• Home
  • Strefa wiedzy
    • Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień
    • Amarantus – skarb Inków na wyciągnięcie ręki
    • Bulgur – Bliski Wschód w Twojej kuchni
    • Kasza gryczana – ponadczasowa i niezwykle wartościowa
    • Kasza jaglana – niekwestionowana „królowa kasz”
    • Kasza jęczmienna – uniwersalny składnik doceniany od stuleci
    • Komosa ryżowa – wielka moc w niewielkich ziarenkach
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak przechowywać produkty spożywcze
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak nie marnować kaszy
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak kupować kaszę w duchu zero/ less waste
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak przechowywać kasze
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak jeść na mieście, by nie marnować żywności?
  • Gotuję z:
    • kaszy jaglanej
    • kaszy gryczanej
    • komosy ryżowej
    • kaszy jęczmiennej
    • amarantusa
    • innej kaszy
  • Chcę zjeść:
    • Śniadanie
    • Obiad
    • Przekąskę
    • Sałatkę
    • Pierogi & placki
    • Deser
  • Kaszowe lunchboxy
    • Komosowy lunchbox 2
    • Jęczmienno-gryczany lunchbox
    • Gryczany lunchbox 3
    • Gryczany lunchbox 2
    • Gryczany lunchbox
    • Komosowy lunchbox
    • Jaglany lunchbox
    • Jaglany lunchbox 2
  • O nas
  • Kontakt
  • Diety
    • Śródziemnomorska
    • Bezglutenowa
    • Cukrzycowa
    • Hashimoto
    • Wegetariańska
    • MIND
    • DASH
    • Dla aktywnych
    • Na masę
    • Wysokobiałkowa
  • Home
  • Strefa wiedzy
    • Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień
    • Amarantus – skarb Inków na wyciągnięcie ręki
    • Bulgur – Bliski Wschód w Twojej kuchni
    • Kasza gryczana – ponadczasowa i niezwykle wartościowa
    • Kasza jaglana – niekwestionowana „królowa kasz”
    • Kasza jęczmienna – uniwersalny składnik doceniany od stuleci
    • Komosa ryżowa – wielka moc w niewielkich ziarenkach
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak przechowywać produkty spożywcze
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak nie marnować kaszy
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak kupować kaszę w duchu zero/ less waste
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak przechowywać kasze
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak jeść na mieście, by nie marnować żywności?
  • Gotuję z:
    • kaszy jaglanej
    • kaszy gryczanej
    • komosy ryżowej
    • kaszy jęczmiennej
    • amarantusa
    • innej kaszy
  • Chcę zjeść:
    • Śniadanie
    • Obiad
    • Przekąskę
    • Sałatkę
    • Pierogi & placki
    • Deser
  • Kaszowe lunchboxy
    • Komosowy lunchbox 2
    • Jęczmienno-gryczany lunchbox
    • Gryczany lunchbox 3
    • Gryczany lunchbox 2
    • Gryczany lunchbox
    • Komosowy lunchbox
    • Jaglany lunchbox
    • Jaglany lunchbox 2
  • O nas
  • Kontakt
  • Diety
    • Śródziemnomorska
    • Bezglutenowa
    • Cukrzycowa
    • Hashimoto
    • Wegetariańska
    • MIND
    • DASH
    • Dla aktywnych
    • Na masę
    • Wysokobiałkowa
  • Strona domowa
  • DIETY
  • DASH

DASH

Posted on lip 30th, 2017
by Ewelina
Kategorie:
  • DIETY

Dieta DASH (ang. Dietary Approaches to Stop Hypertension) od kilku lat zajmuje jedno z czołowych miejsc w rankingu najzdrowszych diet na świecie. Jest najczęściej zalecanym planem żywieniowym dla osób z chorobami układu krążenia, a także w profilaktyce nadciśnienia tętniczego i innych jednostek chorobowych. Charakteryzuje się stosunkowo niską zawartością sodu i tłuszczu ogółem, ze szczególnym ograniczeniem nasyconych kwasów tłuszczowych. Zwiększony w niej jest natomiast udział antyoksydantów, błonnika, wapnia, magnezu i potasu. 

