Wege-smalec jaglany ze skwarkami

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

180g Kasza gryczana niepalona, sucha 1 szklanka
5g Papryka wędzona 1 łyżeczka
2,5g Ostra papryka, mielona 1/2 łyżeczki
10g Oliwa z oliwek 1 łyżka stołowa
1g Sól biała 1 szczypta
4g Pieprz czarny 1/2 łyżeczki
90g Kasza jaglana, sucha 1/2 szklanki
150g Jabłko średnie
100g Cebula 1 średnia
2g Liść laurowy 4 listki
5g Cukier brązowy 1 łyżeczka
20g Oliwa z oliwek 2 łyżki stołowe
5g Majeranek 1 łyżeczka
1g Sól biała 1 szczypta
4g Pieprz czarny 1/2 łyżeczki

Wart. odżywcza / 100g

341
Energia
9g
Białko
58,5g
Węgl.
10g
Tłuszcze
5g
Błonnik

Wege-smalec jaglany ze skwarkami

Cechy:
    Kuchnia:

      Pyszna alternatywa dla konwencjonalnego smalcu. Skwareczki z kaszy gryczanej idealnie naśladują ich tradycyjny odpowiednik. Warto wypróbować przepis, by zobaczyć, że dieta roślinna w niczym nie jest gorsza od innych. Smacznego! :)

      • 45 minut
      • Porcje 4
      • Średni

      Sposób przygotowania:

      SKWARKI Z KASZY GRYCZANEJ:

      KROK 1: Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z przepisem producenta na opakowaniu. Zakończ gotowanie ok. 5 minut przed planem (Kasza powinna być lekko niedogotowana, chrupiąca. Należy unikać jej rozgotowania),

      KROK 2: Ugotowaną kaszę wymieszaj z oliwą z oliwek, dopraw do smaku wędzoną papryką, pieprzem oraz solą.

      KROK 3: Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Blaszkę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Następnie rozsyp na niej przyprawioną kaszę i piecz około 15-20 minut, do momentu aż kasza wyschnie i zrobi się chrupka. Warto co kilka minut zajrzeć do piekarnika i przemieszać kaszę drewnianą szpatułką. Upieczoną, chrupką kaszę przestudź i przesyp do słoiczka.

      WEGE-SMALEC JAGLANY:

      KROK 1: Kaszę jaglaną dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą. Następnie zalej ją zimną wodą (wody ma być 2 razy więcej niż kaszy), doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut na małym ogniu. Po tym czasie kaszę zdejmij z ognia, przykryj rondelek pokrywką i pozostaw do czasu, aż kasza rozmięknie i wchłonie całą wodę.

      KROK 2: Cebulę posiekaj w dość drobną kosteczkę, jabłko obierz ze skórki i także pokrój w kostkę. Na patelnię wylej dwie łyżki oliwy i zeszklij na niej cebulę, a następnie dodaj jabłko. Możesz podlać niewielką ilością wody, by jabłko szybciej się rozpadło. Dodaj cukier trzcinowy oraz przyprawy – listki laurowe, ziele angielskie, jałowiec, oraz majeranek. Masę praż na patelni przez około 10-12 minut, aby odparować wodę.

      KROK 3: Ugotowaną kaszę jaglaną dokładnie zblenduj na gładką masę. Z patelni usuń listki laurowe, ziele angielskie i jagody jałowca, cebulkę z jabłkiem dodaj do kaszy jaglanej. Dosyp również przygotowane wcześniej skwarki z kaszy gryczanej.
      KROK 4: Całość dopraw do smaku solą i pieprzem, delikatnie wymieszaj. Odstaw do przestudzenia, smalec przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce (smalec stężeje i będzie idealnie się rozsmarowywał na kanapkach).
      *Świetnie smakuje z dobrej jakości ogórkiem kwaszonym.
      Smacznego!
      (Odwiedzony 2 774 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Gryczanka na mleku migdałowym z owocami
      następny
      Cytrynowo-imbirowe krewetki z kaszą kuskus

      Dodaj Komentarz