• Home
  • Strefa wiedzy
    • Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień
    • Amarantus – skarb Inków na wyciągnięcie ręki
    • Bulgur – Bliski Wschód w Twojej kuchni
    • Kasza gryczana – ponadczasowa i niezwykle wartościowa
    • Kasza jaglana – niekwestionowana „królowa kasz”
    • Kasza jęczmienna – uniwersalny składnik doceniany od stuleci
    • Komosa ryżowa – wielka moc w niewielkich ziarenkach
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak przechowywać produkty spożywcze
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak nie marnować kaszy
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak kupować kaszę w duchu zero/ less waste
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak przechowywać kasze
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak jeść na mieście, by nie marnować żywności?
  • Gotuję z:
    • kaszy jaglanej
    • kaszy gryczanej
    • komosy ryżowej
    • kaszy jęczmiennej
    • amarantusa
    • innej kaszy
  • Chcę zjeść:
    • Śniadanie
    • Obiad
    • Przekąskę
    • Sałatkę
    • Pierogi & placki
    • Deser
  • Kaszowe lunchboxy
    • Komosowy lunchbox 2
    • Jęczmienno-gryczany lunchbox
    • Gryczany lunchbox 3
    • Gryczany lunchbox 2
    • Gryczany lunchbox
    • Komosowy lunchbox
    • Jaglany lunchbox
    • Jaglany lunchbox 2
  • O nas
  • Kontakt
  • Diety
    • Śródziemnomorska
    • Bezglutenowa
    • Cukrzycowa
    • Hashimoto
    • Wegetariańska
    • MIND
    • DASH
    • Dla aktywnych
    • Na masę
    • Wysokobiałkowa
  • Home
  • Strefa wiedzy
    • Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień
    • Amarantus – skarb Inków na wyciągnięcie ręki
    • Bulgur – Bliski Wschód w Twojej kuchni
    • Kasza gryczana – ponadczasowa i niezwykle wartościowa
    • Kasza jaglana – niekwestionowana „królowa kasz”
    • Kasza jęczmienna – uniwersalny składnik doceniany od stuleci
    • Komosa ryżowa – wielka moc w niewielkich ziarenkach
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak przechowywać produkty spożywcze
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak nie marnować kaszy
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak kupować kaszę w duchu zero/ less waste
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak przechowywać kasze
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak jeść na mieście, by nie marnować żywności?
  • Gotuję z:
    • kaszy jaglanej
    • kaszy gryczanej
    • komosy ryżowej
    • kaszy jęczmiennej
    • amarantusa
    • innej kaszy
  • Chcę zjeść:
    • Śniadanie
    • Obiad
    • Przekąskę
    • Sałatkę
    • Pierogi & placki
    • Deser
  • Kaszowe lunchboxy
    • Komosowy lunchbox 2
    • Jęczmienno-gryczany lunchbox
    • Gryczany lunchbox 3
    • Gryczany lunchbox 2
    • Gryczany lunchbox
    • Komosowy lunchbox
    • Jaglany lunchbox
    • Jaglany lunchbox 2
  • O nas
  • Kontakt
  • Diety
    • Śródziemnomorska
    • Bezglutenowa
    • Cukrzycowa
    • Hashimoto
    • Wegetariańska
    • MIND
    • DASH
    • Dla aktywnych
    • Na masę
    • Wysokobiałkowa
  • Strona domowa
  • KASZOPEDIA
  • Kasza jęczmienna – uniwersalny składnik doceniany od stuleci

Kasza jęczmienna – uniwersalny składnik doceniany od stuleci

Posted on kw. 16th, 2016
by Karina
Kategorie:
  • KASZOPEDIA
  • Strefa wiedzy

Już ponoć Egipcjanie wrzucali ziarna jęczmienia do grobów zmarłych, a w Grecji spożywane były przez Gladiatorów. Świadczy to tylko i wyłącznie o jego wartościach odżywczych, które doceniane są od stuleci. Kasza jęczmienna zajmuje, zaraz po kaszy gryczanej, czołowe miejsce na polskich stołach. Najczęściej wykorzystywana jest jako dodatek do dania głównego lub zup np. krupniku. Istnieje jednak dużo więcej pomysłów na dania z jej udziałem, które umożliwią smaczne włączenie jej do codziennego menu, a zarazem wzbogacenie diety w cenne składniki jakie w sobie skrywa.

Kasza jęczmienna powstaje z obłuszczonego ziarna jęczmienia, a jej produkcja stanowi znaczącą część ogólnej ilości wytwarzanych kasz w Polsce. Na rynku możemy spotkać ją w wielu postaciach, które różnią się od siebie stopniem rozdrobnienia, oczyszczenia ziaren, a co za tym idzie przydatnością kulinarną. Najpopularniejsze są dwa rodzaje: kasza perłowa oraz pęczak.

