• Home
  • Strefa wiedzy
    • Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień
    • Amarantus – skarb Inków na wyciągnięcie ręki
    • Bulgur – Bliski Wschód w Twojej kuchni
    • Kasza gryczana – ponadczasowa i niezwykle wartościowa
    • Kasza jaglana – niekwestionowana „królowa kasz”
    • Kasza jęczmienna – uniwersalny składnik doceniany od stuleci
    • Komosa ryżowa – wielka moc w niewielkich ziarenkach
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak przechowywać produkty spożywcze
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak nie marnować kaszy
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak kupować kaszę w duchu zero/ less waste
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak przechowywać kasze
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak jeść na mieście, by nie marnować żywności?
  • Gotuję z:
    • kaszy jaglanej
    • kaszy gryczanej
    • komosy ryżowej
    • kaszy jęczmiennej
    • amarantusa
    • innej kaszy
  • Chcę zjeść:
    • Śniadanie
    • Obiad
    • Przekąskę
    • Sałatkę
    • Pierogi & placki
    • Deser
  • Kaszowe lunchboxy
    • Komosowy lunchbox 2
    • Jęczmienno-gryczany lunchbox
    • Gryczany lunchbox 3
    • Gryczany lunchbox 2
    • Gryczany lunchbox
    • Komosowy lunchbox
    • Jaglany lunchbox
    • Jaglany lunchbox 2
  • O nas
  • Kontakt
  • Diety
    • Śródziemnomorska
    • Bezglutenowa
    • Cukrzycowa
    • Hashimoto
    • Wegetariańska
    • MIND
    • DASH
    • Dla aktywnych
    • Na masę
    • Wysokobiałkowa
  • Home
  • Strefa wiedzy
    • Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień
    • Amarantus – skarb Inków na wyciągnięcie ręki
    • Bulgur – Bliski Wschód w Twojej kuchni
    • Kasza gryczana – ponadczasowa i niezwykle wartościowa
    • Kasza jaglana – niekwestionowana „królowa kasz”
    • Kasza jęczmienna – uniwersalny składnik doceniany od stuleci
    • Komosa ryżowa – wielka moc w niewielkich ziarenkach
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak przechowywać produkty spożywcze
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak nie marnować kaszy
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak kupować kaszę w duchu zero/ less waste
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak przechowywać kasze
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak jeść na mieście, by nie marnować żywności?
  • Gotuję z:
    • kaszy jaglanej
    • kaszy gryczanej
    • komosy ryżowej
    • kaszy jęczmiennej
    • amarantusa
    • innej kaszy
  • Chcę zjeść:
    • Śniadanie
    • Obiad
    • Przekąskę
    • Sałatkę
    • Pierogi & placki
    • Deser
  • Kaszowe lunchboxy
    • Komosowy lunchbox 2
    • Jęczmienno-gryczany lunchbox
    • Gryczany lunchbox 3
    • Gryczany lunchbox 2
    • Gryczany lunchbox
    • Komosowy lunchbox
    • Jaglany lunchbox
    • Jaglany lunchbox 2
  • O nas
  • Kontakt
  • Diety
    • Śródziemnomorska
    • Bezglutenowa
    • Cukrzycowa
    • Hashimoto
    • Wegetariańska
    • MIND
    • DASH
    • Dla aktywnych
    • Na masę
    • Wysokobiałkowa
  • Strona domowa
  • Strefa wiedzy
  • #ZEROWYRZUTOW – Jak przechowywać kasze

#ZEROWYRZUTOW – Jak przechowywać kasze

Posted on lip 23rd, 2019
by Kamila
Kategorie:
  • Strefa wiedzy

Kasza to produkt suchy, który stosunkowo długo zachowuje świeżość. A to z kolei często usypia naszą czujność 😊 Rzadko zastanawiamy się bowiem czy kupiona przez nas kasza wymaga specjalnych warunków przechowywania, prawda? Dziś opowiem Wam o tym co robić, by zboża służyły nam jak najdłużej oraz by nie zadomowiły się w nich żadne szkodniki. Poznaj moje 3 proste wskazówki w duchu zero/less waste.

W czym… 

Bez względu na to w jakim opakowaniu kupisz kaszę, po powrocie do domu przesyp ją do szklanych, ceramicznych lub bambusowych pojemników. Najlepiej sprawdzają się te przezroczyste, bo wtedy łatwiej będzie Ci na bieżąco kontrolować jej stan. Opakowania tego typu mają wiele zalet – chronią przed szkodnikami (np. molami spożywczymi), pozwalają szybko odnaleźć pożądany artykuł w kuchni oraz zorientować się ile danej kaszy posiadamy. Nie musisz kupować specjalnych opakowań, bo w tym celu możesz wykorzystać chociażby słoiki po przetworach. 

Coraz częściej zdarza się, że w kupionej przez nas kaszy już mieszkają szkodniki (np. owady, takie jak: mól, mącznik, wołek zbożowy). Wynika to z nieprawidłowych warunków magazynowania zboża np. zbyt wysokiej wilgotności i jednocześnie wysokiej temperatury. Kasze są dla nich nie tylko pożywieniem, ale także idealnym miejscem do rozmnażania. Pamiętaj, że szkodniki potrafią przegryzać torebki foliowe oraz opakowania papierowe. Skutek? W takich kaszach najpierw pojawia się tzw. „pajęczyna”, a następnie białe larwy i rozprzestrzeniające się po całej kuchni mole spożywcze. Dlatego właśnie warto przesypać kaszę do pojemnika. Dzięki temu zachowa świeżość, a Ty z łatwością ocenisz jej czystość mikrobiologiczną i pozbędziesz się niechcianych “gości”, jeszcze zanim osiedlą się w innych kaszach, mąkach czy makaronach. 

