Sposób przygotowania:
Farsz:
KROK 1: Na patelni podsmaż na oleju drobno pokrojoną cebulkę. W misce rozdrobnij wałkiem biały ser, dodaj zezłoconą cebulę. Wymieszaj wszystko dokładnie, po czym dorzuć ugotowaną kaszę.
KROK 2: W małej miseczce roztrzep widelcem jajko i dodaj do farszu. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszaj. Na samym końcu dodaj pokrojoną miętę.
Ciasto:
KROK 1: Na stolnicę wysyp mąkę, zrób dołek i wlej do niego gorącą wodę. Nożem delikatnie zagarnij mąkę do środka (czyli zaparz ciasto – dzięki temu zrobi się miękkie i będzie się dobrze kleiło).
KROK 2: Gdy na stolnicy powstaną „kluski”, znowu zrób dołeczek i wybij tam jajko. Delikatnie połącz wszystko nożem i wyrób ciasto. Podsypując mąką rozwałkuj je na grubość 3-4 mm.
KROK 3: Szklanką wykrawaj krążki, nałoż farsz i ulep zgrabne pierożki. Gotuj w osolonym wrzątku. Gdy pierogi wypłyną, jeszcze przez minutę trzymaj je na gazie, a potem zahartuj w zimnej wodzie i odcedź na sicie.
*Podawać z kwaśną śmietaną lub z zeszkloną cebulką.
** Pierogi z kaszy gryczanej to uniwersalne danie w sam raz na obiad lub też kolację. Są zdrowe, dietetyczne, a w zależności od dodatków mogą smakować za każdym razem inaczej. Kasza gryczana to prawdziwe bogactwo minerałów, szczególnie magnezu i witamin z grupy B. Jeśli nie tolerujemy jej charakterystycznego smaku, możemy zawsze użyć jej w wersji niepalonej.
Smacznego!
2 Comments Ukryj Komentarze
Czy jest możliwość, aby ciasto wykonać z innej mąki niż pszenna – np. z orkiszowej? Czy ciasto w takim przypadku nie rozpadnie się podczas gotowania?
Oczywiście, że jest taka możliwość. Powinno się udać ale zawsze jest ten pierwiastek niepewności 🙂