Sposób przygotowania:
KROK 1: Na czas przygotowania składników kostkę masła włóż do zamrażarki.
KROK 2: W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki; przesiej mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, cukier i kaszę manną.
KROK 3: Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach do drugiej miski.
KROK 4: Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Na spód wysyp 1/3 suchych składników, wyłóż połowę startych jabłek, przykryj kolejną warstwą składników suchych i drugą częścią jabłek. Wierzch posyp ostatnią częścią składników i wszystko przykryj startym na tarce zmrożonym masłem.
KROK 5: Szarlotkę piecz ok. 45-60 minut w temperaturze 180 st.
14 Comments Ukryj Komentarze
Wow 😉 wygląda smakowicie 😉 musze koniecznie zrobić 😉
100% pewniak. Zawsze wychodzi, zachęcam!
Można dać mąkę kokosową??
Myśle; ze tak. Kokosowa może nadać fajnego smaku! 🙂
Nie mam tortownicy, tylko duża prostokątną blachę.. Czy zwiększać promocje?
Ja robiłam na tortownicy 24 cm, jeżeli blacha ma więcej, można zwiekszyć o polowe, albo zrobić po prostu z 1 warstwą jabłek 🙂
Zrobilam szarlotke i dol oraz boki sie nie upiekly – byla surowa maka. Zrobilam wszystko wg przepisu, co moglo pojsc nie tak ?
Pani Kingo, jestem szczerze zaskoczona, ponieważ robiłam tę szarlotkę wielokrotnie i jest ona jednym z moich ulubionych przepisów właśnie ze względu na łatwość wykonania 🙁 Jedyne co mogę doradzić, to być może jest to wynik zbyt małej ilości jabłek, które nie dały rady „rozmoczyć” ciasta? Może nierówno rozłożyła Pani składniki na spód, dlatego było on zbyt gruby?
Proszę wziąć pod uwagę, że szarlotka ogólnie będzie miała trochę inny, sypki charakter i ciasto nie będzie tak zbite jak w przypadku kruchego.
A jakie jablka Pani zazwyczaj uzywa ? Moze byly za suche. skladniki odmiezalam na wadze wiec powinno byc ok.
Ja użyłam Cortlandów 🙂
A ja zapytam bo nie bardzo rozumiem mąka ma być pszenna czy pełnoziarnista ?czy może być jakakolwiek ? z góry dziękuję
Ja użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej, ale możesz użyć takiej, jaką chcesz. Powodzenia!
A zamiast cukru można polać miodem?
Jak najbardziej można 🙂