Jęczmienno-gryczany lunchbox
    • Gryczany lunchbox 3
    • Gryczany lunchbox 2
    • Gryczany lunchbox
    • Komosowy lunchbox
    • Jaglany lunchbox
    • Jaglany lunchbox 2
  • O nas
  • Kontakt
  • Diety
    • Śródziemnomorska
    • Bezglutenowa
    • Cukrzycowa
    • Hashimoto
    • Wegetariańska
    • MIND
    • DASH
    • Dla aktywnych
    • Na masę
    • Wysokobiałkowa
  • Strona domowa
  • KASZOPEDIA
  • Kasza bulgur – Bliski Wschód w Twojej kuchni

Kasza bulgur – Bliski Wschód w Twojej kuchni

Posted on cze 3rd, 2016
by Karina
Kategorie:
  • KASZOPEDIA
  • Strefa wiedzy

Kasza bulgur to rodzaj kaszy powstałej z pszenicy twardej. Od wieków jest jednym z podstawowych produktów w Turcji i regionach Bliskiego Wschodu. Ma lekko orzechowy posmak, dzięki czemu nadaje się zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich deserów.

Bulgur nie należy do najpopularniejszych kasz w Polsce, ale z roku na rok coraz chętniej po nią sięgamy i staje się łatwiej dostępna. Kasza ta miała ogromny wpływ na ukształtowanie kuchni tureckiej i rejonów Biskiego Wschodu. Stanowi tam podstawę wielu tradycyjnych dań. Jest także niezastąpionym dodatkiem oryginalnych, rodzimych potraw kuchni: ormiańskiej, syryjskiej oraz libańskiej. Jej smak pokochali także mieszkańcy Grecji i Albanii. W Indiach kaszę bulgur nazwano mianem – dalia, co określa potrawę przypominającą rozgotowaną owsiankę. Z kolei mieszkańcy Arabii Saudyjskiej nazwali ją – jarisha co oznacza „zmielony”. Na tym obszarze kasza ta znana jest już od czasów starożytności.

Jak już wspomniano, kaszę bulgur otrzymuje się z ziaren pszenicy twardej tzw. durum. Zboże to poddawane jest najpierw gotowaniu, a następnie suszeniu i mieleniu. Dzięki wstępnej obróbce ziarna, bulgur nie musi być parzony przed gotowaniem, tak jak wymagane jest to w przypadku zboża z pszenicy.

Z uwagi na różnorodność surowca i stosowanych technik produkcji, na świecie istnieje więcej niż jeden rodzaj kaszy bulgur. Najczęściej spotykamy ją w trzech stopniach rozdrobnienia – gruboziarnisty, średnioziarnisty i drobnoziarnisty.

Sycący i niewrogi szczupłej sylwetce

Kasza bulgur charakteryzuje się sporą zawartością białka – w 100 g tego zboża znajduje się 12,3 g tego makroskładnika. Dzięki około dwukrotnemu wzrostowi objętości podczas gotowania jest niezwykle sycąca. Poza tym bulgur cechuje się niskim indeksem glikemicznym (46), przez co nie powoduje gwałtownego wzrostu stężenia glukozy we krwi, a także zapewnia mniejsze poposiłkowe wydzielanie insuliny (hormonu anabolicznego).

Dzięki sporej zawartości błonnika pokarmowego (12g/100g), głównie jego frakcji nierozpuszczalnej, przyspiesza on przemianę materii poprzez wpływ na wzmożenie ruchów perystaltycznych, przez co lepiej oczyszcza jelito. Rekomendowany jest więc osobom ze zwolnioną motoryką jelit, cierpiącym na niedoczynność tarczycy, a także w profilaktyce raka jelita grubego i odbytnicy. Kasza bulgur to także bogactwo witamin (głównie z grupy B) oraz minerałów i składników bioaktywnych (np. kwas galusowy) o działaniu przeciwutleniającym i przeciwnowotworowym.

Kulinarne zastosowanie kaszy bulgur

Najbardziej znanym daniem na bazie kaszy bulgur jest pilaw – danie z baraniną z dodatkiem pomidorów, cebuli i czerwonej papryki zanurzone w bulionie. Inną równie popularną propozycją jest wywodząca się z Libanu sałatka Tabbouleh przyrządzana z kaszy bulgur lub kuskus z dużą ilością świeżych pomidorów i drobno posiekanej natki pietruszki. W naszych warunkach geograficznych używając kaszy bulgur możemy szybko i łatwo stworzyć we własnej kuchni namiastkę smaków Bliskiego Wschodu. Można wykorzystać tę kaszę jako składnik przepysznych, sycących sałatek, zapiekanek, zup, faszerowanych warzyw, czy po prostu jako dodatek skrobiowy do dania obiadowego.

