Polenta z kaszki kukurydzianej z tymiankiem

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

500g Wywar warzywny 2 szklanki
6g Ziele angielskie 3 sztuki
1,5g Liść laurowy 3 sztuki
0,5g Sól himalajska, różowa szczypta / do smaku
3g Pieprz czarny 3 szczypty / do smaku
4g Tymianek suszony 2 łyżeczki
400ml Śmietanka kremowa 30%
300g Kaszka kukurydziana
10g Olej rzepakowy uniwersalny 1 łyżka stołowa

Wart. odżywcza / 100g

188
Energia
3g
Białko
19,3g
Węgl.
11,5g
Tłuszcze
1,4g
Błonnik

Polenta z kaszki kukurydzianej z tymiankiem

Cechy:
    Kuchnia:

      Polenta z kaszki kukurydzianej może służyć jako samodzielne danie, jak i przekąska. Będzie również znakomitym dodatkiem do dania obiadowego, szczególnie dla osób niemogących spożywać glutenu. Kasza kukurydziana jest bowiem naturalnie pozbawiona tego białka. Smacznego :)

      • 30 minut
      • Porcje 6
      • Średni

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Przygotuj bulion warzywny. Obierz warzywa na włoszczyznę, pokrój w kostkę, a następnie wrzuć do garnka z gotującą się wodą. Dodaj do wywaru ziele angielskie i liść laurowy, przypraw do smaku solą i pieprzem i gotuj do uzyskania esencjonalnego, warzywnego wywaru. Po tym czasie, usuń ziele i liście laurowe.

      KROK 2: Do gotującego się bulionu dodaj suszony tymianek, przeciśnięty przez praskę czosnek i śmietankę, dobrze rozmieszaj ją do momentu, aż nie będzie grudek, a następnie wsyp kaszkę kukurydzianą. Gotuj około 6-10 minut na wolnym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn. Gdy nieco spęcznieje i wchłonie cały płyn, zestaw garnek z ognia.

      KROK 3: Tak ugotowaną kaszę kukurydzianą rozłóż dokładnie w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, a następnie (najlepiej nożem do pizzy) pokrój ją w średniej wielkości kwadraty o wymiarach około 5×5 cm.

      KROK 4: Patelnię o dobrej powłoce teflonowej natłuść dokładnie ręcznikiem kuchennym zwilżonym w oleju rzepakowym. Pokrojone wcześniej kwadraty przekładaj oddzielnie na patelnię i smaż po około 1-2 minuty na każdą stronę.

      Smacznego!

      (Odwiedzony 1 254 razy, 1 wizyt dzisiaj)

      Ania Kowalczyk

      Pomysłodawca i twórca Naszej Kaszy. Więcej informacji znajdziesz w zakładce "o mnie" :)

      poprzedni
      Zapiekanka jaglana z kurczakiem
      następny
      Dyniowe burgery z kaszą jęczmienną

      Dodaj Komentarz