• Home
  • Strefa wiedzy
    • Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień
    • Amarantus – skarb Inków na wyciągnięcie ręki
    • Bulgur – Bliski Wschód w Twojej kuchni
    • Kasza gryczana – ponadczasowa i niezwykle wartościowa
    • Kasza jaglana – niekwestionowana „królowa kasz”
    • Kasza jęczmienna – uniwersalny składnik doceniany od stuleci
    • Komosa ryżowa – wielka moc w niewielkich ziarenkach
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak przechowywać produkty spożywcze
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak nie marnować kaszy
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak kupować kaszę w duchu zero/ less waste
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak przechowywać kasze
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak jeść na mieście, by nie marnować żywności?
  • Gotuję z:
    • kaszy jaglanej
    • kaszy gryczanej
    • komosy ryżowej
    • kaszy jęczmiennej
    • amarantusa
    • innej kaszy
  • Chcę zjeść:
    • Śniadanie
    • Obiad
    • Przekąskę
    • Sałatkę
    • Pierogi & placki
    • Deser
  • Kaszowe lunchboxy
    • Komosowy lunchbox 2
    • Jęczmienno-gryczany lunchbox
    • Gryczany lunchbox 3
    • Gryczany lunchbox 2
    • Gryczany lunchbox
    • Komosowy lunchbox
    • Jaglany lunchbox
    • Jaglany lunchbox 2
  • O nas
  • Kontakt
  • Diety
    • Śródziemnomorska
    • Bezglutenowa
    • Cukrzycowa
    • Hashimoto
    • Wegetariańska
    • MIND
    • DASH
    • Dla aktywnych
    • Na masę
    • Wysokobiałkowa
  • Home
  • Strefa wiedzy
    • Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień
    • Amarantus – skarb Inków na wyciągnięcie ręki
    • Bulgur – Bliski Wschód w Twojej kuchni
    • Kasza gryczana – ponadczasowa i niezwykle wartościowa
    • Kasza jaglana – niekwestionowana „królowa kasz”
    • Kasza jęczmienna – uniwersalny składnik doceniany od stuleci
    • Komosa ryżowa – wielka moc w niewielkich ziarenkach
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak przechowywać produkty spożywcze
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak nie marnować kaszy
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak kupować kaszę w duchu zero/ less waste
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak przechowywać kasze
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak jeść na mieście, by nie marnować żywności?
  • Gotuję z:
    • kaszy jaglanej
    • kaszy gryczanej
    • komosy ryżowej
    • kaszy jęczmiennej
    • amarantusa
    • innej kaszy
  • Chcę zjeść:
    • Śniadanie
    • Obiad
    • Przekąskę
    • Sałatkę
    • Pierogi & placki
    • Deser
  • Kaszowe lunchboxy
    • Komosowy lunchbox 2
    • Jęczmienno-gryczany lunchbox
    • Gryczany lunchbox 3
    • Gryczany lunchbox 2
    • Gryczany lunchbox
    • Komosowy lunchbox
    • Jaglany lunchbox
    • Jaglany lunchbox 2
  • O nas
  • Kontakt
  • Diety
    • Śródziemnomorska
    • Bezglutenowa
    • Cukrzycowa
    • Hashimoto
    • Wegetariańska
    • MIND
    • DASH
    • Dla aktywnych
    • Na masę
    • Wysokobiałkowa
  • Strona domowa
  • DIETY
  • NA MASĘ

NA MASĘ

Posted on lip 30th, 2017
by Ewelina
Kategorie:
  • DIETY

Sięgają po nią osoby amatorsko ćwiczące na siłowni, chcące zwiększyć masę ciała i wyrzeźbić sylwetkę, a także kulturyści oraz zawodnicy uprawiający dyscypliny siłowe/ siłowo-szybkościowe. Podstawową zasadą tego planu jest dodatni bilans energetyczny (spożywanie większej ilości energii, niż wydatkujemy). Równie istotne jest także dostarczenie organizmowi składnika pokarmowego jakim jest białko, które pełni przede wszystkim funkcje budulcowe i umożliwia wzrost masy mięśniowej. Zbilansowanej diecie musi towarzyszyć także aktywność fizyczna, która stymuluje tkankę do wzrostu.

