• Home
  • Strefa wiedzy
    • Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień
    • Amarantus – skarb Inków na wyciągnięcie ręki
    • Bulgur – Bliski Wschód w Twojej kuchni
    • Kasza gryczana – ponadczasowa i niezwykle wartościowa
    • Kasza jaglana – niekwestionowana „królowa kasz”
    • Kasza jęczmienna – uniwersalny składnik doceniany od stuleci
    • Komosa ryżowa – wielka moc w niewielkich ziarenkach
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak przechowywać produkty spożywcze
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak nie marnować kaszy
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak kupować kaszę w duchu zero/ less waste
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak przechowywać kasze
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak jeść na mieście, by nie marnować żywności?
  • Gotuję z:
    • kaszy jaglanej
    • kaszy gryczanej
    • komosy ryżowej
    • kaszy jęczmiennej
    • amarantusa
    • innej kaszy
  • Chcę zjeść:
    • Śniadanie
    • Obiad
    • Przekąskę
    • Sałatkę
    • Pierogi & placki
    • Deser
  • Kaszowe lunchboxy
    • Komosowy lunchbox 2
    • Jęczmienno-gryczany lunchbox
    • Gryczany lunchbox 3
    • Gryczany lunchbox 2
    • Gryczany lunchbox
    • Komosowy lunchbox
    • Jaglany lunchbox
    • Jaglany lunchbox 2
  • O nas
  • Kontakt
  • Diety
    • Śródziemnomorska
    • Bezglutenowa
    • Cukrzycowa
    • Hashimoto
    • Wegetariańska
    • MIND
    • DASH
    • Dla aktywnych
    • Na masę
    • Wysokobiałkowa
  • Home
  • Strefa wiedzy
    • Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień
    • Amarantus – skarb Inków na wyciągnięcie ręki
    • Bulgur – Bliski Wschód w Twojej kuchni
    • Kasza gryczana – ponadczasowa i niezwykle wartościowa
    • Kasza jaglana – niekwestionowana „królowa kasz”
    • Kasza jęczmienna – uniwersalny składnik doceniany od stuleci
    • Komosa ryżowa – wielka moc w niewielkich ziarenkach
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak przechowywać produkty spożywcze
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak nie marnować kaszy
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak kupować kaszę w duchu zero/ less waste
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak przechowywać kasze
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak jeść na mieście, by nie marnować żywności?
  • Gotuję z:
    • kaszy jaglanej
    • kaszy gryczanej
    • komosy ryżowej
    • kaszy jęczmiennej
    • amarantusa
    • innej kaszy
  • Chcę zjeść:
    • Śniadanie
    • Obiad
    • Przekąskę
    • Sałatkę
    • Pierogi & placki
    • Deser
  • Kaszowe lunchboxy
    • Komosowy lunchbox 2
    • Jęczmienno-gryczany lunchbox
    • Gryczany lunchbox 3
    • Gryczany lunchbox 2
    • Gryczany lunchbox
    • Komosowy lunchbox
    • Jaglany lunchbox
    • Jaglany lunchbox 2
  • O nas
  • Kontakt
  • Diety
    • Śródziemnomorska
    • Bezglutenowa
    • Cukrzycowa
    • Hashimoto
    • Wegetariańska
    • MIND
    • DASH
    • Dla aktywnych
    • Na masę
    • Wysokobiałkowa
  • Strona domowa
  • DIETY
  • BEZGLUTENOWA

BEZGLUTENOWA

Posted on lip 30th, 2017
by Ewelina
Kategorie:
  • DIETY

Podstawowym założeniem diety bezglutenowej jest całkowita eliminacja z jadłospisu zbóż będących źródłem glutenu. Należą do nich: pszenica, żyto, orkisz, jęczmień, pszenżyto, owies oraz wszystkie inne odmiany tych gatunków roślin. Ziarna wymienionych zbóż można znaleźć m.in.: w kaszach (np. owsiana, bulgur, manna, jęczmienna, pęczak, orkiszowa), pieczywie, wyrobach cukierniczych (drożdżówki, rogale, ciasta, ciasteczka), makaronach, otrębach, płatkach, kawach zbożowych, musli czy nawet alkoholu (np. piwo, whisky, Burbon, gin).  

