Sposób przygotowania:
KROK 1: Przygotuj purre: dynię obierz, pokrój na plastry grubości ok. 2 cm. i rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 st. i piecz 20-25 minut do miękkości. Upieczoną dynię dopraw solą i pieprzem, i zmiksuj blenderem na gładką masę.
KROK 2: Cebulę obierz i posiekaj w kostkę, pieczarki pokrój na talarki. Składniki przesmaż do zarumienienia na 1 łyżce oleju i dodaj do purre. Całość wymieszaj.
KROK 3: Suszone pomidory posiekaj w kostkę i przełóż do miski razem z purre. Dodaj kasze, nasiona słonecznika, przyprawy i wszystko dokładnie połącz. Następnie schładzaj przez ok. 30 minut w lodówce.
KROK 4: Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Masę na burgery nakładaj łyżką, spłaszczając twórz średnie kotleciki. Smaż na średnim ogniu z dwóch stron, aż będą rumiane.
wskazówki:
- 100g kaszy ugotowanej to ok. 3 łyżki suchej kaszy
- Gotowe purre z dyni możesz przechowywać do 3-4 dni w lodówce, lub po prostu zamrozić na później. To zdecydowanie lepsze niż pasteryzacja, ponieważ nie narażamy dyni na straty cennych minerałów! 😉
2 Comments Ukryj Komentarze
czy można upiec te burgery w piekarniku? Jeśli tak, to w jakiej temp. i jak długo piec? 🙂
Basiu, optymalnie będzie 180 stopni, przez ok. 20-25 minut.