Gdzie…

Produkty sypkie przechowuj w suchych, zacienionych, chłodnych oraz przewiewnych miejscach. Najlepsza temperatura dla wszelkiego rodzaju zbóż to 8-10 stopni C, ale szafka czy szuflada kuchenna też się sprawdzi. Nie ustawiaj słoików na blacie czy na otwartych półkach. Nadmierne promieniowanie słoneczne może bowiem wpływać na stratę cennych składników odżywczych oraz zmienić zapach, smak czy barwę zbóż. Ugotowaną kaszę możesz także przechowywać w lodówce czy nawet w zamrażarce. 

Jak długo…

Data przydatności do spożycia kasz wynosi średnio od 3 do 10 miesięcy, w zależności od jej rodzaju (najdłużej przechowywać możemy kaszę gryczaną oraz jęczmienną, a najkrócej kaszę manną i jaglaną). Producenci gwarantują, że trzymanie tego typu produktów w warunkach wskazanych na opakowaniu sprawi, że będą one zdatne do spożycia nie krócej niż czas określony na opakowaniu. Jeżeli jednak przegapisz tę datę, obejrzyj dokładnie kaszę, oceń ją wizualnie i powąchaj – jeśli nie posiadała oznak zepsucia, możesz ją spokojnie zjeść. Produkty zbożowe, które zostały poddane obróbce termicznej mogą spędzić w lodówce 2-3 dni, a w zamrażalniku około 1 miesiąca.  

(Odwiedzony 16 479 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj Komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Kamila

Kamila

Jestem dietetykiem i prawdziwym kaszomaniakiem. Chcę pokazać Ci, jak jeść zdrowo i smacznie, nie spędzając przy tym długich godzin w kuchni :) Na blogu dzielę się także moimi trikami na kaszowe „resztki”, przygotowane w duchu zero waste.

Ewelina

Ewelina

Dietetyka to nie tylko mój zawód, ale i prawdziwa pasja. Z natury jestem bardzo dociekliwa, dlatego z przyjemnością przeczesuję wszelkie możliwe źródła w poszukiwaniu kaszowych ciekawostek. Wszystkimi wartymi uwagi dzielę się z Tobą właśnie tutaj :)

Karina

Karina

Moją pasją jest gotowanie i odchudzanie – nie tylko ludzi, ale także potraw, a kasze nadają się do tego wprost idealnie. Na blogu dzielę się z Tobą moimi pomysłami na te mniej, ale i bardzo znane dania w nowej, lżejszej odsłonie.

Tomasz

Tomasz

Uwielbiam gotować i fotografować, co robię zawodowo od wielu lat. Zamiast dobrego meczu wolę obejrzeć kolejny odcinek "Chef's Table". W Internecie zamiast nowych ciuchów, butów czy aut, szukam ciekawych talerzy, noży lub inspiracji kulinarnych. Nurtują Cię pytania dotyczące przepisów na blogu? Pisz śmiało! Chętnie udzielę też odpowiedzi dotyczących naszych kadrów. :)

Nasza Kasza w Social Mediach

Tagi przepisów

bezglutenowe bez jajek bezmleczne bez orzechów koktajle i smoothies lunchbox na słodko szybkie wegańskie wegetariańskie wytrawne z mięsem z rybą łatwe
dietmap-zdrowa dieta

Kaszowy Facebook

Kaszowy Instagram


Zainspirowani amerykańskimi słodyczami stworzyli
Zainspirowani amerykańskimi słodyczami stworzyliśmy łakocie a'la Reese's!🧡🍫 Ich słodko-słone wnętrze z pewnością przypadnie Ci do gustu 🤗 Link do przepisu w bio ⬆️
.
.
.
#kaszajglana #masloorzechowe #reeses #fitdeser #zdroweslodycze #cosslodkiego #czekolada #slodycze #cospysznego #fitsweets #fitdessert #healthysweets #omnomnom #yummy #naszakasza

Cześć w piąteczek 😘 Idziemy o zakład, że W
Cześć w piąteczek 😘 Idziemy o zakład, że Wy też macie czasem mega ochotę na coś słodkiego 🙈 Dlatego dziś podrzucamy pomysł na kaszowy SERNIK OREO. Jest przepyszny, ale jednocześnie zdrowy 💛 Kto spróbuje? 
Link w bio ⬆️ 
.
.
.
#sernik #deser #zdroweslodycze #fitslodycze #cosslodkiego #fitdeser #kasza #kaszajaglana #dieta #wiemcojem #oreosernik #kakao #przepisyfit #healthysweets #omnomnom #dessertlover #eater #tarta #naszakasza

Kto z nas nie próbuje zaoszczędzić trochę czas
Kto z nas nie próbuje zaoszczędzić trochę czasu o poranku 😉? Wszystkim, którzy uwielbiają poranny przycisk "drzemka", ale też tym którzy chcą zjeść pożywne śniadanie, ale nie mają czasu na godziny w kuchni - spieszymy na ratunek 🤪 Tą pyszną i zdrową gryczankę zrobisz w kilkanaście minut 💪 Kto spróbuje? Link do przepisu w bio ⬆️ 
.
.
.
#kaszagryczana #gryczanka #banan #borówki #pomyslnasniadanie #zdrowesniadanie #fitprzepis #prosteprzepisy #śniadaniemistrzów #dieta #yummybreakfast #todaybreakfast #naszakasza


Obserwuj nas na Insta!


  • Peater.net – personalizowane diety
  • Kontakt

Naszakasza.pl | WSZELKIE PRAWA ZASTRZEŻONE | © 2019