Muffinki jaglane z żółtym serem

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

50g Kasza jaglana
70g Mąka orkiszowa pełnoziarnista
100g Jaja kurze surowe 2 sztuki
100g Marchew 2 sztuki
50g Cebula mała sztuka
20g Oliwa z oliwek 2 łyżki
30g Szczypiorek, siekany
100g Pomidor suszony, w oleju 5 plastrów
80g Ser żółty Gouda
50g Jogurt naturalny 2% tł. 2 łyżki
szczypta Sól biała
2g Zioła prowansalskie
szczypta Pieprz czarny
2g Sok z cytryny pół łyżeczki
2,5g Soda oczyszczona pół łyżeczki

Wart. odżywcza / 100g

274
Energia
4g
Białko
42g
Węgl.
11g
Tłuszcze
3,5g
Błonnik

Muffinki jaglane z żółtym serem

Cechy:
    Kuchnia:

      Muffiny z żółtym serem i kaszą jaglaną będą świetną alternatywą kanapek na szkolne, drugie śniadanie dla dzieci, a z sałatką stworzą fajną propozycję na przekąskę czy lunch - w pracy. Smacznego!

      • 40 minut
      • Porcje 12
      • Średni

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Kaszę przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Odcedź.

      KROK 2: Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pomidory suszone pokrój na kawałki, szczypiorek posiekaj, a ser żółty zetrzyj.

      KROK 3: Cebulę obierz i pokrój w kostkę, podsmaż na oliwie do zarumienienia, a następnie dodaj przyprawy. Dorzuć marchew i lekko podsmaż do momentu, aż trochę zmięknie, zdejmij z ognia i odstaw.

      KROK 4: Ostudzoną kaszę zmiksuj z jajkami, dodaj jogurt, sok z cytryny i dokładnie wymieszaj całość.

      KROK 5: Do drugiej miski przesiej mąkę i sodę oczyszczoną, dodaj starty ser, szczypiorek, marchew z cebulą i pokrojone pomidory, wymieszaj. Następnie wlej masę jajeczną i całość dokładnie połącz.

      KROK 6: Formę do muffinek wysmaruj masłem i wypełnij przygotowaną masą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 18-20 minut do momentu, aż będą zarumienione.

       

      Wskazówki:

      Z podanych składników wyjdzie ok. 6 średnich muffinek.
      Formę do muffinek możesz zastąpić papilotkami, nie trzeba już wtedy smarować ich masłem.
      Zamiast mąki orkiszowej można użyć dowolnej mąki pszennej.

      (Odwiedzony 8 335 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Pasta gryczana z cebulką i jabłkiem
      następny
      Szarlotka sypana z kaszą manną

      4 Comments Ukryj Komentarze

      Jola, miary domowe dopisywane są przez nas na blogu. Wystarczy najechać kursorem myszki na znaczek „i” na końcu każdego składnika 🙂 Mam nadzieję, że teraz będzie łatwiej. Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Super przepis! Przykleja się strasznie do papierków następnym razem spróbuję silikonowych form. Nie miałam pomidorów dałam pesto z suszonymi pomidorami ale pachniało super zanim dodałam więc następnym razem spróbuję bez ? mi wyszło 12 maluch cupkakow, dla maluszków porcja w sam raz

      Dodaj Komentarz