• Home
  • Strefa wiedzy
    • Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień
    • Amarantus – skarb Inków na wyciągnięcie ręki
    • Bulgur – Bliski Wschód w Twojej kuchni
    • Kasza gryczana – ponadczasowa i niezwykle wartościowa
    • Kasza jaglana – niekwestionowana „królowa kasz”
    • Kasza jęczmienna – uniwersalny składnik doceniany od stuleci
    • Komosa ryżowa – wielka moc w niewielkich ziarenkach
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak przechowywać produkty spożywcze
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak nie marnować kaszy
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak kupować kaszę w duchu zero/ less waste
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak przechowywać kasze
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak jeść na mieście, by nie marnować żywności?
  • Gotuję z:
    • kaszy jaglanej
    • kaszy gryczanej
    • komosy ryżowej
    • kaszy jęczmiennej
    • amarantusa
    • innej kaszy
  • Chcę zjeść:
    • Śniadanie
    • Obiad
    • Przekąskę
    • Sałatkę
    • Pierogi & placki
    • Deser
  • Kaszowe lunchboxy
    • Komosowy lunchbox 2
    • Jęczmienno-gryczany lunchbox
    • Gryczany lunchbox 3
    • Gryczany lunchbox 2
    • Gryczany lunchbox
    • Komosowy lunchbox
    • Jaglany lunchbox
    • Jaglany lunchbox 2
  • O nas
  • Kontakt
  • Diety
    • Śródziemnomorska
    • Bezglutenowa
    • Cukrzycowa
    • Hashimoto
    • Wegetariańska
    • MIND
    • DASH
    • Dla aktywnych
    • Na masę
    • Wysokobiałkowa
  • Home
  • Strefa wiedzy
    • Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień
    • Amarantus – skarb Inków na wyciągnięcie ręki
    • Bulgur – Bliski Wschód w Twojej kuchni
    • Kasza gryczana – ponadczasowa i niezwykle wartościowa
    • Kasza jaglana – niekwestionowana „królowa kasz”
    • Kasza jęczmienna – uniwersalny składnik doceniany od stuleci
    • Komosa ryżowa – wielka moc w niewielkich ziarenkach
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak przechowywać produkty spożywcze
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak nie marnować kaszy
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak kupować kaszę w duchu zero/ less waste
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak przechowywać kasze
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak jeść na mieście, by nie marnować żywności?
  • Gotuję z:
    • kaszy jaglanej
    • kaszy gryczanej
    • komosy ryżowej
    • kaszy jęczmiennej
    • amarantusa
    • innej kaszy
  • Chcę zjeść:
    • Śniadanie
    • Obiad
    • Przekąskę
    • Sałatkę
    • Pierogi & placki
    • Deser
  • Kaszowe lunchboxy
    • Komosowy lunchbox 2
    • Jęczmienno-gryczany lunchbox
    • Gryczany lunchbox 3
    • Gryczany lunchbox 2
    • Gryczany lunchbox
    • Komosowy lunchbox
    • Jaglany lunchbox
    • Jaglany lunchbox 2
  • O nas
  • Kontakt
  • Diety
    • Śródziemnomorska
    • Bezglutenowa
    • Cukrzycowa
    • Hashimoto
    • Wegetariańska
    • MIND
    • DASH
    • Dla aktywnych
    • Na masę
    • Wysokobiałkowa
  • Strona domowa
  • #ZEROWYRZUTOW
  • #ZEROWYRZUTOW – Jak jeść na mieście, by nie marnować żywności?

#ZEROWYRZUTOW – Jak jeść na mieście, by nie marnować żywności?

Posted on sie 22nd, 2019
by Kamila
Kategorie:
  • #ZEROWYRZUTOW

Żyjemy w ciągłym pędzie, brakuje nam czasu, a jedzenie staje się bardziej obowiązkiem niż przyjemnością. Potrzeba zaspokajania głodu spada na ostanie miejsce, przez co jemy w biegu, wykonując w tym czasie także inne, ważniejsze dla nas czynności. W rezultacie nie zwracamy uwagi na to co jemy i często sięgamy po wysoce przetworzoną żywność o niskiej wartości odżywczej. Co zrobić, by chociaż odrobinę zwolnić i zacząć na nowo dbać o życie w zgodzie z naturą? Oto kilka naszych wskazówek w duchu zero waste. 

