Kotleciki kuskus z awokado i szczypiorkiem

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

120g fasola biała, konserwowa 1/2 puszki
70g Awokado 1/2 dojrzałego awokado
48g Kasza kuskus 1/4 szklanki
4 łyżki Bułka tarta
20g Szczypiorek, siekany
1 gałązka Bazylia, świeże liście
5g Ocet balsamiczny 1 łyżeczka
30g Oliwa z oliwek 3 łyżka
100g Papryka czerwona 1/2 średniej sztuki
Sól biała
Pieprz czarny
40g Gęsty jogurt grecki

Wart. odżywcza / 100g

302
Energia
8g
Białko
34g
Węgl.
16g
Tłuszcze
4g
Błonnik

Kotleciki kuskus z awokado i szczypiorkiem

Cechy:

    Nasiona roślin strączkowych są wyjątkowo rzadko wykorzystywane w kuchni, zwłaszcza na diecie tradycyjnej. Postaram się jednak Was do nich przekonać, poprzez przygotowanie prostych kotlecików z fasoli, kuskus i awokado. Zapraszam do testowania!

    • 20 minut
    • Porcje 3
    • Łatwy

    Sposób przygotowania:

    KROK 1: W małej misce wymieszaj kuskus z 1/4 szklanki gorącej wody. Odstaw na bok.

    KROK 2: W drugim naczyniu rozgnieć razem awokado* i fasolkę. Dodaj bułkę tartą, bazylię, szczypiorek, drobno posiekaną paprykę, ocet balsamiczny i 1 łyżkę oliwy. Dopraw według uznania solą i pieprzem. Przełóż przygotowany wcześniej kuskus i dokładnie wszystko wymieszaj.

    KROK 3: Z przygotowanej masy uformuj kotleciki i smaż je na rozgrzanej oliwie ok. 3-5 minut z każdej strony. Usmażone kotleciki odsącz na ręczniku papierowym. Wykładaj na talerz, udekoruj greckim jogurtem i posyp posiekanym szczypiorkiem.

    Smacznego!

    Wskazówki:
    Awokado powinno być bardzo dojrzałe

    (Odwiedzony 5 934 razy, 1 wizyt dzisiaj)
    poprzedni
    Zapiekanka z komosą, szpinakiem i suszonymi pomidorami
    następny
    Pikantne kulki pomidorowe z bazylią i mozarellą

    Dodaj Komentarz