Sposób przygotowania:
SPÓD:
KROK 1: Daktyle namocz we wrzątku przez 5 minut, a migdały zmiel na grube wióry (malakser, młynek).
KROK 2: Namoczone daktyle zmiksuj na gładką pastę i połącz z migdałami, dodaj tahini, kakao i ewentualnie wody, aby masa się skleiła.
KROK 3: Na wyłożoną folią spożywczą blachę do pieczenia wysyp migdałowy spód i ugnieć palcami. Odłóż do lodówki do schłodzenia.
MASA SEROWA:
KROK 1: Kaszę jaglaną przepłucz dokładnie, następnie zalej około 2,5 szklankami wody i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż kasza wchłonie całą wodę i nieco się rozklei.
KROK 2: W międzyczasie dynię hokkaido pokrój na ćwiartki, układaj na blaszce do pieczenia skórą do dołu. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 30-40 minut, aż miąższ będzie całkowicie miękki. Po upieczeniu obierz ją i zblenduj na gładkie puree.
KROK 3: Do dyniowego puree dodaj kaszę jaglaną. Dokładnie połącz oba składniki i zmiksuj je blenderem na gładką masę. Dodaj ser twarogowy mielony, świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, pestki wanilii i świeżo otartą skórkę pomarańczową. Wszystko jeszcze raz zmiksuj blenderem.
KROK 4: Białka oddziel od żółtek i ubij je w osobnym naczyniu na sztywną pianę, następnie dodawaj stopniowo ksylitol, a potem żółtka. Cały czas ucieraj mikserem. Do dyni z kaszą jaglaną i serem dodaj ubite jajka, budyń w proszku, skrobię i całość bardzo powoli wymieszaj szpatułką.
KROK 5: Tak przygotowaną masę przelej do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Masa ma się ściąć, ale nie przypiec. Po upieczeniu zostaw ciasto w otwartym piekarniku do wystygnięcia.
Smacznego!
17 Comments Ukryj Komentarze
Jakiej wilkości powinna być blacha?
to klasyczna tortownica 24 cm 🙂
Czy spód piekę razem z masą serową???
Tak, spód należy schłodzić, następnie wylać na niego przygotowaną masę serową i wspólnie zapiec 🙂
czym mogę zastąpić tahini?
Dobrze sprawdzi się zwykłe masło lub jeszcze lepiej, masłem orzechowym. Zadziała identycznie, czyli idealnie zlepi spód 🙂
sernik ogólnie bardzo dobry ale wyszedł w ogóle nie słodki 🙁
Kasiu, w sumie ja nie lubię bardo słodkich ciast, więc specjalnie dałam tylko tyle słodzika. Jego ilość zależy od indywidualnych preferencji. Następnym razem spróbuj przygotowywaną masę i, jeśli jest taka potrzeba, możesz dodać go trochę więcej. 🙂
czy ten sernik wyjdzie tez bez spodu??
Oczywiście. Wtedy to będzie robiony w stylu „nowojorskiego” 🙂
przepis wydaje się dobry, ale jak mogłabym zastąpić budyń?
Wystarczy dodać mąkę ziemniaczaną w tej samej ilości, co proponowany budyń. Dzięki dodatkowi nasionek wyłuskanych z laski wanilii otrzyma Pani idealny, lekko waniliowy posmak sernika.
Witam. Jakiej średnicy forma jest zalecana do tego ciasta?
Zwyczajne 26 cm średnicy wystarczy 😉
Czy podana waga dyni to waga dyni surowej? Jeśli tak, ile ma być dyni zmiksowanej? (mam już upieczoną dynię i zastanawiam się ile należy jej dodać).
W trakcie pieczenia z dyni wyparuje część wody, możemy więc ustalić, że gotowego puree będzie ok 600 g.
Bardzo dziękuję 🙂