Sposób przygotowania:
KROK 1: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Formę wyłóż papierem do pieczenia.
KROK 2: Jabłka obierz i przekrój na ćwiartki, a następnie na mniejsze cząstki. Rozłóż w formie.
KROK 3: Przygotuj ciasto: W średniej misce wymieszaj mąkę, cukier puder, oliwę, proszek do pieczenia i jaja. Całość wylej równomiernie na ułożone jabłka i zapiekaj ok. 20 minut. Następnie wyjmij z piekarnika i zwiększ jego temperaturę do 200 stopni.
KROK 4: Przygotuj kruszonkę: W drugiej misce połącz resztę mąki z cynamonem, z masłem i kaszą. Rozdrobnij całość w palcach tworząc kruszonkę. Dodaj cukier brązowy i wymieszaj. Gotową kruszonką posyp ciasto i piecz kolejne 20 minut.
1 kawałek to ok. 110 g
Podawaj na ciepło z kleksem greckiego jogurtu, lub lodami.
9 Comments Ukryj Komentarze
czy kaszę trzeba ugotować czy sucha ma być
Należy użyć suchej kaszy jaglanej. Kasza natomiast upiecze się w ciągu 20 minut w piekarniku. 🙂
Czy można użyć mąki ryżowej?
Oczywiście, jak najbardziej można:)
Witam, Nie jest podana ilość proszku do pieczenia.
Należy użyć 1 łyżeczki proszku 🙂
mąki ma być i w cieście i kruszonce po 70g bo ciasto mi wyszło bardzo mało lejące
Jeśli ciasto wyszło mało lejące, dodaj nieco więcej oliwy lub wody dobrze mieszając ją w strukturę ciasta. 🙂
już zrobiłam i wyszło bardzo dobre , dodałam od siebie płatków owsianych do kruszonki