Gryczany lunchbox 3
Palona czy niepalona – oto jest pytanie 😉 Oczywiście ile osób, tyle różnych opinii. Przyjrzyjmy się zatem faktom: oba warianty są świetnym źródłem białka i lizyny i nie zawierają glutenu. Kasza gryczana biała jest bogatsza w kwasy fenolowe i potas. Z kolei gryka palona ma więcej wapnia, magnezu oraz mniej sodu. Smak to zdecydowanie kwestia gustu 🙂
Na dziś przygotowaliśmy 3 propozycje dań z kaszą gryczaną paloną. Wszystkie razem tworzą zgraną propozycję na zdrowy i smaczny lunchbox. Sprawdźcie sami!
Orientalne stir-fry z indykiem, szparagami i kaszą gryczaną
Sałatka owocowa z chrupiącą kaszą gryczaną i orzechami
Gryczany mug cake z truskawkami
Smacznego!
(Odwiedzony 2 019 razy, 1 wizyt dzisiaj)
fajny pomysł, w sumie czegoś takiego szukałam. Do pracy zazwyczaj biorę takie gotowe mieszanki kasz, do spożycia po 90sek w mikrofali. Ale w domu chętnie wypróbuję z paloną gryczanką 🙂
ale mówisz o tych Rice&More? bo reszta którą widziałam to chyba trzeba gotować (te kaszotta itd.)