Główne zasady 

Dieta osób eliminujących gluten powinna być zgodna z zasadami racjonalnego żywienia i opierać się na naturalnych, nieprzetworzonych produktach m.in.: warzywach, owocach, jajach, produktach mlecznych, nasionach roślin strączkowych, mięsie, rybach, orzechach, tłuszczach roślinnych oraz pseudozbożach (proso, gryka, tapioka, amarantus, kukurydza, maniok, ryż, sorgo, komosa ryżowa i teff). Te ostatnie można znaleźć w formie kasz (np. jaglana, gryczana, komosa ryżowa, amarantus), płatków, ziaren ekspandowanych (np. amarantus, tapioka) czy jako składnik pieczywa, wyrobów cukierniczych i makaronów. Nie ustępują one tradycyjnym zbożom, a niektóre z nich nawet przewyższają ich wartość odżywczą. Posiadają zbliżoną zawartość tłuszczu, ale charakteryzują się dużo większym udziałem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystniej wpływają na układ krążenia. Zboża naturalnie bezglutenowe są również dobrym źródłem węglowodanów złożonych, a dzięki temu także na ogół posiadają więcej błonnika, witamin i składników mineralnych. Co więcej, łączenie zbóż z nasionami roślin strączkowych tworzy kombinację nieustępującą właściwościom białka zwierzęcego. Bogate w witaminy, składniki mineralne i błonnik pokarmowy są także orzechy, pestki, nasiona oraz suszone owoce, dlatego one również powinny być uwzględnianie w codziennym jadłospisie osoby eliminującej gluten.  

Posiłki w diecie  

Wprowadzenie diety bezglutenowej poszerza kulinarne horyzonty. Eliminacja źródeł glutenu skłania do poszukiwania zamienników i eksperymentowania podczas przygotowywania posiłków. Dzięki temu łatwiejsze staje się włączenie do codziennego menu zapomnianych, ale wartościowych składników, takich jak: komosa ryżowa czy kasza jaglana, a także nasiona roślin strączkowych. Mogą one stanowić bazę zarówno śniadań, sałatek, jak i kotletów warzywnych. Na ich podstawie przygotujemy domowe pieczywo oraz wszelkiego rodzaju słodkości. 

Uwaga: w sklepach pojawia się coraz więcej gotowych artykułów bezglutenowych, które cechują się znacznym stopniem przetworzenia, niską zawartością błonnika, witamin z grupy B i składników mineralnych (np. manganu, cynku, miedzi, żelaza, wapnia i selenu), a wysoką ilością cukru oraz sztucznych dodatków. W związku z tym, eliminacja produktów naturalnie zawierających gluten i duże spożycie żywności gotowej może skutkować niedoborami. 

By mieć pewność, że nasza dieta jest dobrze zbilansowana, warto skorzystać z profesjonalnego wsparcia. Na rynku dostępna jest m.in. dieta bezglutenowa od Peatera (https://www.peater.net/pl/plany-zywieniowe/bezglutenowy/), skomponowana przez doświadczonych dietetyków tak, by dostarczać odpowiednie ilości wszystkich składników, szczególnie witamin z grupy B i błonnika.  

Warto pamiętać 

W przypadku osób chorych na celiakię spożycie nawet niewielkiej ilości glutenu jest szkodliwe. W celu zwiększenia bezpieczeństwa i pewności przygotowania dania wolnego od glutenu większość posiłków powinna być przyrządzana w domowym zaciszu i ze szczególną czujnością. Należy unikać używania tych samych desek do krojenia, sztućców, sitek, talerzy i innych elementów wyposażenia kuchni, co pozostali domownicy. Nie powinno się również korzystać z tego samego masła, dżemów, past kanapkowych czy innych smarowideł, ponieważ mogą znaleźć się w nich okruchy chleba zawierającego szkodliwe białko. Nie wolno również smażyć w tym samym tłuszczu, którym wcześniej smażyły się produkty zawierające gluten.  

Podsumowanie 

Twój organizm nie toleruje glutenu? Pamiętaj, by: 

  • wyeliminować z jadłospisu produkty powstające lub zawierające w swoim składzie pszenicę, żyto, orkisz, jęczmień, owies – np. kasze (kuskus, bulgur, pęczak), płatki zbożowe (owsiane, żytnie), mąki (pszenna, orkiszowa), pieczywo, 
  • wybierać naturalnie bezglutenowe produkty proso, gryka, amarantus, ryż,
  • unikać wysokoprzetworzonej żywności bezglutenowej pozbawionej składników odżywczych np. żywości gotowej,  
  • zwracać uwagę na skład produktów mogących zawierać ukryte źródła glutenu np. przyprawy, niskiej jakości wędliny, proszek do pieczenia, gotowe sosy i dressingi, alkohol, leki, 
  • dbać o odpowiednie zbilansowanie diety, a w tym celu wspierać się wiedzą i doświadczeniem ekspertów ds. żywienia.  

