Domowa granola z amarantusem

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

110g Płatki owsiane górskie 1 szklanka
45g Amarantus ekspandowany 1.5 szklanki
60g Żurawina suszona 5 łyżek
40g Pistacje 5 łyżek
72g Miód pszczeli 3 łyżki
36g Tahini 3 łyżki
10g Sok pomarańczowy

Wart. odżywcza / 100g

399,82
Energia
10,57g
Białko
59,65g
Węgl.
14,08g
Tłuszcze
6,02g
Błonnik

Domowa granola z amarantusem

Cechy:
    Kuchnia:

      W sklepie coraz częściej możemy dostać różnego rodzaju granole, ale zwykle zawierają bardzo dużo cukru. Zdecydowanie lepiej przygotować je samemu!

      • 30 minut
      • Porcje 10
      • Łatwy

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
      KROK 2: W dużej misce połącz płatki owsiane, amarantus i pistacje. W rondelku na małym ogniu rozpuść i połącz ze sobą miód i pastę tahini, mieszaj całość ok. 2 minut. Zdejmij z ognia i dodaj łyżeczkę soku pomarańczowego.
      KROK 3: Suche składniki wymieszaj z mokrymi do połączenia składników. Wyłóż całość na blaszkę z pergaminem. Piecz na środkowej półce ok. 15 minut, granolę przemieszaj i wstaw na kolejne 5 minut.
      KROK 4: Musli wyjmij z piekarnika, wymieszaj z żurawiną i zostaw do ostudzenia.

      Wskazówki:
      Gotową granolę przechowuj w słoikach.

      1 porcja to ok. 38g.

      (Odwiedzony 2 242 razy, 1 wizyt dzisiaj)

      Ania Kowalczyk

      Pomysłodawca i twórca Naszej Kaszy. Więcej informacji znajdziesz w zakładce "o mnie" :)

      poprzedni
      Zapiekanka warzywna z kaszą orkiszową na masie jajecznej
      następny
      Krem kalafiorowy z rozmarynem i kaszą gryczaną

      2 Comments Ukryj Komentarze

      Panie Krzysztofie, faktycznie, wysoka temperatura negatywnie wpływa na miód, jednak dotyczy to związków o charakterze leczniczym np. inhibiny mającej działanie bakteriostatyczne. Pod względem składu, niezależnie od temperatury miód i tak jest mieszaniną glukozy i fruktozy.

      Dodaj Komentarz