• Home
  • Strefa wiedzy
    • Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień
    • Amarantus – skarb Inków na wyciągnięcie ręki
    • Bulgur – Bliski Wschód w Twojej kuchni
    • Kasza gryczana – ponadczasowa i niezwykle wartościowa
    • Kasza jaglana – niekwestionowana „królowa kasz”
    • Kasza jęczmienna – uniwersalny składnik doceniany od stuleci
    • Komosa ryżowa – wielka moc w niewielkich ziarenkach
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak przechowywać produkty spożywcze
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak nie marnować kaszy
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak kupować kaszę w duchu zero/ less waste
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak przechowywać kasze
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak jeść na mieście, by nie marnować żywności?
  • Gotuję z:
    • kaszy jaglanej
    • kaszy gryczanej
    • komosy ryżowej
    • kaszy jęczmiennej
    • amarantusa
    • innej kaszy
  • Chcę zjeść:
    • Śniadanie
    • Obiad
    • Przekąskę
    • Sałatkę
    • Pierogi & placki
    • Deser
  • Kaszowe lunchboxy
    • Komosowy lunchbox 2
    • Jęczmienno-gryczany lunchbox
    • Gryczany lunchbox 3
    • Gryczany lunchbox 2
    • Gryczany lunchbox
    • Komosowy lunchbox
    • Jaglany lunchbox
    • Jaglany lunchbox 2
  • O nas
  • Kontakt
  • Diety
    • Śródziemnomorska
    • Bezglutenowa
    • Cukrzycowa
    • Hashimoto
    • Wegetariańska
    • MIND
    • DASH
    • Dla aktywnych
    • Na masę
    • Wysokobiałkowa
  • Home
  • Strefa wiedzy
    • Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień
    • Amarantus – skarb Inków na wyciągnięcie ręki
    • Bulgur – Bliski Wschód w Twojej kuchni
    • Kasza gryczana – ponadczasowa i niezwykle wartościowa
    • Kasza jaglana – niekwestionowana „królowa kasz”
    • Kasza jęczmienna – uniwersalny składnik doceniany od stuleci
    • Komosa ryżowa – wielka moc w niewielkich ziarenkach
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak przechowywać produkty spożywcze
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak nie marnować kaszy
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak kupować kaszę w duchu zero/ less waste
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak przechowywać kasze
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak jeść na mieście, by nie marnować żywności?
  • Gotuję z:
    • kaszy jaglanej
    • kaszy gryczanej
    • komosy ryżowej
    • kaszy jęczmiennej
    • amarantusa
    • innej kaszy
  • Chcę zjeść:
    • Śniadanie
    • Obiad
    • Przekąskę
    • Sałatkę
    • Pierogi & placki
    • Deser
  • Kaszowe lunchboxy
    • Komosowy lunchbox 2
    • Jęczmienno-gryczany lunchbox
    • Gryczany lunchbox 3
    • Gryczany lunchbox 2
    • Gryczany lunchbox
    • Komosowy lunchbox
    • Jaglany lunchbox
    • Jaglany lunchbox 2
  • O nas
  • Kontakt
  • Diety
    • Śródziemnomorska
    • Bezglutenowa
    • Cukrzycowa
    • Hashimoto
    • Wegetariańska
    • MIND
    • DASH
    • Dla aktywnych
    • Na masę
    • Wysokobiałkowa
  • Strona domowa
  • #ZEROWYRZUTOW
  • #ZEROWYRZUTOW – Jak gotować i przechowywać ugotowaną kaszę 

#ZEROWYRZUTOW – Jak gotować i przechowywać ugotowaną kaszę 

Posted on sie 7th, 2019
by Kamila
Kategorie:
  • #ZEROWYRZUTOW
  • Strefa wiedzy

Zdarza Ci się ugotować zbyt dużo kaszy, albo rozgotować ją tak, że nadaje się jedynie do wyrzucenia? Spokojnie, my też mamy takie wpadki na koncie 😉 Dlatego właśnie przygotowaliśmy kilka wskazówek, dzięki którym nie tylko nie zmarnujesz już kaszy, ale także będziesz wiedzieć, jak sprawić, by zachowała świeżość na dłużej. 