Uwaga: restrykcyjna dieta bezglutenowa powinna być stosowana jedynie w przypadku stwierdzonej celiakii bądź innej choroby glutenozależnej. Wprowadzanie eliminacji na własną rękę może być niebezpieczne i prowadzić do wielu niedoborów żywieniowych. 

(Odwiedzony 499 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj Komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Kamila

Kamila

Jestem dietetykiem i prawdziwym kaszomaniakiem. Chcę pokazać Ci, jak jeść zdrowo i smacznie, nie spędzając przy tym długich godzin w kuchni :) Na blogu dzielę się także moimi trikami na kaszowe „resztki”, przygotowane w duchu zero waste.

Ewelina

Ewelina

Dietetyka to nie tylko mój zawód, ale i prawdziwa pasja. Z natury jestem bardzo dociekliwa, dlatego z przyjemnością przeczesuję wszelkie możliwe źródła w poszukiwaniu kaszowych ciekawostek. Wszystkimi wartymi uwagi dzielę się z Tobą właśnie tutaj :)

Karina

Karina

Moją pasją jest gotowanie i odchudzanie – nie tylko ludzi, ale także potraw, a kasze nadają się do tego wprost idealnie. Na blogu dzielę się z Tobą moimi pomysłami na te mniej, ale i bardzo znane dania w nowej, lżejszej odsłonie.

Tomasz

Tomasz

Uwielbiam gotować i fotografować, co robię zawodowo od wielu lat. Zamiast dobrego meczu wolę obejrzeć kolejny odcinek "Chef's Table". W Internecie zamiast nowych ciuchów, butów czy aut, szukam ciekawych talerzy, noży lub inspiracji kulinarnych. Nurtują Cię pytania dotyczące przepisów na blogu? Pisz śmiało! Chętnie udzielę też odpowiedzi dotyczących naszych kadrów. :)

Nasza Kasza w Social Mediach

Tagi przepisów

bezglutenowe bez jajek bezmleczne bez orzechów koktajle i smoothies lunchbox na słodko szybkie wegańskie wegetariańskie wytrawne z mięsem z rybą łatwe
dietmap-zdrowa dieta

Kaszowy Facebook

Kaszowy Instagram


Zainspirowani amerykańskimi słodyczami stworzyli
Zainspirowani amerykańskimi słodyczami stworzyliśmy łakocie a'la Reese's!🧡🍫 Ich słodko-słone wnętrze z pewnością przypadnie Ci do gustu 🤗 Link do przepisu w bio ⬆️
.
.
.
#kaszajglana #masloorzechowe #reeses #fitdeser #zdroweslodycze #cosslodkiego #czekolada #slodycze #cospysznego #fitsweets #fitdessert #healthysweets #omnomnom #yummy #naszakasza

Cześć w piąteczek 😘 Idziemy o zakład, że W
Cześć w piąteczek 😘 Idziemy o zakład, że Wy też macie czasem mega ochotę na coś słodkiego 🙈 Dlatego dziś podrzucamy pomysł na kaszowy SERNIK OREO. Jest przepyszny, ale jednocześnie zdrowy 💛 Kto spróbuje? 
Link w bio ⬆️ 
.
.
.
#sernik #deser #zdroweslodycze #fitslodycze #cosslodkiego #fitdeser #kasza #kaszajaglana #dieta #wiemcojem #oreosernik #kakao #przepisyfit #healthysweets #omnomnom #dessertlover #eater #tarta #naszakasza

Kto z nas nie próbuje zaoszczędzić trochę czas
Kto z nas nie próbuje zaoszczędzić trochę czasu o poranku 😉? Wszystkim, którzy uwielbiają poranny przycisk "drzemka", ale też tym którzy chcą zjeść pożywne śniadanie, ale nie mają czasu na godziny w kuchni - spieszymy na ratunek 🤪 Tą pyszną i zdrową gryczankę zrobisz w kilkanaście minut 💪 Kto spróbuje? Link do przepisu w bio ⬆️ 
.
.
.
#kaszagryczana #gryczanka #banan #borówki #pomyslnasniadanie #zdrowesniadanie #fitprzepis #prosteprzepisy #śniadaniemistrzów #dieta #yummybreakfast #todaybreakfast #naszakasza


Obserwuj nas na Insta!


  • Peater.net – personalizowane diety
  • Kontakt

Naszakasza.pl | WSZELKIE PRAWA ZASTRZEŻONE | © 2019