Sposób przygotowania:
KROK 1: Do rondelka wlej bulion i zacznij go podgrzewać. Jaja ugotuj na półtwardo, ok. 5,5 minuty od zagotowania.
KROK 2: W tym czasie na głębokiej patelni, na średnim ogniu rozpuść masło z oliwą. Dodaj posiekają cebulkę i lekko podsmaż do zarumienienia. Dorzuć rozgnieciony ząbek czosnku i suchą kaszę jęczmienną, wymieszaj.
KROK 3: Zmniejsz ogień i zalej kaszę winem. Mieszaj ok. 3-4 minuty aż wino wyparuje a następnie wlewaj po 1 filiżance gorącego wywaru. Powtarzaj tę czynność do momentu aż kasza wchłonie cały płyn, będzie kremowa i aksamitna. Może to potrwać ok. 40-50 minut.
KROK 4: Pod koniec gotowania wrzuć na patelnię szpinak i pozwól mu zwiędnąć. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Gotową kaszę wyłóż na talerze a na tej samej patelni lekko podsmaż pokrojone w kostkę pomidory. Dorzuć suszony czosnek, dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru.
KROK 5: Kaszę jęczmienną podawaj z jajkiem i pomidorową salsą.
Smacznego!
6 Comments Ukryj Komentarze
Rewelacja! Właśnie przygotowałam i musze powiedzieć, ze coś wspaniałego. Dziękuje za inspiracje!!’
Super!!! Bardzo dziękujemy za przemiłe słowa 🙂
Muszę przyznać, że wśród dań z kaszą, to jest jedno z moich najlepszych od teraz. Bardzo dobre!
Pani Reniu, ogromnie się cieszę i zachęcam do dalszych eksperymentów! 🙂
Pyszne! Nie miałam białego wina i zrobiłam bez. Aż strach pomyśleć jakie będzie pyszne z nim 🙂
Super! Dodatek wina dodaje nieco wykwintnego, wytrawnego aromatu. Z pewnością jego dodatek nada całej potrawie głębi smaku! Ciszymy się bardzo, że danie Ci smakuje! Za ciosem spróbuj przygotować następne 🙂