(Odwiedzony 2 844 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj Komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Kamila

Kamila

Jestem dietetykiem i prawdziwym kaszomaniakiem. Chcę pokazać Ci, jak jeść zdrowo i smacznie, nie spędzając przy tym długich godzin w kuchni :) Na blogu dzielę się także moimi trikami na kaszowe „resztki”, przygotowane w duchu zero waste.

Ewelina

Ewelina

Dietetyka to nie tylko mój zawód, ale i prawdziwa pasja. Z natury jestem bardzo dociekliwa, dlatego z przyjemnością przeczesuję wszelkie możliwe źródła w poszukiwaniu kaszowych ciekawostek. Wszystkimi wartymi uwagi dzielę się z Tobą właśnie tutaj :)

Karina

Karina

Moją pasją jest gotowanie i odchudzanie – nie tylko ludzi, ale także potraw, a kasze nadają się do tego wprost idealnie. Na blogu dzielę się z Tobą moimi pomysłami na te mniej, ale i bardzo znane dania w nowej, lżejszej odsłonie.

Tomasz

Tomasz

Uwielbiam gotować i fotografować, co robię zawodowo od wielu lat. Zamiast dobrego meczu wolę obejrzeć kolejny odcinek "Chef's Table". W Internecie zamiast nowych ciuchów, butów czy aut, szukam ciekawych talerzy, noży lub inspiracji kulinarnych. Nurtują Cię pytania dotyczące przepisów na blogu? Pisz śmiało! Chętnie udzielę też odpowiedzi dotyczących naszych kadrów. :)

Nasza Kasza w Social Mediach

Tagi przepisów

bezglutenowe bez jajek bezmleczne bez orzechów koktajle i smoothies lunchbox na słodko szybkie wegańskie wegetariańskie wytrawne z mięsem z rybą łatwe
dietmap-zdrowa dieta

Kaszowy Facebook

Kaszowy Instagram


Zainspirowani amerykańskimi słodyczami stworzyli
Zainspirowani amerykańskimi słodyczami stworzyliśmy łakocie a'la Reese's!🧡🍫 Ich słodko-słone wnętrze z pewnością przypadnie Ci do gustu 🤗 Link do przepisu w bio ⬆️
.
.
.
#kaszajglana #masloorzechowe #reeses #fitdeser #zdroweslodycze #cosslodkiego #czekolada #slodycze #cospysznego #fitsweets #fitdessert #healthysweets #omnomnom #yummy #naszakasza

Cześć w piąteczek 😘 Idziemy o zakład, że W
Cześć w piąteczek 😘 Idziemy o zakład, że Wy też macie czasem mega ochotę na coś słodkiego 🙈 Dlatego dziś podrzucamy pomysł na kaszowy SERNIK OREO. Jest przepyszny, ale jednocześnie zdrowy 💛 Kto spróbuje? 
Link w bio ⬆️ 
.
.
.
#sernik #deser #zdroweslodycze #fitslodycze #cosslodkiego #fitdeser #kasza #kaszajaglana #dieta #wiemcojem #oreosernik #kakao #przepisyfit #healthysweets #omnomnom #dessertlover #eater #tarta #naszakasza

Kto z nas nie próbuje zaoszczędzić trochę czas
Kto z nas nie próbuje zaoszczędzić trochę czasu o poranku 😉? Wszystkim, którzy uwielbiają poranny przycisk "drzemka", ale też tym którzy chcą zjeść pożywne śniadanie, ale nie mają czasu na godziny w kuchni - spieszymy na ratunek 🤪 Tą pyszną i zdrową gryczankę zrobisz w kilkanaście minut 💪 Kto spróbuje? Link do przepisu w bio ⬆️ 
.
.
.
#kaszagryczana #gryczanka #banan #borówki #pomyslnasniadanie #zdrowesniadanie #fitprzepis #prosteprzepisy #śniadaniemistrzów #dieta #yummybreakfast #todaybreakfast #naszakasza


Obserwuj nas na Insta!


  • Peater.net – personalizowane diety
  • Kontakt

Naszakasza.pl | WSZELKIE PRAWA ZASTRZEŻONE | © 2019