Deser jaglany z czekoladowo-kokosową nutą

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

180g Maliny 1,5 szklanki
180g Kasza jaglana, sucha 1 szklanka
720 ml Mleko spożywcze, 2% tł. 3 szklanki
480g Woda ciepła 2 szklanki
200g Wiórki kokosowe
48g Miód pszczeli 4 łyżeczki stołowe
100g Czekolada gorzka 1 tabliczka
20g Olej kokosowy 2 łyżki stołowe

Wart. odżywcza / 100g

524
Energia
11g
Białko
56g
Węgl.
33,5g
Tłuszcze
10g
Błonnik

Deser jaglany z czekoladowo-kokosową nutą

Cechy:
    Kuchnia:

      Wspaniały deser pełen witamin i minerałów. Pyszna przekąska, którą możesz potraktować zarówno jako drugie śniadanie do szkoły, czy pracy, jak również jako świetny pomysł na dietetyczny deser do pachnącej kawy.

      • 30 minut
      • Porcje 6
      • Łatwy

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Kaszę dokładnie wypłucz na sicie i zalej 2 szklankami mleka oraz 2 szklankami wody. Gotuj do momentu, aż kasza się rozgotuje (około 20 minut).

      KROK 2: Pod koniec gotowania dodaj do kaszy miód (lub syrop klonowy) i dodaj wiórki kokosowe oraz dodatkową 1 szklankę mleka.

      KROK 3: Zagotuj mały rondelek z wodą. Postaw nad wrzącym roztworem metalową miseczkę tak, by dno miski nie dotykało powierzchni wody. Wrzuć do miseczki połamaną na kostki czekoladę, wrzuć do małego garnka, dodaj olej kokosowy i podgrzewaj, mieszając, aż czekolada się rozpuści. Kaszę z wiórkami kokosowymi zblenduj dokładnie.

      KROK 4: Nakładaj deser na dno słoików najpierw zblendowane maliny bez dodatku cukru, a następnie na zmianę białe warstwy kaszy z roztopioną czekoladą. Samą górę słoika polej roztopioną czekoladą. Przyozdób górę deser połamanymi kawałkami czekolady i listkiem mięty.

      *Po ostygnięciu wstaw do lodówki.

      Smacznego!

      (Odwiedzony 10 830 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Bananowy krem jaglany
      następny
      Jaglany torcik jabłkowy

      Dodaj Komentarz