Jabłkowy pudding jaglany

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

300g Jabłko średnie 2 średnie sztuki
180g Kasza jaglana, sucha 1 szklanka
240ml Mleko spożywcze, 2% tł. 1 szklanka
50 ml Woda mineralna, niegazowana
240ml Woda ciepła 1 szklanka
24g Miód pszczeli 1 łyżka stołowa
10g Masło extra 1 łyżka stołowa
3g Cynamon mielony 1/2 łyżeczki
0,5g Sól biała 1 szczypta

Wart. odżywcza / 100g

347
Energia
9,5g
Białko
66g
Węgl.
6,5g
Tłuszcze
4g
Błonnik

Jabłkowy pudding jaglany

Cechy:
    Kuchnia:

      Pyszny deser, który stanowić może pożywną przekąskę. Połączenie jabłek i cynamonu jest tak dobrze znane, że mówi samo za siebie. W połączeniu z kaszą jaglaną stanowi idealną symfonię smaków. Smacznego :)

      • 30 minut
      • Porcje 3
      • Łatwy

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Jabłka dokładnie umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój na średniej grubości talarki. Przełóż je do rondelka, dodaj miód, masło i cynamon oraz wodę mineralną. Dokładnie całość wymieszaj i duś pod przykryciem przez 10 minut.

      KROK 2: Kaszę jaglaną przeplucz na sicie pod bieżącą wodą, a następnie gotuj w 1 szklance wody pomieszanej z 1 szklanką mleka (kasza powinna być nieco rozgotowana). Po ugotowaniu odsącz i zblenduj na gładką masę.

      KROK 3: Pudding jaglany przelej do salaterek, na wierz wyłóż wcześniej przygotowaną, jabłkową masę.

      *Podawaj na ciepło.

      Smacznego!

      (Odwiedzony 3 664 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Przeciwstarzeniowe smoothie owocowe z kaszą jaglaną
      następny
      Pierogi z kaszą gryczaną

      Dodaj Komentarz