Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

1 średni Bataty
1/2 szklanki Kasza jaglana, sucha
1/4 szklanki Czarna soczewica możesz też użyć czerwonej lub zielonej
1/2 szklanki Groszek zielony
80 g Ser Feta
szczypta Pieprz czarny, grubomielony
1 łyżka Sok z limonki

Wart. odżywcza / 100g

426
Energia
20,4g
Białko
72g
Węgl.
8,2g
Tłuszcze
8,9g
Błonnik
Batat faszerowany kaszą jaglaną, groszkiem, fetą i soczewicą

Batat faszerowany kaszą jaglaną, groszkiem, fetą i soczewicą

Poprawiają wzrok, są bogate w minerały a do tego są łatwo dostępne. Bataty, bo o nich mowa, nafaszerowaliśmy równie pysznymi i zdrowymi dodatkami tworzącymi z bulwą niezwykle wyważone smakowo danie.

  • 45min
  • Porcje 2
  • Średni

Sposób przygotowania:

KROK 1. Umyj dokładnie batata, przekrój wzdłuż na pół, włóż na 30 min. do piekarnika rozgrzanego do 180*C. W czasie kiedy batat będzie się piekł, ugotuj w lekko osolonej wodzie kaszę jaglaną i soczewicę. Blanszuj 3 min mrożony groszek. Nie wyłączaj piekarnika.

KROK 2. Pokrój w drobną kostkę lub pokrusz fetę. Dokładnie wymieszaj ze sobą groszek, kaszę, soczewicę i fetę. Połowę groszku możesz przed wymieszaniem zblednować, by powstała masa, która połączy wszystkie składniki farszu. Dodaj pieprz i sok z limonki.

KROK 3. Po upieczeniu batatów, wydrąż delikatnie w połówkach wgłębienia. Wypełnij wcześniej przygotowanym farszem.

KROK 4. Możesz posypać tartym parmezanem. Włóż do piekarnika jeszcze na 15 min. Po wyjęciu z piekarnika posyp świeżą bazylią, szczypiorkiem lub innymi ziołami.

(Odwiedzony 3 734 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Tofucznica z porem, pieczarkami, pomidorem i kaszą jaglaną
następny
Bezglutenowe, czekoladowe pancakes z batata

2 Comments Ukryj Komentarze

Dodaj Komentarz