Ogranicz użycie plastiku  

Lubimy szybkie i wygodne rozwiązania. Dlatego w codziennym życiu wciąż spotkamy się z jednorazowymi kubeczkami, butelkami, słomkami, tackami czy reklamówki z tego tworzywa. Zdarza się, że kupujemy gotowe posiłki z dowozem do domu w plastikowych opakowaniach, często z zestawem sztućców i dodatkową porcją serwetek. Będąc na mieście, bierzemy kawę lub herbatę na wynos w jednorazowym kubku. Z kolei w sklepie warzywa na wagę czy nawet całe zakupy pakujemy do foliówek, nie zastanawiając się nawet przez moment nad tym, co dzieje się z tym plastikiem. 

Takie podejście sprawia, że mimowolnie przyczyniamy się do zwiększenia produkcji tego surowca. Czy umiesz sobie wyobrazić, że pierwsze produkty z plastiku znajdują się jeszcze na naszej planecie? Powód jest prosty. Materiał ten rozkłada się naprawdę długo, a jego recykling nie jest opłacalny. Dlatego jedynie około 9% ulega przetworzeniu, a cała reszta niszczy środowisko naturalne. 

Istnieje jednak kilka prostych sposobów, by przyczynić się do zmiany. Zacznij od siebie i spróbuj ograniczyć użycie plastiku w codziennych sytuacjach.  

  • Wystarczy, że kupując na mieście kawę weźmiesz kubek termiczny, a na zakupy zabierzesz materiałową siatkę i woreczek na warzywa lub owoce;  
  • Zamiast zamawiać posiłki do domu, jedz na miejscu w restauracji, a na wynos zabieraj je do swojego lunchboxa;  
  • Spróbuj mieć zawsze przy sobie zestaw metalowych sztućców wielokrotnego użytku, a przed sięgnięciem po słomkę, reklamówki czy serwetki, zastanów się czy ich naprawdę potrzebujesz.  

Wykorzystuj resztki i planuj swoje posiłki 

Pewnie niejednokrotnie zdarzyło Ci się zjeść na mieście, podczas gdy w Twojej lodówce czekały produkty, którym właśnie kończy się termin ważności. Dlatego tak ważne jest planowanie tego co i kiedy zjesz. Dzięki temu zminimalizujesz szansę, że przegapisz zdatność do spożycia już kupionych produktów. 

Jeśli wiesz, że czeka Cię obiad poza domem, zamroź już przygotowany posiłek. W ten sposób nie tylko nie zmarnujesz tego dania, ale także odgrzejesz i zjesz je w momencie, gdy Twoja lodówka będzie świeciła pustkami.  Zabieraj ze sobą własne jedzenie do pracy, szkoły czy na uczelnię. Jest to jednocześnie ekologiczne i ekonomiczne. Pamiętaj o pudełkach wielokrotnego użytku, to zdecydowanie zmniejszy ilość produkowanych śmieci.  

Mierz siły na zamiary 

Badania pokazują, że osoby, które idą na zakupy głodne, kupują więcej jedzenia i często wybierają wysokoenergetyczne przekąski. Podobnie jest wtedy, gdy składamy zamówienie w restauracji lub korzystamy z barów szybkiej obsługi. Głodni często podejmujemy pochopne decyzje, nie zawracając uwagi na wartość odżywczą produktów, a jedynie zaspokojenie potrzeby. Zamawiamy zestawy lunchowe lub kilka dań na raz, by finalnie najeść się już częścią kupionego posiłku. W takiej sytuacji lepiej kupić mniej, a w razie dalszego odczuwania głodu domówić kolejną potrawę z menu. Pamiętaj, że niezjedzone resztki trafiają do śmietnika – dlatego zastanów się dwa razy zanim zamówisz “górę” jedzenia, a najlepiej noś ze sobą pojemnik typu lunchbox i proś o zapakowanie niezjedzonej porcji 🙂 

Idź z duchem czasu  

Marnowanie żywności to problem globalny, z którym zmagają się nie tylko gospodarstwa domowe, ale także między innymi restauracje. Z pomocą przychodzi technologia. Już dziś, dzięki takim aplikacjom jak: Too Good To Go czy Foodsi, możemy “uratować” danie czy produkt. To bardzo proste – restauracje, chcąc zmniejszyć ilość wyrzucanych posiłków, pod koniec dnia umożliwiają zakup tych dan, które się nie sprzedały, w cenie nawet 70% niższej niż standardowa. Dzięki temu możesz zjeść pysznie, niedrogo, a do tego poszerzyć swoje kulinarne horyzonty. Na takim podejściu zyskują zarówno klienci, restauracje, jak i nasza planeta. Warto spróbować! Pamiętaj tylko, żeby zabrać ze sobą własny pojemnik. A jeśli do tego, zamiast jazdy autem, postawisz na spacer, rower czy komunikację miejską, będziemy dumni 😊  