Główne zasady 

Twórcy diety DASH, aby ułatwić jej stosowanie, rekomendują spożywanie określonych ilości produktów (*odpowiedniki jednej porcji) z wybranych grup żywności. Podstawą tej diety są: 

  • Warzywa i owoce – powinny być spożywane w ilości 4-5 porcji dziennie z przewagą tych pierwszych (*np. 1 szklanka warzyw liściastych/ ½ szklanki krojonych surowych lub ugotowanych warzyw/ 1 średni owoc). Dostarczają one bowiem między innymi błonnika, kwasu foliowego oraz potasu, a także charakteryzują się niską zawartością sodu. Błonnik w nich zawarty, a w szczególności jego rozpuszczalne frakcje, wpływają na zwiększone wydalanie kwasów żółciowych i cholesterolu, a co za tym idzie obniżają jego stężenie. Warzywa i owoce to również źródło antyoksydantów (witaminy E oraz C, karotenoidów i flawonoidów), które działają przeciwutleniająco i hamują oksydację cholesterolu LDL, jednego z pierwszych etapów rozwoju blaszki miażdżycowej.  
  • Pełnoziarniste produkty zbożowe – należy spożywać od 6 do 8 porcji na dobę (*np. 1 kromka pieczywa/ ½ szklanki gotowanego makaronu, ryżu, kaszy). Stanowią one źródło przede wszystkim magnezu, błonnika, a także witamin z grupy B.  Szczególnie warto sięgać po kasze, gdyż zawierają wspomniane składniki w bardzo dużych ilościach, a dodatkowo umożliwiają stworzenie wielu ciekawych propozycji kulinarnych. Kasze są uniwersalnym produktem, który przyjmuje smak całej potrawy dzięki czemu można tworzyć dania zarówno w wytrawnych, jak i słodkich wariantach. Smakowitość posiłków z ich udziałem ułatwia trzymanie się założonego planu, co z kolei przekłada się na poprawę parametrów ciśnienia, a także samopoczucia. 
  • Produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu – rekomendowana liczba porcji to 2-3 na dobę (*np. 1 szklanka mleka, jogurtu). Niskotłuszczowe mleko (0,5-1,5% tł.) i przetwory mleczne są źródłem pełnowartościowego białka, a także wapnia, który wpływa na obniżenie napięcia mięśniówki naczyń krwionośnych, a co za tym idzie również ciśnienia krwi. 
  • Ryby oraz drób – chude mięso drobiowe (bez skóry) należy spożywać w ilości 3 porcji na dzień (*np. 60g ugotowanego mięsa, ryby/ 2 jajka). Jest ono bogate w białko, witaminy z grupy B, żelazo oraz cynk, a jednocześnie posiada niską zawartość cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych. Ryby powinno się jeść minimum 2-4 razy w tygodniu. Szczególnie warto sięgać po tłuste i morskie, gdyż są źródłem kwasów omega-3 działających przeciwzakrzepowo i przeciwzapalnie. Natomiast inne źródła tłuszczu, takie jak oleje, powinny stanowić w naszym jadłospisie blisko 2-3 porcje (*np. 1 łyżeczka margaryny miękkiej/ 1 łyżeczka oleju).  
  • Suche nasiona roślin strączkowych oraz orzechy – sięgaj po nie 4-5 razy w tygodniu (*np. 1/3 szklanki orzechów/ 2 łyżki masła orzechowego/ 2 łyżki nasion/ ½ szklanki gotowanych nasion roślin strączkowych). Są one źródłem błonnika, białka, magnezu i potasu, a orzechy dodatkowo także dostarczają niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.  

Co należy ograniczyć w diecie 

W diecie tej zaleca się ograniczenie spożycia: 

  • Czerwonego i przetworzonego mięsa – jest ono źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu, które negatywnie wpływają na profil lipidowy, a co za tym idzie zwiększają ryzyko wystąpienia nadciśnienia i chorób sercowo-naczyniowych. 
  • Słodyczy, a także napojów zawierających cukier – produkty te powinno się spożywać sporadycznie, ze względu na zawartość w nich cukrów prostych oraz nasyconych kwasów tłuszczowych i tłuszczów trans. 
  • Soli – najlepsze efekty diety DASH obserwuje się przy jednoczesnym ograniczeniu spożycia soli do 5-6 g (2300 mg sodu), a nawet do około 4 g (1500 mg sodu) na dobę. Warto zastępować ją innymi przyprawami czy ziołami. Przetworzone produkty, zawierają znaczące ilości sodu, dlatego lepiej sięgać po naturalną, niskoprzetworzoną żywność, a produkty konserwowe przepłukiwać pod bieżącą wodą. 

By mieć pewność, że nasza dieta jest dobrze zbilansowana, warto skorzystać z profesjonalnego wsparcia. Na rynku dostępna jest m.in. dieta DASH od Peatera (https://www.peater.net/pl/plany-zywieniowe/dash/), opracowana z myślą o osobach, które borykają się z nadciśnieniem tętniczym lub chcą zapobiegać chorobom układu krążenia. Została stworzona przez dietetyków klinicznych zgodnie z najnowszymi zaleceniami i standardami instytutów naukowo-badawczych. Zmniejszysz ryzyko miażdżycy, zawału czy udaru i obniżysz stężenie „złego” cholesterolu. 