Rodzaje kasz jęczmiennych

Kaszę jęczmienną możemy podzielić na:

  • Pęczak zwykły – otrzymuje się go z obłuskanych i niepokruszonych ziaren kaszy. Jest on najmniej przetworzony i najbardziej wartościowy ze wszystkich kasz jęczmiennych.
  • Pęczak obtaczany (pęczak kujawski) – to całe ziarna jęczmienia, pozbawione łuski, ale dodatkowo obtaczane i polerowane.
  • Kasza perłowa (mazurska) – są to ziarna pocięte na grube, średnie lub drobne cząstki, które następnie poddaje się obtoczeniu i polerowaniu. Procesy te powodują obniżenie wartości odżywczej kaszy. Na rynku dostępna jest również kasza perłowa prażona, która ze względu na dodatkową obróbkę termiczną cechuje się najniższą zawartością cennych składników odżywczych.
  • Kasza jęczmienna łamana (wiejska) – to pocięte ziarna nie poddane polerowaniu, dzięki czemu zachowuje więcej składników odżywczych. W zależności od rozdrobnienia możemy spotkać kaszę jęczmienną wiejską: grubą, średnią lub drobną.

Kasza jęczmienna stanowi zboże, które dostępne jest na sklepowych półkach w wielu wariantach różniących się między sobą właściwościami technologicznymi. Rozwija to przed konsumentem szeroki wachlarz możliwości zastosowania jej w codziennej diecie. Niestety, ale każdy dodatkowy proces technologiczny (np. kruszenie, obtaczanie, polerowanie) powoduje obniżenie wartości odżywczej tego produktu.

Właściwości zdrowotne kaszy jęczmiennej

Kasza jęczmienna jest źródłem cennego błonnika pokarmowego, głównie jego frakcji nierozpuszczalnej. Składnik ten mechanicznie drażni ściany jelit dzięki czemu pobudza ruchy perystaltyczne jelit, a przy okazji doskonale usuwa niestrawione resztki pokarmowe. Warto podkreślić, że przekłada się to na obniżenie ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych przewodu pokarmowego, a w szczególności jelita grubego.

Błonnik pokarmowy ułatwia również wypróżnianie, przez co kasza ta może być rekomendowana osobom zmagającym się z uporczywymi zaparciami. Dania z jej udziałem tworzą zbilansowane, treściwe posiłki, które zapewniają sytość na dłużej. Dzięki czemu kasza ta doskonale wkomponuje się w dietę osób zmagających się z nadmierną masą ciała.  Poza tym włókno pokarmowe wiąże sole kwasów żółciowych oraz cholesterol co skutkuje ich zmniejszonym wchłanianiem. Szczególne korzyści z tej funkcji błonnika doświadczą osoby z zaburzeniami gospodarki lipidowej czy chorobami układu krążenia.

Ziarno jęczmienia jest bogate w witaminy, szczególnie te z grupy B takie jak: B1, B2 oraz B6, jak również witaminy E, K i PP. Jest także źródłem kwasu foliowego, który niezbędny jest do prawidłowej syntezy czerwonych krwinek jak i rozwoju układu nerwowego czy zapobieganiu mutacjom DNA. Kasza jęczmienna dostarcza do naszego organizmu krzem, cynk, mangan, wapń i miedź. Dzięki temu wpływa korzystnie na pracę układu odpornościowego oraz wspomaga pracę mózgu, procesy pamięciowe i koncentrację. Jest więc obowiązkowym elementem diety każdego ucznia, studenta oraz osób ciężko pracujących umysłowo i żyjących w permanentnym stresie.

Kasza jęczmienna w diecie odchudzającej

Osoby dbające o linię powinny kontrolować ilości spożywanego ziarna jęczmienia ze względu na fakt, że tak jak większość produktów zbożowych, wartość energetyczna oscyluje w granicy 340 kcal/ 100 g suchego produktu. Dodatkowo warto również skupić się na odpowiednim doborze dodatków do dań z jej udziałem. Podana z mięsem drobiowym, warzywami i lekkim sosem będzie stanowiła smaczne i wartościowe danie na diecie odchudzającej. Osoby będące na diecie powinny także zawracać uwagę na to, którą kaszę jęczmienną wybierają. Kasze o większym stopniu rozdrobnienia będą cechowały się wyższym indeksem glikemicznym niż te grube. Większe wahania glikemii mogą przyczyniać się do obniżenia uczucia sytości i powodować chęć na słodkie przekąski.