(Odwiedzony 501 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj Komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Kamila

Kamila

Jestem dietetykiem i prawdziwym kaszomaniakiem. Chcę pokazać Ci, jak jeść zdrowo i smacznie, nie spędzając przy tym długich godzin w kuchni :) Na blogu dzielę się także moimi trikami na kaszowe „resztki”, przygotowane w duchu zero waste.

Ewelina

Ewelina

Dietetyka to nie tylko mój zawód, ale i prawdziwa pasja. Z natury jestem bardzo dociekliwa, dlatego z przyjemnością przeczesuję wszelkie możliwe źródła w poszukiwaniu kaszowych ciekawostek. Wszystkimi wartymi uwagi dzielę się z Tobą właśnie tutaj :)

Karina

Karina

Moją pasją jest gotowanie i odchudzanie – nie tylko ludzi, ale także potraw, a kasze nadają się do tego wprost idealnie. Na blogu dzielę się z Tobą moimi pomysłami na te mniej, ale i bardzo znane dania w nowej, lżejszej odsłonie.

Tomasz

Tomasz

Uwielbiam gotować i fotografować, co robię zawodowo od wielu lat. Zamiast dobrego meczu wolę obejrzeć kolejny odcinek "Chef's Table". W Internecie zamiast nowych ciuchów, butów czy aut, szukam ciekawych talerzy, noży lub inspiracji kulinarnych. Nurtują Cię pytania dotyczące przepisów na blogu? Pisz śmiało! Chętnie udzielę też odpowiedzi dotyczących naszych kadrów. :)

Nasza Kasza w Social Mediach

Tagi przepisów

bezglutenowe bez jajek bezmleczne bez orzechów koktajle i smoothies lunchbox na słodko szybkie wegańskie wegetariańskie wytrawne z mięsem z rybą łatwe
dietmap-zdrowa dieta

Kaszowy Facebook

Kaszowy Instagram


Zainspirowani amerykańskimi słodyczami stworzyli
Zainspirowani amerykańskimi słodyczami stworzyliśmy łakocie a'la Reese's!🧡🍫 Ich słodko-słone wnętrze z pewnością przypadnie Ci do gustu 🤗 Link do przepisu w bio ⬆️
.
.
.
#kaszajglana #masloorzechowe #reeses #fitdeser #zdroweslodycze #cosslodkiego #czekolada #slodycze #cospysznego #fitsweets #fitdessert #healthysweets #omnomnom #yummy #naszakasza

Cześć w piąteczek 😘 Idziemy o zakład, że W
Cześć w piąteczek 😘 Idziemy o zakład, że Wy też macie czasem mega ochotę na coś słodkiego 🙈 Dlatego dziś podrzucamy pomysł na kaszowy SERNIK OREO. Jest przepyszny, ale jednocześnie zdrowy 💛 Kto spróbuje? 
Link w bio ⬆️ 
.
.
.
#sernik #deser #zdroweslodycze #fitslodycze #cosslodkiego #fitdeser #kasza #kaszajaglana #dieta #wiemcojem #oreosernik #kakao #przepisyfit #healthysweets #omnomnom #dessertlover #eater #tarta #naszakasza

Kto z nas nie próbuje zaoszczędzić trochę czas
Kto z nas nie próbuje zaoszczędzić trochę czasu o poranku 😉? Wszystkim, którzy uwielbiają poranny przycisk "drzemka", ale też tym którzy chcą zjeść pożywne śniadanie, ale nie mają czasu na godziny w kuchni - spieszymy na ratunek 🤪 Tą pyszną i zdrową gryczankę zrobisz w kilkanaście minut 💪 Kto spróbuje? Link do przepisu w bio ⬆️ 
.
.
.
#kaszagryczana #gryczanka #banan #borówki #pomyslnasniadanie #zdrowesniadanie #fitprzepis #prosteprzepisy #śniadaniemistrzów #dieta #yummybreakfast #todaybreakfast #naszakasza


Obserwuj nas na Insta!


  • Peater.net – personalizowane diety
  • Kontakt

Naszakasza.pl | WSZELKIE PRAWA ZASTRZEŻONE | © 2019