Zaplanuj posiłek

Spróbuj zaoszczędzić czas na gotowaniu kaszy. Zaplanuj wcześniej, jak dużo i do czego będziesz jej potrzebować. Jeżeli na obiad chcesz zrobić kaszotto gryczane, a na śniadanie tę samą kaszę w wersji na słodko, ugotuj ją raz, w jednym garnku. Dodatkowo, rozpisz posiłki na najbliższe dni. Dzięki temu unikniesz niepożądanych strat produktów, zaoszczędzisz cenny czas, zadbasz o środowisko – zużyjesz mniej wody, a przy okazji będziesz kontrolował to, ile i co jesz 😊 

Odmierz pożądaną ilość produktu

Gotowanie kaszy w woreczku wydaje się być szybkim i wygodnym rozwiązaniem. Przygotowywanie kaszy „luzem” ma jednak jedną zdecydowaną zaletę – możesz z dużą dokładnością zdecydować, ile jej właściwie potrzebujesz i ugotować taką ilość, która się nie zmarnuje. Przed wrzuceniem kaszy do wrzątku, odważ ją na wadze kuchennej. Nie masz w domu takiego sprzętu? Nic nie szkodzi. Odmierz ilość przy użyciu miar domowych – jeden woreczek kaszy to 100 g, a to około ½ szklanki lub 7 łyżek (1 łyżka około 15 g) suchego produktu.  

Za gotowaniem bez plastikowych woreczków przemawiają również kwestie smakowe. Ten sposób nie tylko wspiera podejście zero waste, ale także pozwala pozbyć się posmaku tworzywa sztucznego, który tak często towarzyszy kaszy. Pamiętaj, że produkt gotowany w foliowych woreczkach traci cenne składniki i pochłania toksyczny bisfenol-A (BPA), który ma negatywny wpływ na układ nerwowy, wątrobę oraz gospodarkę hormonalną. Kupując kasze w opakowaniach luzem lub na wagę przyczyniasz się do produkcji mniejszej ilości odpadów i dbasz o swoje zdrowie, a potrawy są smaczniejsze i bardziej wartościowe.

Gotuj tak, żeby nie rozgotować 

Staraj się gotować kasze na sypko, pilnując, by woda całkowicie wyparowała. Dzięki takiej obróbce produkt będzie mógł poleżeć w lodówce znacznie dłużej. Są jednak też takie dania, np. pudding, gdzie zdecydowanie lepiej sprawdzi się kasza w kleistej formie. Pamiętaj o prawidłowych proporcjach wody do kaszy – zbyt duża ilość płynu spowoduje, że produkt się rozgotuje, a następnie sklei.

Prawidłowo przechowuj w lodówce 

Jeśli chcesz, by nadmiar ugotowanej kaszy się nie zmarnował, pozwól jej wystygnąć, a następnie przełóż ją do hermetycznie zamykanego pojemnika i schowaj do lodówki. Szczelność opakowania chroni przed pochłanianiem przez kaszę obcych zapachów, dzięki czemu bez przeszkód będzie można ją później wykorzystać zarówno do dań na słodko, jak i na słono. Kasza w takich warunkach może być przechowywana około 2-3 dni. Przed ponownym użyciem zawsze obejrzyj kaszę i oceń czy nie posiada cech zepsucia. Produkt, który był krótko trzymany w lodówce można bez problemu dodać do potraw na zimno np. puddingów lub koktajli. Jeśli natomiast właśnie mija 3 dzień, lepiej poddać kaszę obróbce termicznej, np. wykorzystać ją do pieczonych kotletów z warzywami. 

 Ugotowaną kaszę możesz także zamrozić, przełóż ją tylko do szczelnego opakowania i umieść w zamrażalniku. Pamiętaj, że tak przygotowany produkt nie powinien być przechowywany dłużej niż miesiąc.  

(Odwiedzony 4 810 razy, 1 wizyt dzisiaj)

2 Comments Ukryj Komentarze

Jurek Ogórek pisze:
3 marca 2020 o 18:17

A jaki czas można przechowywać w stanie surowym kaszę gryczaną prażoną i nieprażoną ?