Podsumowanie 

Chcesz wspomóc terapię choroby, a przy tym jeść zdrowo i smacznie? Pamiętaj, by: 

  • połowę tego co jesz stanowiły warzywa,  
  • wyeliminować żywność bogatą w nasycone kwasy tłuszczowe oraz tłuszcze typu TRANS,  
  • unikać alkoholu i słodyczy, 
  • ograniczyć dosalanie i uważać na ukryte źródła sodu np. mieszanki przypraw, sery żółte, konserwy. 
(Odwiedzony 276 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj Komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Kamila

Kamila

Jestem dietetykiem i prawdziwym kaszomaniakiem. Chcę pokazać Ci, jak jeść zdrowo i smacznie, nie spędzając przy tym długich godzin w kuchni :) Na blogu dzielę się także moimi trikami na kaszowe „resztki”, przygotowane w duchu zero waste.

Ewelina

Ewelina

Dietetyka to nie tylko mój zawód, ale i prawdziwa pasja. Z natury jestem bardzo dociekliwa, dlatego z przyjemnością przeczesuję wszelkie możliwe źródła w poszukiwaniu kaszowych ciekawostek. Wszystkimi wartymi uwagi dzielę się z Tobą właśnie tutaj :)

Karina

Karina

Moją pasją jest gotowanie i odchudzanie – nie tylko ludzi, ale także potraw, a kasze nadają się do tego wprost idealnie. Na blogu dzielę się z Tobą moimi pomysłami na te mniej, ale i bardzo znane dania w nowej, lżejszej odsłonie.

Tomasz

Tomasz

Uwielbiam gotować i fotografować, co robię zawodowo od wielu lat. Zamiast dobrego meczu wolę obejrzeć kolejny odcinek "Chef's Table". W Internecie zamiast nowych ciuchów, butów czy aut, szukam ciekawych talerzy, noży lub inspiracji kulinarnych. Nurtują Cię pytania dotyczące przepisów na blogu? Pisz śmiało! Chętnie udzielę też odpowiedzi dotyczących naszych kadrów. :)

Nasza Kasza w Social Mediach

Tagi przepisów

bezglutenowe bez jajek bezmleczne bez orzechów koktajle i smoothies lunchbox na słodko szybkie wegańskie wegetariańskie wytrawne z mięsem z rybą łatwe
dietmap-zdrowa dieta

Kaszowy Facebook

Kaszowy Instagram


Zainspirowani amerykańskimi słodyczami stworzyli
Zainspirowani amerykańskimi słodyczami stworzyliśmy łakocie a'la Reese's!🧡🍫 Ich słodko-słone wnętrze z pewnością przypadnie Ci do gustu 🤗 Link do przepisu w bio ⬆️
.
.
.
#kaszajglana #masloorzechowe #reeses #fitdeser #zdroweslodycze #cosslodkiego #czekolada #slodycze #cospysznego #fitsweets #fitdessert #healthysweets #omnomnom #yummy #naszakasza

Cześć w piąteczek 😘 Idziemy o zakład, że W
Cześć w piąteczek 😘 Idziemy o zakład, że Wy też macie czasem mega ochotę na coś słodkiego 🙈 Dlatego dziś podrzucamy pomysł na kaszowy SERNIK OREO. Jest przepyszny, ale jednocześnie zdrowy 💛 Kto spróbuje? 
Link w bio ⬆️ 
.
.
.
#sernik #deser #zdroweslodycze #fitslodycze #cosslodkiego #fitdeser #kasza #kaszajaglana #dieta #wiemcojem #oreosernik #kakao #przepisyfit #healthysweets #omnomnom #dessertlover #eater #tarta #naszakasza

Kto z nas nie próbuje zaoszczędzić trochę czas
Kto z nas nie próbuje zaoszczędzić trochę czasu o poranku 😉? Wszystkim, którzy uwielbiają poranny przycisk "drzemka", ale też tym którzy chcą zjeść pożywne śniadanie, ale nie mają czasu na godziny w kuchni - spieszymy na ratunek 🤪 Tą pyszną i zdrową gryczankę zrobisz w kilkanaście minut 💪 Kto spróbuje? Link do przepisu w bio ⬆️ 
.
.
.
#kaszagryczana #gryczanka #banan #borówki #pomyslnasniadanie #zdrowesniadanie #fitprzepis #prosteprzepisy #śniadaniemistrzów #dieta #yummybreakfast #todaybreakfast #naszakasza


Obserwuj nas na Insta!


This error message is only visible to WordPress admins

There has been a problem with your Instagram Feed.

  • Peater.net – personalizowane diety
  • Kontakt

Naszakasza.pl | WSZELKIE PRAWA ZASTRZEŻONE | © 2019