Muffinki dyniowe z mąką jaglaną

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Wart. odżywcza / 100g

205
Energia
6,5g
Białko
33g
Węgl.
6g
Tłuszcze
3g
Błonnik

Muffinki dyniowe z mąką jaglaną

Cechy:
    Kuchnia:

      Kiedy mamy sezon na dynię, najlepiej kupić jej więcej i pozamrażać w formie puree lub w kawałkach. W takiej postaci będzie stanowiła fajny dodatek do placków, słodkich wypieków czy gulaszu. Smacznego!

      • 35 minut
      • Porcje 10
      • Średni

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Kaszę jaglaną upraż na suchej patelni, ostudź i zmiel na mąkę. Masło rozpuść w garnuszku i odstaw do ostudzenia. Piekarnik nagrzej do 200 stopni.

      KROK 2: Do miski przełóż mąki, proszek do pieczenia, sodę, i przyprawy. W drugim naczyniu wymieszaj jajo, mleko, jogurt i dyniowe puree, dodaj cukier i ostudzone masło.

      KROK 3: Mokre składniki przelej do miski z suchymi, wymieszaj wszystko dokładnie i przekładaj do papilotek.

      KROK 4: Muffinki zapiekaj ok. 25 minut, do suchego patyczka.

       

      Wskazówki:
      Dyniowe puree to po prostu upieczona i zmiksowana blenderem dynia.

      (Odwiedzony 4 313 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Kasza jęczmienna z owocami na ciepło
      następny
      Jaglane kulki rafaello

      6 Comments Ukryj Komentarze

      Agnieszka, nie próbowałam tej modyfikacji, ale robiłam już wiele babeczek opierając się na mące jaglanej. Wszystkie z nich wychodziły bez żadnego problemu, więc myślę, że ta modyfikacja i w tym przypadku się sprawdzi 🙂

      hmm, spróbuj dodać trochę mleka, ale konsystencję ciasta uzupełniaj mąką. możesz też użyć maślanki 🙂 inna sprawa, jeśli zależy Ci na wykluczeniu nabiału – użyj wtedy jogurtu sojowego.

      Dodaj Komentarz