Kulinarne zastosowanie kaszy jęczmiennej

W tradycyjnej kuchni polskiej kasza jęczmienna odgrywała znaczącą rolę. Często była spożywana jako dodatek do dań obiadowych lub główny składnik krupniku. Wzrost dostępności innych dodatków skrobiowych spowodował spadek zainteresowania tą kaszą. Pamiętajmy jednak, że kasza ta ma bardzo wszechstronne zastosowanie i sięgając po jęczmień niekoniecznie musimy wracać do tradycyjnych przepisów. Kasza ta świetnie sprawdzi się jako główny składnik dania obiadowego np. zapiekanki, sałatki czy zupy. Doskonale komponuje się również z różnymi sosami np. grzybowym, gulaszami oraz potrawkami. Jęczmień może być również spożywany jako oddzielny posiłek np. na śniadanie w formie gotowanej kaszy na mleku z owocami i orzechami lub przekąska jako ugotowana kasza podana z owocami i jogurtem. Kasza jęczmienna może również stanowić podstawę różnych deserów, ciast, ciasteczek i koktajli. Dlatego nie bój się eksperymentować w kuchni, próbuj nowych potraw i poznawaj nowe niebanalne połączenia smakowe z nami kaszomaniakami. 😊

(Odwiedzony 3 941 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj Komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Kamila

Kamila

Jestem dietetykiem i prawdziwym kaszomaniakiem. Chcę pokazać Ci, jak jeść zdrowo i smacznie, nie spędzając przy tym długich godzin w kuchni :) Na blogu dzielę się także moimi trikami na kaszowe „resztki”, przygotowane w duchu zero waste.

Ewelina

Ewelina

Dietetyka to nie tylko mój zawód, ale i prawdziwa pasja. Z natury jestem bardzo dociekliwa, dlatego z przyjemnością przeczesuję wszelkie możliwe źródła w poszukiwaniu kaszowych ciekawostek. Wszystkimi wartymi uwagi dzielę się z Tobą właśnie tutaj :)

Karina

Karina

Moją pasją jest gotowanie i odchudzanie – nie tylko ludzi, ale także potraw, a kasze nadają się do tego wprost idealnie. Na blogu dzielę się z Tobą moimi pomysłami na te mniej, ale i bardzo znane dania w nowej, lżejszej odsłonie.

Tomasz

Tomasz

Uwielbiam gotować i fotografować, co robię zawodowo od wielu lat. Zamiast dobrego meczu wolę obejrzeć kolejny odcinek "Chef's Table". W Internecie zamiast nowych ciuchów, butów czy aut, szukam ciekawych talerzy, noży lub inspiracji kulinarnych. Nurtują Cię pytania dotyczące przepisów na blogu? Pisz śmiało! Chętnie udzielę też odpowiedzi dotyczących naszych kadrów. :)

Nasza Kasza w Social Mediach

Tagi przepisów

bezglutenowe bez jajek bezmleczne bez orzechów koktajle i smoothies lunchbox na słodko szybkie wegańskie wegetariańskie wytrawne z mięsem z rybą łatwe
dietmap-zdrowa dieta

Kaszowy Facebook

Kaszowy Instagram


Zainspirowani amerykańskimi słodyczami stworzyli
Zainspirowani amerykańskimi słodyczami stworzyliśmy łakocie a'la Reese's!🧡🍫 Ich słodko-słone wnętrze z pewnością przypadnie Ci do gustu 🤗 Link do przepisu w bio ⬆️
.
.
.
#kaszajglana #masloorzechowe #reeses #fitdeser #zdroweslodycze #cosslodkiego #czekolada #slodycze #cospysznego #fitsweets #fitdessert #healthysweets #omnomnom #yummy #naszakasza

Cześć w piąteczek 😘 Idziemy o zakład, że W
Cześć w piąteczek 😘 Idziemy o zakład, że Wy też macie czasem mega ochotę na coś słodkiego 🙈 Dlatego dziś podrzucamy pomysł na kaszowy SERNIK OREO. Jest przepyszny, ale jednocześnie zdrowy 💛 Kto spróbuje? 
Link w bio ⬆️ 
.
.
.
#sernik #deser #zdroweslodycze #fitslodycze #cosslodkiego #fitdeser #kasza #kaszajaglana #dieta #wiemcojem #oreosernik #kakao #przepisyfit #healthysweets #omnomnom #dessertlover #eater #tarta #naszakasza

Kto z nas nie próbuje zaoszczędzić trochę czas
Kto z nas nie próbuje zaoszczędzić trochę czasu o poranku 😉? Wszystkim, którzy uwielbiają poranny przycisk "drzemka", ale też tym którzy chcą zjeść pożywne śniadanie, ale nie mają czasu na godziny w kuchni - spieszymy na ratunek 🤪 Tą pyszną i zdrową gryczankę zrobisz w kilkanaście minut 💪 Kto spróbuje? Link do przepisu w bio ⬆️ 
.
.
.
#kaszagryczana #gryczanka #banan #borówki #pomyslnasniadanie #zdrowesniadanie #fitprzepis #prosteprzepisy #śniadaniemistrzów #dieta #yummybreakfast #todaybreakfast #naszakasza


Obserwuj nas na Insta!


This error message is only visible to WordPress admins

There has been a problem with your Instagram Feed.

  • Peater.net – personalizowane diety
  • Kontakt

Naszakasza.pl | WSZELKIE PRAWA ZASTRZEŻONE | © 2019