Odpowiedz
Kamila pisze:
4 marca 2020 o 10:27

Polecam nasz drugi wpis http://naszakasza.pl/zerowyrzutow-jak-przechowywac-kasze/ 🙂 Tam zostało to opisane 😉

Odpowiedz

Dodaj Komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Kamila

Kamila

Jestem dietetykiem i prawdziwym kaszomaniakiem. Chcę pokazać Ci, jak jeść zdrowo i smacznie, nie spędzając przy tym długich godzin w kuchni :) Na blogu dzielę się także moimi trikami na kaszowe „resztki”, przygotowane w duchu zero waste.

Ewelina

Ewelina

Dietetyka to nie tylko mój zawód, ale i prawdziwa pasja. Z natury jestem bardzo dociekliwa, dlatego z przyjemnością przeczesuję wszelkie możliwe źródła w poszukiwaniu kaszowych ciekawostek. Wszystkimi wartymi uwagi dzielę się z Tobą właśnie tutaj :)

Karina

Karina

Moją pasją jest gotowanie i odchudzanie – nie tylko ludzi, ale także potraw, a kasze nadają się do tego wprost idealnie. Na blogu dzielę się z Tobą moimi pomysłami na te mniej, ale i bardzo znane dania w nowej, lżejszej odsłonie.

Tomasz

Tomasz

Uwielbiam gotować i fotografować, co robię zawodowo od wielu lat. Zamiast dobrego meczu wolę obejrzeć kolejny odcinek "Chef's Table". W Internecie zamiast nowych ciuchów, butów czy aut, szukam ciekawych talerzy, noży lub inspiracji kulinarnych. Nurtują Cię pytania dotyczące przepisów na blogu? Pisz śmiało! Chętnie udzielę też odpowiedzi dotyczących naszych kadrów. :)

Nasza Kasza w Social Mediach

Tagi przepisów

bezglutenowe bez jajek bezmleczne bez orzechów koktajle i smoothies lunchbox na słodko szybkie wegańskie wegetariańskie wytrawne z mięsem z rybą łatwe
dietmap-zdrowa dieta

Kaszowy Facebook

Kaszowy Instagram


Zainspirowani amerykańskimi słodyczami stworzyli
Zainspirowani amerykańskimi słodyczami stworzyliśmy łakocie a'la Reese's!🧡🍫 Ich słodko-słone wnętrze z pewnością przypadnie Ci do gustu 🤗 Link do przepisu w bio ⬆️
.
.
.
#kaszajglana #masloorzechowe #reeses #fitdeser #zdroweslodycze #cosslodkiego #czekolada #slodycze #cospysznego #fitsweets #fitdessert #healthysweets #omnomnom #yummy #naszakasza

Cześć w piąteczek 😘 Idziemy o zakład, że W
Cześć w piąteczek 😘 Idziemy o zakład, że Wy też macie czasem mega ochotę na coś słodkiego 🙈 Dlatego dziś podrzucamy pomysł na kaszowy SERNIK OREO. Jest przepyszny, ale jednocześnie zdrowy 💛 Kto spróbuje? 
Link w bio ⬆️ 
.
.
.
#sernik #deser #zdroweslodycze #fitslodycze #cosslodkiego #fitdeser #kasza #kaszajaglana #dieta #wiemcojem #oreosernik #kakao #przepisyfit #healthysweets #omnomnom #dessertlover #eater #tarta #naszakasza

Kto z nas nie próbuje zaoszczędzić trochę czas
Kto z nas nie próbuje zaoszczędzić trochę czasu o poranku 😉? Wszystkim, którzy uwielbiają poranny przycisk "drzemka", ale też tym którzy chcą zjeść pożywne śniadanie, ale nie mają czasu na godziny w kuchni - spieszymy na ratunek 🤪 Tą pyszną i zdrową gryczankę zrobisz w kilkanaście minut 💪 Kto spróbuje? Link do przepisu w bio ⬆️ 
.
.
.
#kaszagryczana #gryczanka #banan #borówki #pomyslnasniadanie #zdrowesniadanie #fitprzepis #prosteprzepisy #śniadaniemistrzów #dieta #yummybreakfast #todaybreakfast #naszakasza


Obserwuj nas na Insta!


  • Peater.net – personalizowane diety
  • Kontakt

Naszakasza.pl | WSZELKIE PRAWA ZASTRZEŻONE | © 2019