Sałatka z kuskusem izraelskim z mozzarellą

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

30g Oliwa z oliwek 3 łyżki stołowe
130g Kuskus izraelski 3/4 szklanki
1g Sól himalajska, różowa 1 szczypta
100g Szpinak, świeży ok. 4 garści
240g Pomidorki koktajlowe ok. 12 sztuk
125g Mozzarella 1 kula
200g Papryka czerwona 1 sztuka
36g Natka pietruszki, siekana 6 łyżeczek
30g Migdały, płatki 3 łyżki stołowe
5g Bazylia, świeże liście 1 gałązka
Dressing:
20g Oliwa z oliwek 2 łyżki stołowe
12g Ocet balsamiczny 2 łyżeczki
4g Papryka wędzona 2 szczypty
1g Sól himalajska, różowa 1 szczypta
4g Pieprz czarny 1 płaska łyżeczka

Wart. odżywcza / 100g

464
Energia
18g
Białko
46,6g
Węgl.
25,7g
Tłuszcze
3,8g
Błonnik

Sałatka z kuskusem izraelskim z mozzarellą

Kuchnia:

    Kuskus izraelski to niezbyt popularna kasza, która wyglądem i wielkością przypomina znany nam pęczak. W kuchni Bliskiego Wschodu pełni rolę makaronu, gdyż wykonany jest w 100% z pszenicy durum. To właśnie dzięki niemu, dzisiejsza sałatka jest tak sycąca. Spróbujcie jej koniecznie! Smacznego :)

    • 35 minut
    • Porcje 4
    • Łatwy

    Sposób przygotowania:

    KROK 1: W dużym rondu rozgrzej oliwkę z oliwek. Podsmaż na niej kaszę kuskus, ciągle mieszając do momentu, aż nabierze brązowego koloru ok. 4-5 minut. Następnie dodaj 2 szklanki wody ze szczyptą soli i doprowadź do wrzenia. Przykryj kaszę pokrywką i gotuj na wolnym ogniu do momentu aż zmięknie i wchłonie całą wodę. Odstaw do wystudzenia.

    KROK 2: W międzyczasie zrób dressing: wymieszaj oliwę, ocet balsamiczny, paprykę sól i pieprz do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Migdały podpraż na suchej patelni, aż lekko się zabrązowią.

    KROK 3: W dużej misce wymieszaj umyty i odciśnięty z nadmiaru wody szpinak, przekrojone na połówki żółte i czerwone pomidorki koktajlowe, paprykę, mozzarellę pokrojoną w kostkę, migdały, posiekaną natkę pietruszki i bazylię. Dodaj kaszę kuskus, a następnie polej wszystko przygotowanym dressingiem. Dokładnie wymieszaj do połączenia się wszystkich składników. Na koniec dopraw jeszcze do smaku solą i pieprzem.

    *Całość przełóż do ozdobnej salaterki. Schłodź w lodówce.

    Smacznego!

    (Odwiedzony 36 928 razy, 16 wizyt dzisiaj)
    poprzedni
    Buraczane muffiny jaglane z malinami
    następny
    Azjatycka sałatka z komosą ryżową

    Dodaj Komentarz