Sposób przygotowania:
KROK 1: Bataty dokładnie umyj. Następnie ostrym widelcem, ponakłówaj w nim dziury po to, by podczas pieczenia, para mogła swobodnie wydostawać się na zewnątrz.no
KROK 2: Osuszone bataty przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piecz przez około 60 minut lub do momentu, aż staną się miękkie i nieco zabrązowione.
KROK 3: W międzyczasie, w rondelku podpraż na średnim ogniu komosę ryżową przez około 5 minut . Dodaj wodę, szczyptę soli, pierzu, sok z limonki i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 15-20 minut lub do momentu, aż komosa wchłonie cały płyn. Zdejmij komosę z ognia, dodaj kmin rzymski i całość dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.
KROK 4: Przygotuj dressing: do misy blendera przełóż obrane, dojrzałe awokado, świeżą, umytą kolendrę, sok z limonki,oliwę z oliwek, szczyptę soli, kmin rzymski i syrop klonowy. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę, konsystencję dressingu regulując dodatkiem wody.
KROK 5: Przygotuj salsę pomidorową: Na patelni rozgrzej łyżeczkę oliwy z oliwek, następnie dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę, posiekane pomidory z puszki wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprowadź do wrzenia, przypraw pieprzem i ziołami prowansalskimi.
KROK 6: Jeszcze ciepłe bataty przekrój nożem wzdłuż, lecz tak, by ziemniak tworzył „kieszonkę” do nadziewania. Następnie połóż na każdym łyżkę przygotowanej salsy pomidorowej oraz 3 – 4 łyżki ugotowanej komosy ryżowej. Górę posyp drobno posiekaną czerwoną cebulą i polej przygotowanym zielonym dressingiem z awokado.
*Danie możesz posypać podprażonymi pestkami dyni.
Smacznego!