• Home
  • Strefa wiedzy
    • Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień
    • Amarantus – skarb Inków na wyciągnięcie ręki
    • Bulgur – Bliski Wschód w Twojej kuchni
    • Kasza gryczana – ponadczasowa i niezwykle wartościowa
    • Kasza jaglana – niekwestionowana „królowa kasz”
    • Kasza jęczmienna – uniwersalny składnik doceniany od stuleci
    • Komosa ryżowa – wielka moc w niewielkich ziarenkach
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak przechowywać produkty spożywcze
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak nie marnować kaszy
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak kupować kaszę w duchu zero/ less waste
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak przechowywać kasze
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak jeść na mieście, by nie marnować żywności?
  • Gotuję z:
    • kaszy jaglanej
    • kaszy gryczanej
    • komosy ryżowej
    • kaszy jęczmiennej
    • amarantusa
    • innej kaszy
  • Chcę zjeść:
    • Śniadanie
    • Obiad
    • Przekąskę
    • Sałatkę
    • Pierogi & placki
    • Deser
  • Kaszowe lunchboxy
    • Komosowy lunchbox 2
    • Jęczmienno-gryczany lunchbox
    • Gryczany lunchbox 3
    • Gryczany lunchbox 2
    • Gryczany lunchbox
    • Komosowy lunchbox
    • Jaglany lunchbox
    • Jaglany lunchbox 2
  • O nas
  • Kontakt
  • Diety
    • Śródziemnomorska
    • Bezglutenowa
    • Cukrzycowa
    • Hashimoto
    • Wegetariańska
    • MIND
    • DASH
    • Dla aktywnych
    • Na masę
    • Wysokobiałkowa
  • Home
  • Strefa wiedzy
    • Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień
    • Amarantus – skarb Inków na wyciągnięcie ręki
    • Bulgur – Bliski Wschód w Twojej kuchni
    • Kasza gryczana – ponadczasowa i niezwykle wartościowa
    • Kasza jaglana – niekwestionowana „królowa kasz”
    • Kasza jęczmienna – uniwersalny składnik doceniany od stuleci
    • Komosa ryżowa – wielka moc w niewielkich ziarenkach
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak przechowywać produkty spożywcze
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak nie marnować kaszy
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak kupować kaszę w duchu zero/ less waste
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak przechowywać kasze
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak jeść na mieście, by nie marnować żywności?
  • Gotuję z:
    • kaszy jaglanej
    • kaszy gryczanej
    • komosy ryżowej
    • kaszy jęczmiennej
    • amarantusa
    • innej kaszy
  • Chcę zjeść:
    • Śniadanie
    • Obiad
    • Przekąskę
    • Sałatkę
    • Pierogi & placki
    • Deser
  • Kaszowe lunchboxy
    • Komosowy lunchbox 2
    • Jęczmienno-gryczany lunchbox
    • Gryczany lunchbox 3
    • Gryczany lunchbox 2
    • Gryczany lunchbox
    • Komosowy lunchbox
    • Jaglany lunchbox
    • Jaglany lunchbox 2
  • O nas
  • Kontakt
  • Diety
    • Śródziemnomorska
    • Bezglutenowa
    • Cukrzycowa
    • Hashimoto
    • Wegetariańska
    • MIND
    • DASH
    • Dla aktywnych
    • Na masę
    • Wysokobiałkowa
  • Strona domowa
  • DIETY
  • CUKRZYCOWA

CUKRZYCOWA

Posted on lip 30th, 2017
by Ewelina
Kategorie:
  • DIETY

Dieta cukrzycowa kierowana jest głównie do osób chorujących na cukrzycę typu 2. Jest ona najczęstszym schorzeniem metabolicznym. Szacuje się, że na całym świecie cierpi na nią 425 mln ludzi. Dodatkowo, niemal połowa diabetyków nie jest świadoma, że zmaga się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Wzrost zachorowalności na cukrzycę jest konsekwencją powszechnego występowania nadwagi i otyłości. Międzynarodowa Federacja Diabetologiczna przewiduje, że w 2045 roku liczba chorych wzrośnie do 629 mln.  

Mimo tego, że ten plan żywieniowy jest adresowany do cukrzyków, sprawdzi się również u osób z innymi zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, w tym: insulinoopornością, zespołem policystycznych jajników, hiperinsulinemią czy hipoglikemią reaktywną. Znajdzie zastosowanie także w profilaktyce chorób cywilizacyjnych oraz u osób chcących zredukować nadmierną masę ciała i jednocześnie ustrzec się przed powikłaniami jakie niesie za sobą otyłość. Przewlekła hiperglikemia może bowiem przyczynić się do rozwoju miażdżycy, uszkodzenia naczyń czy nerwów, zaburzeń metabolicznych i zmian w mięśniu sercowym.  