Główne zasady

Plan żywieniowy na masę uwzględnia następujące elementy: 

  • Odpowiedni dobór kaloryczności – jest niezmiernie ważny z uwagi na to, iż w diecie tej zależy nam na wzroście przede wszystkim masy mięśniowej, a nie tkanki tłuszczowej. Dlatego tak kluczowe jest dostosowanie adekwatnej nadwyżki kalorycznej. Zbyt duża, może przynieść odwrotny efekt. Dodatek 200-300 kcal (8-10% CPM) do dziennego zapotrzebowania energetycznego wydaje się być najbardziej optymalny i pozwala na efektywny wzrost komponentu mięśniowego. Proces ten jest długotrwały i wymaga cierpliwości. Zależy również od wielu zmiennych, w tym między innymi ilości tkanki tłuszczowej – przy wyjściowym niższym jej poziomie łatwiej jest doprowadzić do wzrostu masy mięśniowej. Znaczenie ma również z jakich składników pochodzi energia, dlatego też dieta osoby chcącej przybrać na masie powinna opierać się w większości na nieprzetworzonych produktach. 
  • Liczba posiłków – w przypadku budowania masy ciała ważne jest dostarczanie substratów energetycznych i odżywczych regularnie (np. 4-6 posiłków, rozmieszczonych w planie co 3-4 godziny). Aby osiągnąć cel należy unikać zbyt długich przerw między posiłkami, które w konsekwencji mogą doprowadzać między innymi do osłabienia regeneracji tkanki mięśniowej. W przypadku osób intensywnie trenujących, kaloryczność planu może być bardzo duża, co zazwyczaj przekłada się na większą objętość spożywanego jedzenia. To z kolei, przyczynia się do obciążenia przewodu pokarmowego, dlatego konieczne jest wprowadzenie większej liczby posiłków w ciągu dnia. 
  • Pełnowartościowe białko – pełni przede wszystkim funkcję budulcową. W przypadku diety na masę ważna jest nie tylko ilość, ale również jakość dostarczanego białka. By umożliwić wzrost masy mięśniowej jego spożycie powinno wynosić 1,6-2,2 g/ kg masy ciała/ dobę. Badania wskazują, że podaż białka powyżej tej ilości nie wiąże się z przyspieszeniem osiągnięcia zamierzonych celów związanych z budowaniem masy mięśniowej. Warto natomiast zwrócić uwagę również na ilość protein w danych posiłkach oraz częstotliwość ich spożycia. Najbardziej optymalne jest przyjęcie 20-30g białka co 3-4 godziny (ilości te różnią się w zależności od wieku, masy ciała i poziomu tkanki tłuszczowej). By dochodziło do efektywnego budowania masy w diecie należy uwzględnić takie źródła białka, jak: mięso (w szczególności to chude np. drób bez skóry), ryby, mleko i przetwory mleczne (do 2% tłuszczu np. twaróg, jogurt, kefir, maślanka, sery), jaja, a także roślinne źródła tego składnika jak suche nasiona roślin strączkowych i ich produkty np. tofu.  
  • Jakość węglowodanów i tłuszczów – dostarczenie pozabiałkowych źródeł energii jest równie ważne, gdyż umożliwiają efektywną syntezę nowych struktur mięśniowych. Węglowodany są bezpośrednio wykorzystywane na cele energetyczne, dlatego też powinny realizować około połowę zapotrzebowania. Ich odpowiednie spożycie może wspomagać wykonanie cięższej pracy (np. o większej intensywności i dłuższym czasie) i opóźnić odczuwanie zmęczenia. Do źródeł węglowodanów należą warzywa korzeniowe, owoce, strączki, pieczywo, makaron, a także ryż i kasze. Te ostatnie, dzięki różnorodności grupy produktów, mogą stanowić dobrą bazę posiłków przed i potreningowych. Jeżeli chodzi o tłuszcz to istotnym elementem jest jego rodzaj. W diecie powinny znaleźć się głównie jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne do budowy m.in. błon komórkowych, hormonów czy osłonek mielinowych. W menu osób chcących przybrać na masie szczególnie ważne są także kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 ze względu na ich wpływ na stymulację hipertrofii mięśniowej oraz redukcji stanów zapalnych. Znajdziemy je w: olejach (np. rzepakowym, lnianym), oliwie z oliwek, orzechach, nasionach, pestkach, awokado i tłustych rybach morskich.   
  • Trening siłowy – jest to rodzaj treningu, w którym mięśnie pozyskują energię głównie w warunkach beztlenowych. Ćwiczenia oporowe wzmacniają mięśnie szkieletowe oraz umożliwiają ich rozrost przy odpowiedniej podaży substancji odżywczych. Oczywiście, znaczenie tu ma ciężar, liczba powtórzeń oraz serii, regeneracja czy nawet gospodarka hormonalna. Z uwagi na wyższy poziom testosteronu u mężczyzn, budowanie masy mięśniowej jest w ich przypadku łatwiejsze. 

By mieć pewność, że nasza dieta jest dobrze zbilansowana, warto skorzystać z profesjonalnego wsparcia. Na rynku dostępna jest m.in. dieta na masę od Peatera (https://www.peater.net/pl/plany-zywieniowe/na-mase/), aktualizowana tak, by podążać za Twoim planem treningowym. Dzięki niej skutecznie zbudujesz masę mięśniową, przyspieszysz postępy treningowe i zminimalizujesz uczucie ciężkości. 

