Kremowa kasza jęczmienna ze szpinakiem, jajkiem i pomidorową salsą

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

100g Kasza jęczmienna, pęczak, sucha
500 ml Wywar warzywny
1 łyżka Oliwa z oliwek
1 łyżka Masło extra
1 ząbek Czosnek duży
średnia sztuka Cebula
lampka Wino białe, wytrawne
duża garść Szpinak, świeży
3 sztuki Jaja kurze surowe
2 średnie Pomidory
1 łyżeczka Sok z cytryny
szczypta Cukier
Sól biała
Pieprz czarny

Wart. odżywcza / 100g

439,5
Energia
14,4g
Białko
52,2g
Węgl.
18,5g
Tłuszcze
5,5g
Błonnik

Kremowa kasza jęczmienna ze szpinakiem, jajkiem i pomidorową salsą

Cechy:
    Kuchnia:

      Poprzednia kremowa kasza jęczmienna tak wam posmakowała, że postanowiłam powtórzyć ten przepis. Tym razem w towarzystwie ulubionego szpinaku, z ciekawym dodatkiem jajka i pomidorków. Smacznego!

      • 60 minut
      • Porcje 2
      • Średni

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Do rondelka wlej bulion i zacznij go podgrzewać. Jaja ugotuj na półtwardo, ok. 5,5 minuty od zagotowania.

      KROK 2: W tym czasie na głębokiej patelni, na średnim ogniu rozpuść masło z oliwą. Dodaj posiekają cebulkę i lekko podsmaż do zarumienienia. Dorzuć rozgnieciony ząbek czosnku i suchą kaszę jęczmienną, wymieszaj.

      KROK 3: Zmniejsz ogień i zalej kaszę winem. Mieszaj ok. 3-4 minuty aż wino wyparuje a następnie wlewaj po 1 filiżance gorącego wywaru. Powtarzaj tę czynność do momentu aż kasza wchłonie cały płyn, będzie kremowa i aksamitna. Może to potrwać ok. 40-50 minut.

      KROK 4: Pod koniec gotowania wrzuć na patelnię szpinak i pozwól mu zwiędnąć. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Gotową kaszę wyłóż na talerze a na tej samej patelni lekko podsmaż pokrojone w kostkę pomidory. Dorzuć suszony czosnek, dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru.

      KROK 5: Kaszę jęczmienną podawaj z jajkiem i pomidorową salsą.

      Smacznego!

      (Odwiedzony 15 474 razy, 3 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Bezglutenowy chlebek chrupki z nasionami chia
      następny
      Owocowa sałatka z mango, granatem i orzechami

      6 Comments Ukryj Komentarze

      Super! Dodatek wina dodaje nieco wykwintnego, wytrawnego aromatu. Z pewnością jego dodatek nada całej potrawie głębi smaku! Ciszymy się bardzo, że danie Ci smakuje! Za ciosem spróbuj przygotować następne 🙂

      Dodaj Komentarz