Czerwona zupa z soczewicą i jaglanką

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

1 średnia sztuka Cebula
2 ząbki Czosnek duży
ok. 240g Marchew
100g Soczewica czerwona, nasiona suche
120g Kasza jaglana, sucha
2 x Pomidory w puszce
1200g Bulion warzywny
Ciecierzyca z puszki
Przyprawy
1 łyżeczka Kmin rzymski
1 łyżeczka Papryka słodka, mielona
1/4 łyżeczki Cynamon mielony
2 łyżeczki Oregano
szczypta Pieprz czarny
szczypta Sól biała
2 łyżeczki Sok z cytryny

Wart. odżywcza / 100g

270
Energia
14g
Białko
49g
Węgl.
5,5g
Tłuszcze
4,8g
Błonnik

Czerwona zupa z soczewicą i jaglanką

Kuchnia:

    Propozycja na podobną, czerwoną zupę pojawiła się jakiś czas temu, to fakt, ale lubię powracać do tego sprawdzonego przepisu. Tym razem, zamiast jęczmiennej próbujemy z jaglanką z dodatkiem soczewicy i cieciorki. Smaczna, pożywna, super sycąca i wspaniale odżywcza - idealna na wietrzną, jeszcze nie wiosenną pogodę.

    • 50 minut
    • Porcje 5
    • Średni

    Sposób przygotowania:

    KROK 1: Czerwoną soczewicę i kaszę jaglaną przepłucz na sitku.

    KROK 2: W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj pokrojoną cebulę i czosnek i smaż do miękkości. Następnie dodaj wszystkie przyprawy, pokrojoną w drobne talarki marchew i podsmażaj.

    KROK 3: Do garnka dodaj przepłukaną soczewicę i kaszę i ponownie wymieszaj. Wlej pomidory, dodaj bulion i całość doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj ok. 20 minut.

    KROK 4: Do garnka dorzuć cieciorkę, dodaj sok z cytryny i podgotuj jeszcze kilka minut.

    KROK 5: Gotową zupę podawaj z posiekaną natką pietruszki.

    Smacznego!

    (Odwiedzony 15 290 razy, 1 wizyt dzisiaj)
    poprzedni
    Gryczany mug cake z truskawkami
    następny
    Lekki omlet jaglany z jabłkiem i jogurtem

    Dodaj Komentarz