Podsumowanie 

Chcesz zwiększyć masę ciała i wyrzeźbić sylwetkę? Pamiętaj o poniższych zasadach zdrowego żywienia: 

  • spożywaj posiłki regularnie (4-6 razy dziennie) 
  • sięgaj po produkty z wysoką zawartością białka 
  • dbaj o regularną aktywność fizyczną ukierunkowaną na trening siłowy  
  • wybieraj przekąski o wysokiej gęstości odżywczej i energetycznej  
  • zapewniaj organizmowi prawidłowe nawodnienie 
(Odwiedzony 261 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj Komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Kamila

Kamila

Jestem dietetykiem i prawdziwym kaszomaniakiem. Chcę pokazać Ci, jak jeść zdrowo i smacznie, nie spędzając przy tym długich godzin w kuchni :) Na blogu dzielę się także moimi trikami na kaszowe „resztki”, przygotowane w duchu zero waste.

Ewelina

Ewelina

Dietetyka to nie tylko mój zawód, ale i prawdziwa pasja. Z natury jestem bardzo dociekliwa, dlatego z przyjemnością przeczesuję wszelkie możliwe źródła w poszukiwaniu kaszowych ciekawostek. Wszystkimi wartymi uwagi dzielę się z Tobą właśnie tutaj :)

Karina

Karina

Moją pasją jest gotowanie i odchudzanie – nie tylko ludzi, ale także potraw, a kasze nadają się do tego wprost idealnie. Na blogu dzielę się z Tobą moimi pomysłami na te mniej, ale i bardzo znane dania w nowej, lżejszej odsłonie.

Tomasz

Tomasz

Uwielbiam gotować i fotografować, co robię zawodowo od wielu lat. Zamiast dobrego meczu wolę obejrzeć kolejny odcinek "Chef's Table". W Internecie zamiast nowych ciuchów, butów czy aut, szukam ciekawych talerzy, noży lub inspiracji kulinarnych. Nurtują Cię pytania dotyczące przepisów na blogu? Pisz śmiało! Chętnie udzielę też odpowiedzi dotyczących naszych kadrów. :)

Nasza Kasza w Social Mediach

Tagi przepisów

bezglutenowe bez jajek bezmleczne bez orzechów koktajle i smoothies lunchbox na słodko szybkie wegańskie wegetariańskie wytrawne z mięsem z rybą łatwe
dietmap-zdrowa dieta

Kaszowy Facebook

Kaszowy Instagram


Zainspirowani amerykańskimi słodyczami stworzyli
Zainspirowani amerykańskimi słodyczami stworzyliśmy łakocie a'la Reese's!🧡🍫 Ich słodko-słone wnętrze z pewnością przypadnie Ci do gustu 🤗 Link do przepisu w bio ⬆️
.
.
.
#kaszajglana #masloorzechowe #reeses #fitdeser #zdroweslodycze #cosslodkiego #czekolada #slodycze #cospysznego #fitsweets #fitdessert #healthysweets #omnomnom #yummy #naszakasza

Cześć w piąteczek 😘 Idziemy o zakład, że W
Cześć w piąteczek 😘 Idziemy o zakład, że Wy też macie czasem mega ochotę na coś słodkiego 🙈 Dlatego dziś podrzucamy pomysł na kaszowy SERNIK OREO. Jest przepyszny, ale jednocześnie zdrowy 💛 Kto spróbuje? 
Link w bio ⬆️ 
.
.
.
#sernik #deser #zdroweslodycze #fitslodycze #cosslodkiego #fitdeser #kasza #kaszajaglana #dieta #wiemcojem #oreosernik #kakao #przepisyfit #healthysweets #omnomnom #dessertlover #eater #tarta #naszakasza

Kto z nas nie próbuje zaoszczędzić trochę czas
Kto z nas nie próbuje zaoszczędzić trochę czasu o poranku 😉? Wszystkim, którzy uwielbiają poranny przycisk "drzemka", ale też tym którzy chcą zjeść pożywne śniadanie, ale nie mają czasu na godziny w kuchni - spieszymy na ratunek 🤪 Tą pyszną i zdrową gryczankę zrobisz w kilkanaście minut 💪 Kto spróbuje? Link do przepisu w bio ⬆️ 
.
.
.
#kaszagryczana #gryczanka #banan #borówki #pomyslnasniadanie #zdrowesniadanie #fitprzepis #prosteprzepisy #śniadaniemistrzów #dieta #yummybreakfast #todaybreakfast #naszakasza


Obserwuj nas na Insta!


  • Peater.net – personalizowane diety
  • Kontakt

Naszakasza.pl | WSZELKIE PRAWA ZASTRZEŻONE | © 2019