Sposób przygotowania:
KROK 1. Umyj dokładnie batata, przekrój wzdłuż na pół, włóż na 30 min. do piekarnika rozgrzanego do 180*C. W czasie kiedy batat będzie się piekł, ugotuj w lekko osolonej wodzie kaszę jaglaną i soczewicę. Blanszuj 3 min mrożony groszek. Nie wyłączaj piekarnika.
KROK 2. Pokrój w drobną kostkę lub pokrusz fetę. Dokładnie wymieszaj ze sobą groszek, kaszę, soczewicę i fetę. Połowę groszku możesz przed wymieszaniem zblednować, by powstała masa, która połączy wszystkie składniki farszu. Dodaj pieprz i sok z limonki.
KROK 3. Po upieczeniu batatów, wydrąż delikatnie w połówkach wgłębienia. Wypełnij wcześniej przygotowanym farszem.
KROK 4. Możesz posypać tartym parmezanem. Włóż do piekarnika jeszcze na 15 min. Po wyjęciu z piekarnika posyp świeżą bazylią, szczypiorkiem lub innymi ziołami.
2 Comments Ukryj Komentarze
Czym moge zastapic groszek?
Dobrą alternatywą dla groszku może być kukurydza konserwowa i ciecierzyca z puszki.