Główne zasady 

Dieta cukrzycowa to nie tylko dobór produktów, ale również odpowiednie procesy technologiczne czy kompozycja posiłków. Do głównych jej zasad należą: 

Odpowiednia ilość i rodzaj węglowodanów – zgodnie z zaleceniami, węglowodany powinny stanowić 45-60% energetyczności diety. Kluczowy jest prawidłowy wybór produktów zbożowych. Warto sięgać po pełnoziarniste pieczywo (razowe, graham), płatki (owsiane, gryczane), kasze (gryczana, pęczak, orkiszowa, komosa ryżowa). Te ostatnie zawierają cenne składniki bioaktywne, wpływające na zwiększenie wrażliwości tkanek na insulinę, a także ogrom witamin i składników mineralnych. Ta grupa produktów zawiera również duże ilości błonnika pokarmowego, który wpływa na spowolnienie uwalniania glukozy do krwi i nie powoduje dużych jej wahań. Ograniczyć do minimum należy źródła cukrów prostych: cukier, miód, wszelkiego rodzaju słodycze (np. batony, cukierki, wypieki cukiernicze) itp.; 

Bazowanie na warzywach – to właśnie ta grupa produktów powinna zajmować połowę talerza. Należy spożywać około 500-600g warzyw dziennie, przy czym większość pod postacią surową. Oprócz witamin są skarbnicą przeciwutleniaczy, które redukują stan zapalny generowany przez hiperglikemię; 

Spożywanie pełnowartościowego białka – niskotłuszczowe (max 2% tłuszczu) produkty nabiałowe (ser twarogowy, jogurt naturalny, kefir, maślanka), mięso drobiowe (bez skóry), ryby ze szczególnym uwzględnieniem tych morskich (dorsz, mintaj, łosoś, tuńczyk, sola, sandacz, halibut) oraz nasiona roślin strączkowych (soczewica, groch, fasola, ciecierzyca);  

Zamiana tłuszczów zwierzęcych na roślinne – tłuszcze zwierzęce (masło, smalec, tłuste wędliny, kiełbasy, czerwone mięso) są źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, których zbyt duży udział w diecie zwiększa ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Do najbardziej polecanych tłuszczów roślinnych zaliczamy: oliwę z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany czy słonecznikowy, a także awokado, orzechy, nasiona i pestki;  

Spożywanie owoców z dodatkiem białkowym lub tłuszczowym – owoce należy ograniczyć do jednej porcji w ciągu dnia. Ze względu na dużą zawartość cukrów prostych i szybki wzrost stężenia glukozy po ich spożyciu, nie powinny także stanowić samodzielnego posiłku. Warto wybierać te mniej dojrzałe i łączyć je z produktem nabiałowym, nasionami lub orzechami. Spowolni to proces trawienia i wchłaniania, a co za tym idzie znacząco zmniejszy wzrost glikemii poposiłkowej; 

Dobór prawidłowej obróbki kulinarnej – zbyt długie gotowanie i nadmierne rozdrabnianie produktów będzie wpływało na wzrost indeksu glikemicznego. Wszystkie produkty węglowodanowe oraz warzywa należy gotować na półtwardo i unikać ich spożywania w formie puree; 

Eliminacja alkoholu – alkohol nie jest wskazany, ze względu na jego hamujący wpływ na syntezę glukozy w wątrobie, co może skutkować wystąpieniem hipoglikemii. Jeżeli już zdecydujemy się na sięgnięcie po alkohol to należy zadbać o to, by nie był on spożywany na pusty żołądek;  

Zwracanie uwagi na indeks glikemiczny – to wartość przypisywana produktom, które zawierają w swoim składzie węglowodany. Informuje o ich wpływie na tempo wzrostu stężenia glukozy we krwi. Dieta w cukrzycy powinna bazować na produktach o niskim i średnim indeksie glikemicznym. Warto pamiętać, że zastosowanie prawidłowej obróbki kulinarnej i odpowiednie łączenie produktów może wpłynąć na obniżenie ładunku glikemicznego posiłku. 

By mieć pewność, że Twoja dieta jest dobrze zbilansowana, warto skorzystać z profesjonalnego wsparcia. Na rynku dostępna jest m.in. dieta cukrzycowa od Peatera (https://www.peater.net/pl/plany-zywieniowe/cukrzycowy/), opracowana specjalnie z myślą o diabetykach oraz tych, którzy zmagają się z insulinoopornością. Została stworzona przez dietetyków klinicznych zgodnie z najnowszymi zaleceniami i standardami instytutów naukowo-badawczych. Dzięki niej skutecznie schudniesz bez efektu jojo, z łatwością ustabilizujesz stężenie glukozy we krwi i obniżysz ryzyko wystąpienia powikłań cukrzycowych. 

