HASHIMOTO
Hashimoto zaliczane jest do chorób autoimmunologicznych. Doprowadza do niewydolności gruczołu tarczowego, a co za tym idzie niedostatecznego wydzielania hormonów. Dieta w tej jednostce chorobowej ma za zadanie poprawiać przyswajalność przyjmowanych leków, zmniejszać stan zapalny i niekorzystne objawy choroby oraz kontrolować masę ciała. Pokrycie zapotrzebowania organizmu na wszystkie makro- i mikroelementy zapewnia prawidłowy przebieg przemiany hormonów produkowanych przez ten gruczoł.
Główne zasady
Dieta Hashimoto powinna bazować na zaleceniach żywienia człowieka zdrowego z uwzględnieniem kilku zmiennych:
- zwiększona podaż białka – udział tego makroskładnika w diecie powinien stanowić około 25% całkowitego zapotrzebowania energetycznego. Do zalecanych źródeł białka zaliczamy przede wszystkim chude mięso drobiowe, jajka czy nasiona roślin strączkowych. Warto zwrócić uwagę na produkty bogate w tyrozynę (np. produkty mleczne, groch, soczewica, wieprzowina, wołowina, tuńczyk, pestki dyni, zarodki pszenne, len) – aminokwas, który bierze udział w syntezie hormonów tarczycy.
- niski indeks glikemiczny produktów – chorobie Hashimoto często towarzyszą zaburzenia gospodarki węglowodanowej, takie jak np. cukrzyca typu 2, insulinooporność czy hiperinsulinemia. Z tego względu istotnym elementem jest dieta oparta na niskim lub średnim indeksie glikemicznym (IG). Wskaźnik ten określa w jakim stopniu wzrośnie stężenie glukozy we krwi po spożyciu danego produktu. Należy wybierać m.in.: pełnoziarniste produkty zbożowe (kasza gryczana, pęczak, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, komosa ryżowa), mało słodkie owoce (zwłaszcza jagodowe – truskawki, borówki, porzeczki, maliny, jagody) oraz warzywa.
- błonnik pokarmowy – ze względu na spowolnienie perystaltyki jelit w tej grupie chorych niezmiernie ważna jest odpowiednia zawartość tego składnika w diecie. Wpływa on na regulację pracy przewodu pokarmowego, a także odżywia mikroflorę jelitową, która oddziałuje na stan układu odpornościowego. Dlatego należy sięgać po pieczywo pełnoziarniste, warzywa, owoce, pestki oraz nasiona. Cennym źródłem błonnika będą również grube kasze np. gryczana czy pęczak. Warto włączyć je do swojej diety, również ze względu na bogactwo składników mineralnych i witamin z grupy B.
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe – w szczególności te z rodziny omega 3 i omega 6, które wykazują działanie przeciwzapalne i spowalniają niszczenie gruczołu tarczowego. Niezbędne jest dostarczenie ich wraz z żywnością. W tym celu do diety należy włączyć ryby (minimum 2 porcje w tygodniu, np.: łosoś, śledź, dorsz, halibut, sardynki, makrela, sandacz), oleje roślinne (np. rzepakowy, słonecznikowy, lniany, oliwę z oliwek), orzechy oraz nasiona.
- antyoksydanty – wpływają na zmniejszenie stanu zapalnego, a także mogą spowalniać proces włóknienia tkanki tarczycowej. Do najważniejszych antyoksydantów zaliczamy witaminy A, C, E oraz substancje bioaktywne, takie jak polifenole czy katechiny. Występują one głównie w warzywach i owocach, a im bardziej intensywny kolor skórki i miąższu, tym większa ich zawartość.
- składniki mineralne: cynk, selen, żelazo, jod – wspierają między innymi pracę układu odpornościowego. Budują hormony tarczycy oraz są składowymi enzymów biorących udział w prawidłowych przemianach i wykorzystaniu ich przez organizm. Pokrycie zapotrzebowania na te składniki zapewni zbilansowana, różnorodna dieta, bogata w kasze, orzechy, nasiona, pestki czy kakao, a także owoce morza, ryby, jaja i mięso. Szczególne miejsce zajmuje tu kasza gryczana, która jest zbożem naturalnie bezglutenowym i bogatym w cynk, żelazo oraz selen.
- ograniczanie produktów zawierających substancje antyodżywcze – goitrogeny, izoflawony, tioglikozydy, inhibitory trypsyny i chymotrypsyny – te wszystkie obcobrzmiące nazwy związków antyodżywczych mogą wpływać negatywnie na wchłanianie witamin i składników mineralnych, a także pracę tarczycy. Znajdują się głównie w soi, warzywach kapustnych, nasionach roślin strączkowych i niektórych zbożach. Nie oznacza to jednak, że osoby z niedoczynnością tarczycy powinny eliminować wyżej wymienione produkty z diety. Prawidłowa obróbka kulinarna obniża zawartość tych substancji.
By mieć pewność, że nasza dieta jest dobrze zbilansowana, warto skorzystać z profesjonalnego wsparcia. Na rynku dostępna jest m.in. dieta Hashimoto od Peatera (https://www.peater.net/pl/plany-zywieniowe/hashimoto/). To propozycja dla tych, którzy chcą wspomagać i chronić tarczycę w trakcie przebiegu chorób z grupy niedoczynności tego narządu. Pomaga schudnąć, poprawia samopoczucie i wygląd, a także skutecznie rozprawia się z objawami Hashimoto.
Podsumowanie
Cierpisz na niedoczynność tarczycy? Pamiętaj, by:
- sięgać po warzywa i owoce oraz produkty będące źródłem pełnowartościowego białka
- wypijać odpowiednią ilość wody
- wybierać tłuszcze, które są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych
- sięgać po żywność bogatą w antyoksydanty, zmniejszające proces zapalny