Kotlety z cieciorki i komosy ryżowej

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

90g Komosa ryżowa, sucha pół szklanki
85g Cieciorka z puszki, odsączona pół szklanki
5g Ząbek czosnku
80g Cebula Dymka 4 sztuki
Natka pietruszki, pęczek
80g Cytryna duża sztuka
40g Oliwa z oliwek 4 łyżki

Wart. odżywcza / 100g

208
Energia
5g
Białka
21g
Węgl.
12g
Tłuszcze
3g
Błonnik

Kotlety z cieciorki i komosy ryżowej

Cechy:
    Kuchnia:

      Falafel to tradycyjne danie kuchni arabskiej, przygotowane na bazie ciecierzycy. Aby oszczędzić czasu związanego z gotowaniem cieciorki, użyłam tej z puszki.

      • 25 minut
      • Porcje 4
      • Łatwy

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Komosę ryżową ugotuj wg przepisu na opakowaniu i ostudź do temperatury pokojowej. Cebulkę pokrój w kostkę a czosnek rozgnieć. Z cytryny zetrzyj skórkę a natkę pietruszki posiekaj.

      KROK 2: Cieciorkę przełóż do miski i rozgnieć dokładnie widelcem, dodaj czosnek, cebulkę, skórkę cytrynową, natkę i oliwę.

      KROK 3: Masę na kotleciki zmiksuj blenderem do momentu powstania zwartej konsystencji. Dodaj ugotowaną komosę i wymieszaj całość.

      KROK 4: Przygotowaną masę formuj w kulki, spłaszczaj je i odkładaj na talerz. Na nieprzywierającej patelni rozgrzej ok. 2 łyżki oliwy, smaż kotleciki na średnim ogniu z dwóch stron przez ok. 3 minuty. Odsączaj je na papierze ręcznikowym z nadmiaru tłuszczu.

      Smacznego!

      (Odwiedzony 7 421 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Wegańskie brownie z batatów
      następny
      Domowe batoniki z komosą ryżową

      Dodaj Komentarz