Sposób przygotowania:
KROK 1: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
KROK 2: W dużej misce połącz płatki owsiane, amarantus i pistacje. W rondelku na małym ogniu rozpuść i połącz ze sobą miód i pastę tahini, mieszaj całość ok. 2 minut. Zdejmij z ognia i dodaj łyżeczkę soku pomarańczowego.
KROK 3: Suche składniki wymieszaj z mokrymi do połączenia składników. Wyłóż całość na blaszkę z pergaminem. Piecz na środkowej półce ok. 15 minut, granolę przemieszaj i wstaw na kolejne 5 minut.
KROK 4: Musli wyjmij z piekarnika, wymieszaj z żurawiną i zostaw do ostudzenia.
Wskazówki:
Gotową granolę przechowuj w słoikach.
2 Comments Ukryj Komentarze
Czy czasem miod pod wplywem temp nie zamienia sie na zwykłe proste i wstretne cukry proste??
Panie Krzysztofie, faktycznie, wysoka temperatura negatywnie wpływa na miód, jednak dotyczy to związków o charakterze leczniczym np. inhibiny mającej działanie bakteriostatyczne. Pod względem składu, niezależnie od temperatury miód i tak jest mieszaniną glukozy i fruktozy.