Zapiekanka warzywna z kaszą orkiszową na masie jajecznej

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

20g Oliwa z oliwek 2 łyżki stołowe
80g Cebula 1 sztuka
50g Por, obrany 1 sztuka
500g Mięso z piersi kurczaka, bez skóry
1g Sól himalajska, różowa 1 szczypta
4g Pieprz czarny 4 szczyty
3g Curry 1 łyżeczka
3g Zioła prowansalskie 1 łyżeczka
250g Cukinia
200g Bataty ok. 1 sztuki
42g Pomidor suszony 6 sztuk
500g Brokuły 1 sztuka
130g Marchew 3 sztuki
15g Oliwki czarne, marynowane 6 sztuk
15g Oliwki zielone, marynowane 6 sztuk
200g Kasza orkiszowa 2 torebki
Masa jajeczna
150g Jaja kurze surowe 3 sztuki
120g Mleko spożywcze, 2% tł. 1/2 szklanki
3g Papryka ostra, mielona 3 szczypty
3g Zioła prowansalskie 1 łyżeczka
3g Curry 1 łyżeczka

Wart. odżywcza / 100g

381
Energia
32g
Białko
45g
Węgl.
9g
Tłuszcze
9g
Błonnik

Zapiekanka warzywna z kaszą orkiszową na masie jajecznej

Kuchnia:

    Dosyć pracochłonne danie, lecz bardzo proste i przyjemne. Pomimo czasu niezbędnego do jego przygotowania, sprawia wrażanie jakby "robiła się" sama. Pyszne, aromatyczne i robiące wrażenie danie, które może posłużyć jako sycący lunch lub łatwostrawna kolacja. Smacznego! :)

    • 60 minut
    • Porcje 6
    • Średni

    Sposób przygotowania:

    KROK 1: Wszystkie warzywa umyj. Cebulę i pora pokrój w piórka, cukinię, obranego batata i suszone pomidory pokrój w dość drobną kostkę. Brokuły sparz wrzątkiem, a następnie podziel na małe różyczki. Marchew obierz i pokrój w cienkie plasterki.

    KROK 2: Kurczaka umyj, a następnie pokrój w drobną kostkę. Przypraw go solą, pieprzem, curry i ziołami prowansalskimi i całość dokładnie wymieszaj w miseczce.

    KROK 3: Na dużej patelni rozgrzej olej. Zeszklij na niej cebulę. Następnie dodaj kawałki kurczaka i smaż do momentu, aż nie będzie już surowy. Dodaj pozostałe warzywa i duś pod przykryciem na wolnym ogniu, aż warzywa nieco zmiękną.

    KROK 4: W międzyczasie pokrój w drobne plasterki oliwki. Gdy już warzywa będą miękkie, na sam koniec dodaj je do reszty składników. Następnie dorzuć surową kaszę orkiszową i całość dokładnie, powoli wymieszaj, pozostawiając patelnię wciąż na ogniu.

    KROK 5: Przełóż przygotowaną masę do wysmarowanego olejem, żaroodpornego naczynia. Następnie do oddzielnej miski wybij 3 jajka i dodaj mleko. Dokładnie zmiksuj całość, a następnie dodaj przyprawy.

    KROK 6: Wylej przygotowaną masę jajeczną na zapiekankę tak, by równo rozłożyła się w naczyniu żaroodpornym.

    KROK 7: Wstaw naczynie do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez około 30-35 minut. Po tym czasie wyłóż zapiekankę na kratkę i ostudź. Pokrój według uznania.

    Smacznego!

    (Odwiedzony 5 586 razy, 1 wizyt dzisiaj)
    poprzedni
    Sałatka kuskus z burakiem i fetą
    następny
    Domowa granola z amarantusem

    2 Comments Ukryj Komentarze

    Dodaj Komentarz