Sałatka kuskus z burakiem i fetą

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

230g Burak 1 duża sztuka
30g Oliwa z oliwek 3 łyżki
150g Kasza kuskus masa suchej kaszy
70g Ogórek gruntowy 2 sztuki
300g Pomidor 2 średnie sztuki
80g Cebula dymka 4 sztuki
70g rodzynki
100g Ser Feta
1 gałązka Mięta świeża

Wart. odżywcza / 100g

346
Energia
12g
Białko
51g
Węgl.
13g
Tłuszcze
4g
Błonnik

Sałatka kuskus z burakiem i fetą

Cechy:
    Kuchnia:

      Burak, feta i mięta to jedne z tych połączeń, które chyba nigdy mi się nie znudzą. Dzięki temu, że dodałam rodzynki, powstał uzależniający - słodko słony smak.

      • 60 minut
      • Porcje 4
      • Średni

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Buraka obierz i pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z 1 łyżką oliwy, ułóż na blaszce i piecz przez ok. 40 minut. Wyjmij i zostaw do ostygnięcia. Cebulę, ogórki i pomidory pozbawione gniazd nasiennych pokrój w drobną kostkę. Ser feta pokrusz a miętę posiekaj.

      KROK 2: Kuskus przesyp do miski, zalej wrzątkiem do poziomu kaszy* i zostaw pod przykryciem na ok. 5 minut. Następnie przemieszaj widelcem.

      KROK 3: Sok z cytryny połącz z resztą oliwy z oliwek. Do kaszy przełóż wszystkie pokrojone wcześniej warzywa i rodzynki, dodaj sos, buraki, pokruszoną fetę i wszystko wymieszaj do połączenia. Podawaj schłodzone.

      Smacznego!

      Wskazówki:
      *lub przygotuj według opisu na opakowaniu.

      (Odwiedzony 8 900 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Zimowe burgery z kaszą jaglaną i jarmużem
      następny
      Zapiekanka warzywna z kaszą orkiszową na masie jajecznej

      Dodaj Komentarz