Kamila Pawłowska
Cześć! Mam na imię Kamila. Jestem dietetykiem i prawdziwym kaszomaniakiem 🙂 Chcę pokazać Ci, jak jeść zdrowo i smacznie, nie spędzając przy tym długich godzin w kuchni. Na blogu dzielę się także moimi trikami na kaszowe „resztki”, przygotowane w duchu zero waste.
Ukończyłam Warszawski Uniwersytet Medyczny na kierunku Dietetyka, a także studia podyplomowe z psychodietetyki na Uniwersytecie Humanistycznospołecznym SWPS.
Jestem fanem wszelkich aktywności fizycznych, a pasją do sportu staram się zarażać wszystkich wokół. Moim konikiem jest żywienie osób aktywnych, a w szczególności zwiększanie ich wydolności przez dietę. W wolnych chwilach zgłębiam również wiedzę na temat snu i jego roli w regulowaniu gospodarki hormonalnej.
Chcąc pogodzić obowiązki zawodowe i pasje, a przy tym mieć czas na relaks i regenerację, staram się przygotowywać przede wszystkim szybkie i smaczne potrawy. Dlatego w moim menu królują kasze. Idealnie komponują się z wszelakimi dodatkami, a przede wszystkim są łatwe w przygotowaniu i świetnie sprawdzają się w diecie sportowca. Ale to co lubię w kaszach najbardziej, to ich „uniwersalność”. Świetnie smakują zarówno w wersji wytrawnej, jak i w tej na słodko. I to właśnie mam w planie pokazać Ci tutaj na blogu.
Mam nadzieje, że trafię w Twój gust i będziesz wpadać do nas po nowe kulinarne inspiracje!
Ewelina Ogrzewała
Hej! Mam na imię Ewelina. Dietetyka to nie tylko mój zawód, ale i prawdziwa pasja. Z natury jestem bardzo dociekliwa, dlatego z przyjemnością przeczesuję wszelkie możliwe źródła w poszukiwaniu kaszowych ciekawostek. Wszystkimi wartymi uwagi podzielę się z Tobą właśnie tutaj!
Od małego lubię pomagać ludziom, a odpowiednie żywienie jest najlepszą receptą na zdrowie i świetnie samopoczucie. Stąd właśnie moje zamiłowanie do dietetyki 🙂 Jestem absolwentką tego kierunku na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym.
Pasją do zdrowego i racjonalnego żywienia staram się zarażać wszystkich wokół. W praktyce zawodowej skupiam się głównie na dietetyce klinicznej. Szczególnym wsparciem obdarzam osoby z chorobami przewodu pokarmowego (m.in. zespołem jelita nadwrażliwego) oraz zaburzeniami metabolicznymi (np. miażdżycą, cukrzycą i insulinoopornością).
Wiedzą na ten temat wpływu diety na różne aspekty naszego życia dzielę się z moimi pacjentami nie tylko na spotkaniach indywidualnych, ale także warsztatach grupowych. Prowadziłam m.in. zajęcia dla kobiet ciężarnych i warsztaty dla najmłodszych w szkołach podstawowych.
Wolny czas poświęcam przede wszystkim na aktywność fizyczną. A najwięcej radości przynoszą mi treningi z moimi koleżankami „po fachu”.
Super, że tu z nami jesteś 🙂 Mam nadzieję, że tak jak my dasz się porwać prawdziwej kaszomanii.
Karina Białek
Cześć! Mam na imię Karina i jestem kreatorem zdrowych, smacznych i niebanalnych posiłków. Moją pasją jest gotowanie i odchudzanie – nie tylko ludzi, ale także potraw, a kasze nadają się do tego wprost idealnie. Na blogu dzielę się z Tobą moimi pomysłami na te mniej, ale i bardzo znane dania w nowej, lżejszej odsłonie.
Z wykształcenia jestem dietetykiem. Ukończyłam studnia na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym.
Od najmłodszych lat eksperymentuje w kuchni i poszukuje niebanalnych połączeń. Codziennie wertuje książki kucharskie w poszukiwaniu nowych, ciekawych przepisów i pomysłów na zdrowsze, ale i odchudzone wersje tradycyjnych dań. Pracując w Akademii Kulinarnej, cateringach dietetycznych oraz portalach dietetycznych zdobyłam wiedzę jak prawidłowo komponować posiłek, by był odżywczy i apetyczny. Jako dietetyk w szczególności interesuje, się dietami wegetariańskimi i wegańskimi. Osobiście nie jem mięsa od wielu lat, co poszerzyło moje kulinarne horyzonty i pokazało jak ciekawy może być plan żywieniowy oparty na produktach roślinnych oraz jak ważne jest jego odpowiednie bilansowanie. Wierzę, że zdrowa dieta może być smaczna i różnorodna, a codzienne podejmowanie zdrowszych wyborów wcale nie musi wiązać się z wieloma wyrzeczeniami.
Miło Cię tu widzieć. Mam nadzieję, że zostaniesz z nami na dłużej!
Tomasz Antoniszyn
Serwus, tu Tomasz! Z wykształcenia magister gospodarki przestrzennej. Z zamiłowania kucharz i fotograf kulinarny. Z obiema profesjami wiążę obecnie życie zawodowe, dokumentując na zdjęciach swoje kuchenne wojaże oraz ich efekt, czyli gotowe dania. Od kwietnia działam na łamach „naszej kaszy”.
Uwielbiam gotować, jestem wręcz kulinarnym freakiem, który łączy ze sobą nietypowe i nieoczywiste smaki. Doświadczenie kulinarne zdobywałem na przestrzeni 8 lat w warszawskich restauracjach. Szczególnie upodobałem sobie kaszę, ponieważ (pomijając jej oczywisty walor zdrowotny i dietetyczny) jest świetnym nośnikiem smaku. Oznacza to, że jej delikatny smak można kształtować na nieskończenie wiele sposobów, w zależności od użytych przypraw, dodatków czy technik przygotowania. Nie ma pod tym względem żadnych granic. Jaglanka z miętą, malinami, płatkami kokosa i gorzkiej czekolady – proszę bardzo! Pęczak z borowikiem i shimeji, sosem sojowym i ostrygowym – mówisz, masz!
Liczę, że moje propozycje sprostają waszym gustom i oczekiwaniom. Chętnie odpowiem też na wszystkie nurtujące pytania dotyczące tematyki „kaszowej”, piszcie zatem śmiało! Z przyjemnością wejdę z wami w dialog. 🙂