Szarlotka sypana z kaszą manną

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

140g Kasza manna, sucha szklanka
170g Mąka pszenna, pełnoziarnista szklanka
100g Cukier pół szklanki
150g Masło extra 3/4 kostki
1,5 kg Jabłka 8-10 sztuk
6g Cynamon mielony 2 płaskie łyżeczki
6g Proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Wart. odżywcza / 100g

274
Energia
4g
Białko
42g
Węgl.
11g
Tłuszcze
4g
Błonnik

Szarlotka sypana z kaszą manną

Cechy:
    Kuchnia:

      Tradycyjny przepis z kaszą manną idealnie wpisuje się nie tylko w tematykę bloga, ale będzie też świetnym pomysłem na niedzielne ciasto. Błyskawiczna w przygotowaniu, lekka i smaczna. Spróbujcie ;)

      • 75 minut
      • Porcje 12
      • Łatwy

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Na czas przygotowania składników kostkę masła włóż do zamrażarki.

      KROK 2: W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki; przesiej mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, cukier i kaszę manną.

      KROK 3: Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach do drugiej miski.

      KROK 4: Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Na spód wysyp 1/3 suchych składników, wyłóż połowę startych jabłek, przykryj kolejną warstwą składników suchych i drugą częścią jabłek. Wierzch posyp ostatnią częścią składników i wszystko przykryj startym na tarce zmrożonym masłem.

      KROK 5: Szarlotkę piecz ok. 45-60 minut w temperaturze 180 st.

      (Odwiedzony 14 058 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Muffinki jaglane z żółtym serem
      następny
      Zupa kurkowa z kaszą owsianą

      14 Comments Ukryj Komentarze

      Ja robiłam na tortownicy 24 cm, jeżeli blacha ma więcej, można zwiekszyć o polowe, albo zrobić po prostu z 1 warstwą jabłek 🙂

      Pani Kingo, jestem szczerze zaskoczona, ponieważ robiłam tę szarlotkę wielokrotnie i jest ona jednym z moich ulubionych przepisów właśnie ze względu na łatwość wykonania 🙁 Jedyne co mogę doradzić, to być może jest to wynik zbyt małej ilości jabłek, które nie dały rady „rozmoczyć” ciasta? Może nierówno rozłożyła Pani składniki na spód, dlatego było on zbyt gruby?
      Proszę wziąć pod uwagę, że szarlotka ogólnie będzie miała trochę inny, sypki charakter i ciasto nie będzie tak zbite jak w przypadku kruchego.

      A ja zapytam bo nie bardzo rozumiem mąka ma być pszenna czy pełnoziarnista ?czy może być jakakolwiek ? z góry dziękuję

      Dodaj Komentarz