Sałatka z jarmużem, grejpfrutem i komosą ryżową

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

90g Quinoa, komosa ryżowa, sucha 1/2 szklanki
30g Jarmuż 6 liści
50g Oliwa z oliwek 5 łyżek stołowych
12g Sok z cytryny 4 łyżeczki
36g Miód pszczeli 3 łyżeczki
4g Pieprz czarny 4 szczypty
3g Sól himalajska, różowa szczypta
70g Winogrona, białe
400g Pomarańcza 2 małe sztuki
520g Grejpfrut czerwony 2 sztuki
60g Orzechy laskowe 4 łyżki stołowe

Wart. odżywcza / 100g

427
Energia
8g
Białko
52g
Węgl.
23,5g
Tłuszcze
8g
Błonnik

Sałatka z jarmużem, grejpfrutem i komosą ryżową

Cechy:
    Kuchnia:

      Pyszna, soczysta sałatka z pasującym, orzechowym posmakiem. Idealny dressing perfekcyjnie zmiękcza liście jarmużu sprawiając, że stają się miękkie i lśniące. Jej przygotowanie nie zajmie Wam zbyt wiele czasu, a uraczycie podniebienie smakiem pełnowartościowej, zdrowej przekąski.

      • 25 minut
      • Porcje 4
      • Łatwy

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Komosę ryżową ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odcedź dokładnie i odstaw do wystygnięcia.

      KROK 2: W większej misce wymieszaj dokładnie oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód, sól i pieprz. Liście jarmużu umyj i pozbaw twardych łodyżek. Przełóż do miski z dresingiem i całość wymieszaj.

      KROK 3: Za pomocą ostrego noża obierz dokładnie pomarańcze, pozbaw je skórek oraz białych błon. Następnie poprzecinaj je w poprzek na plastry, ułóż na jarmużu i dodaj przekrojone na pół winogrona.

      KROK 4: Na suchej patelni podpraż orzechy laskowe uważając, żeby się nie przypaliły. Sałatkę wymieszaj z ugotowaną kaszą i wierzch posyp orzechami.

      Smacznego!

      (Odwiedzony 1 427 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Bezglutenowe gofry jaglano-owsiane
      następny
      Afrykańska chakalaka z kaszą jaglaną

      Dodaj Komentarz