Podsumowanie 

Cierpisz na zaburzenia gospodarki węglowodanowej? Pamiętaj, by: 

  • wybierać węglowodany złożone o niskim IG  
  • sięgać po produkty o dużej zawartości błonnika 
  • zastępować tłuszcze zwierzęce roślinnymi 
  • unikać słodyczy, alkoholu i żywności przetworzonej 
  • regularnie podejmować aktywność fizyczną 
(Odwiedzony 594 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj Komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Kamila

Kamila

Jestem dietetykiem i prawdziwym kaszomaniakiem. Chcę pokazać Ci, jak jeść zdrowo i smacznie, nie spędzając przy tym długich godzin w kuchni :) Na blogu dzielę się także moimi trikami na kaszowe „resztki”, przygotowane w duchu zero waste.

Ewelina

Ewelina

Dietetyka to nie tylko mój zawód, ale i prawdziwa pasja. Z natury jestem bardzo dociekliwa, dlatego z przyjemnością przeczesuję wszelkie możliwe źródła w poszukiwaniu kaszowych ciekawostek. Wszystkimi wartymi uwagi dzielę się z Tobą właśnie tutaj :)

Karina

Karina

Moją pasją jest gotowanie i odchudzanie – nie tylko ludzi, ale także potraw, a kasze nadają się do tego wprost idealnie. Na blogu dzielę się z Tobą moimi pomysłami na te mniej, ale i bardzo znane dania w nowej, lżejszej odsłonie.

Tomasz

Tomasz

Uwielbiam gotować i fotografować, co robię zawodowo od wielu lat. Zamiast dobrego meczu wolę obejrzeć kolejny odcinek "Chef's Table". W Internecie zamiast nowych ciuchów, butów czy aut, szukam ciekawych talerzy, noży lub inspiracji kulinarnych. Nurtują Cię pytania dotyczące przepisów na blogu? Pisz śmiało! Chętnie udzielę też odpowiedzi dotyczących naszych kadrów. :)

Nasza Kasza w Social Mediach

Tagi przepisów

bezglutenowe bez jajek bezmleczne bez orzechów koktajle i smoothies lunchbox na słodko szybkie wegańskie wegetariańskie wytrawne z mięsem z rybą łatwe
dietmap-zdrowa dieta

Kaszowy Facebook

Kaszowy Instagram


Zainspirowani amerykańskimi słodyczami stworzyli
Zainspirowani amerykańskimi słodyczami stworzyliśmy łakocie a'la Reese's!🧡🍫 Ich słodko-słone wnętrze z pewnością przypadnie Ci do gustu 🤗 Link do przepisu w bio ⬆️
.
.
.
#kaszajglana #masloorzechowe #reeses #fitdeser #zdroweslodycze #cosslodkiego #czekolada #slodycze #cospysznego #fitsweets #fitdessert #healthysweets #omnomnom #yummy #naszakasza

Cześć w piąteczek 😘 Idziemy o zakład, że W
Cześć w piąteczek 😘 Idziemy o zakład, że Wy też macie czasem mega ochotę na coś słodkiego 🙈 Dlatego dziś podrzucamy pomysł na kaszowy SERNIK OREO. Jest przepyszny, ale jednocześnie zdrowy 💛 Kto spróbuje? 
Link w bio ⬆️ 
.
.
.
#sernik #deser #zdroweslodycze #fitslodycze #cosslodkiego #fitdeser #kasza #kaszajaglana #dieta #wiemcojem #oreosernik #kakao #przepisyfit #healthysweets #omnomnom #dessertlover #eater #tarta #naszakasza

Kto z nas nie próbuje zaoszczędzić trochę czas
Kto z nas nie próbuje zaoszczędzić trochę czasu o poranku 😉? Wszystkim, którzy uwielbiają poranny przycisk "drzemka", ale też tym którzy chcą zjeść pożywne śniadanie, ale nie mają czasu na godziny w kuchni - spieszymy na ratunek 🤪 Tą pyszną i zdrową gryczankę zrobisz w kilkanaście minut 💪 Kto spróbuje? Link do przepisu w bio ⬆️ 
.
.
.
#kaszagryczana #gryczanka #banan #borówki #pomyslnasniadanie #zdrowesniadanie #fitprzepis #prosteprzepisy #śniadaniemistrzów #dieta #yummybreakfast #todaybreakfast #naszakasza


Obserwuj nas na Insta!


  • Peater.net – personalizowane diety
  • Kontakt

Naszakasza.pl | WSZELKIE PRAWA ZASTRZEŻONE | © 2019