Sposób przygotowania:
KROK 1: Kaszę jaglaną upraż na suchej patelni, ostudź i zmiel na mąkę. Masło rozpuść w garnuszku i odstaw do ostudzenia. Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
KROK 2: Do miski przełóż mąki, proszek do pieczenia, sodę, i przyprawy. W drugim naczyniu wymieszaj jajo, mleko, jogurt i dyniowe puree, dodaj cukier i ostudzone masło.
KROK 3: Mokre składniki przelej do miski z suchymi, wymieszaj wszystko dokładnie i przekładaj do papilotek.
KROK 4: Muffinki zapiekaj ok. 25 minut, do suchego patyczka.
Wskazówki:
Dyniowe puree to po prostu upieczona i zmiksowana blenderem dynia.
6 Comments Ukryj Komentarze
Czy próbowałas zamienić mąkę pszenna ma inną mąkę? Czy też wyjdą dobre i wyrośniete?
Agnieszka, nie próbowałam tej modyfikacji, ale robiłam już wiele babeczek opierając się na mące jaglanej. Wszystkie z nich wychodziły bez żadnego problemu, więc myślę, że ta modyfikacja i w tym przypadku się sprawdzi 🙂
A czym zastąpić jogurt?
hmm, spróbuj dodać trochę mleka, ale konsystencję ciasta uzupełniaj mąką. możesz też użyć maślanki 🙂 inna sprawa, jeśli zależy Ci na wykluczeniu nabiału – użyj wtedy jogurtu sojowego.
Nabiał i soja niestety odpadaja ze względów alergicznych
W takim razie użyj jogurtu roślinnego, np. kokosowego lub migdałowego.